Obiceiul vechi româneasc, purtatul cuţitului la tureac sau cingătoare, ori mai bine zis a laicului ajutor în gospodărie, hangerul – cum era denumit odinioară, a fost abandonat cu mult timp în urmă, rămânând pentru mulţi dintre noi, doar o simplă amintire în cântece şi legende.
Şi pentru că am învăţat cu toţii că obiceiurile bătrâneşti nu trebuie uitate, pe alocuri, câte un concetăţean ne reaminteşte, într-un mod nu tocmai plăcut şi fără motiv, că la noi acasă tradiţia are rădăcini adânci. Aşa s-a întâmplat în ziua de 4 decembrie a.c., în municipiul Sibiu, zi în care poliţiştii sibieni au avut sarcina neplăcută de a întocmi pe numele a trei persoane câte un dosar penal, în care aceştia erau cercetaţi pentru infracţiunile de ameninţare şi port ilegal de cuţit, în locuri unde viaţa şi sănătatea celor din jur puteau fi în pericol, adică taman în spaţiul public.
Prima persoană cercetată a ameninţat un cetăţean pe B-dul M. Viteazul din municipiul Sibiu, care nu şi-a pierdut cumpătul şi şi-a imobilizat agresorul.
Al doilea purtător de cuţit era, în fapt, o femeie, care, nemulţumită de propriile probleme, a ameninţat cu un cuţit câţiva consumatori ai unui local public din zona Viile Sibiului. Cel de-al treilea incriminat, se plimba nestingherit prin târgul organizat pe raza comunei Aţel.
Şi pentru a prevenii astfel de fapte reamintim o prevedere a Legii nr.61/1991, lege care reglementează normele de convieţuire socială, respectiv pe aceea care interzice portul fără drept al armelor de diverse tipuri în locuri publice:
– portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
Întotdeauna un om prevenit este şi un om salvat, dacă pun în practică măsurile de protecţie.