Sezonul cultural România- Polonia se va deschide printr-o expoziție la Muzeul Național Brukenthal

România și Polonia organizează pentru prima dată în istorie un sezon cultural bilateral. Calendarul bogat de evenimente și schimburile culturale în toate domeniile artistice vor contribui la aprofundarea relațiilor și legăturilor de prietenie dintre cele două țări.

foto: Muzeul Național Brukenthal

Astăzi, 3 martie 2024, este sărbătorită pentru prima dată Ziua Solidarității Româno-Polone, zi instituită prin acte adoptate de Parlamentele celor două țări. În acest context aniversar, vor fi organizate la București și Varșovia numeroase evenimente și va fi prezentat public Sezonul Cultural România-Polonia, care se va desfășura în perioada iunie 2024 – octombrie 2025.
„Startul sezonului polonez în România va fi dat de vernisajul expoziției <<Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski>> la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.
A fost o dorință expresă pe care am propus-o partenerilor polonezi la începutul anului 2024. La invitația Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie și a Instytut Adama Mickiewicza din Varșovia am efectuat o călătorie în luna mai a anului trecut în Cracovia și Varșovia unde am avut mai multe întâlniri pentru alegerea expoziției poloneze în România. Condiția mea a fost ca acest sezon să fie deschis la Sibiu. Lucru care iată se va și întâmpla. Expoziția este organizată în parteneriat cu Fundația A. Wróblewski și va cuprinde picturi, gravuri și fotografii inspirate de frumusețea peisajelor carpatice din munții Tatra. Sunt lucrări din 3 muzee Naționale și 5 colecții private care urmează să fie aduse în luna iunie la Sibiu. Expoziția este organizată cu sprijinul Ministerul Culturii și a doamnei Raluca Turcan și a Ministerului Culturii din Polonia”, a declaat Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal a declarat:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura