Sfinţii Trei Ierarhi, prăznuiţi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu

Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, este hramul tuturor şcolilor de Teologie ortodoxă din întreaga lume. Cei trei mari corifei ai teologiei creştine sunt prăznuiţi în fiecare an, pe 30 ianuarie, şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, unde cadrele didactice şi studenţii se adună în această zi pentru a se ruga împreună şi pentru a participa la manifestări academice şi culturale.

Anul acesta, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte decanul instituţiei de învăţământ teologic, pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, cadre didactice universitare şi slujitorii Catedralei mitropolitane.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.

„Profesorii şi dascălii întregii Biserici”

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a tâlcuit Evanghelia Duminicii a 32-a după Rusalii, a lui Zaheu, iar mai apoi a vorbit despre cei mari sfinţi cinstiţi împreună pe 30 ianuarie.

„Iată minunea: bogaţii se pot mântui, averile nu sunt numai pricină de iad şi de pieire, ci sunt şi pricină de mântuire! Cu banul poţi câştiga şi raiul, dacă ştii să-l dai. Banul, dacă îl iei, te duce în iad, dacă îl dai celor care nu au şi faci milostenie, te duce în cer şi acest Zaheu învaţă această lecţie fără să i-o spună nimeni. (…) Sfinţii Trei Ierarhi sunt dascăli ecumenici, dascăli a toată lumea, sunt profesorii nu doar ai viitorilor clerici, ai preoţilor, sau modelele episcopilor, ci sunt profesorii şi dascălii întregii Biserici. (…) Aceşti mari dascăli şi ierarhi au pregătit sute, mii de oameni păgâni să intre în Biserica lui Hristos pe poarta botezului, pe poarta binecuvântată. Ei sunt cei care au botezat sute, mii şi zeci de mii de creştini, unindu-i cu Iisus Hristos prin Crucea şi Învierea Sa. (…) Ei sunt dascălii, părinţii, hrănitorii întregii Biserici şi lucrarea lor este pilduitoare pentru toate timpurile. Noi, creştinii, mai ales creştinii ortodocşi, suntem fii lor, ei sunt părinţii noştri, dascălii noştri, părinţii noştri”, a spus arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a transmis felicitări şi urările specifice unei astfel de sărbători tuturor cadrelor didactice şi studenţilor de la Facultatea de Teologie din Sibiu, subliniind importanţa cinstirii acestor trei mai ierarhi ai Ortodoxiei.

Evenimente academice

Manifestările au continuat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie unde, după un cuvânt de deschidere rostit de pr. prof. univ. dr. Daniel Buda şi după cuvântul de binecuvântare al IPS Mitropolit Laurenţiu, au avut loc mai multe evenimente academice şi de omagiere.

Prof. univ. dr. Ciprian Streza a susţinut prelegerea intitulată „«Am văzut sufletul tău în scrisoarea ta» (Ep 163, 1) – Corespondenţa dintre Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Grigorie Teologul şi descoperirea prin ea a lumii interioare, afective şi emoţionale a celor doi părinţi capadocieni”. Mai apoi, au fost lansate două volume omagiale dedicate pr. prof. univ. Nicolae Chifăr şi pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu, ieşiţi de curând la pensie.

Primul volum a fost prezentat de asist. univ. dr. Dragoş Boicu, iar cel de-al doilea volum a fost prezentat de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. Din motive medicale, pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu nu a fost prezent la acest eveniment, dar a transmis o scrisoare de mulţumire, citită de părintele Constantin Necula. Un cuvânt de mulţumire şi de recunoştinţă tuturor cadrelor didactice şi nu numai a venit şi din partea pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr.

De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu a transmis celor doi profesori de Teologie un cuvânt de binecuvântare, de mulţumire şi de apreciere.

„I-am cunoscut pe cei doi părinţi profesori dintru începutul lor. Am venit duhovnic al Institutului Teologic de la Sibiu cu un an înainte ca ei să devină studenţi. Îi binecuvântăm pe amândoi şi le dorim mulţi ani de bucurii şi de slujire, rugându-ne lui Dumnezeu să le dea sănătate şi ocrotire”, a subliniat ierarhul.

Aula „Academician Mircea Păcurariu”

În continuare, ierarhul a sfinţit mai multe spaţii renovate şi reamenajate din cadrul Facultăţii de Teologie din Sibiu.

Astfel, decanatul şi sălile adiacente au fost renovate recent, iar acoperişul Aulei „Mitropolit Ioan Meţianu” a fost refăcut. De asemenea, întregul sistem de termoficare a instituţiei a fost schimbat. Cea mai importantă lucrare de până acum este, însă, finalizarea sălii dedicate doctoranzilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, un amfiteatru modern care poartă de acum numele marelui profesor şi academician, regretatul preot Mircea Păcurariu.

La sfinţirea noii aule a fost prezentă şi doamna Minerva-Mioara Păcurariu, soţia regretatului profesor, IPS Mitropolit Laurenţiu mulţumindu-i pentru oferirea spre pioasă amintire a distincţiilor şi diplomelor primite de părintele Mircea Păcurariu în întreaga sa carieră academică şi slujire a Bisericii.

Acestea pot fi admirate în Aula „Academician Mircea Păcurariu” spre a fi un imbold şi pentru a le aminti tinerilor cercetători ai Facultăţii de Teologie din Sibiu de marele profesor şi academician trecut la cele veşnice în urmă cu un an.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura