Sezonul Cultural Polonia-România s-a deschis cu o expoziție spectaculoasă – FOTO

Sezonul Cultural Polonia-România s-a deschis la Muzeul Național Brukenthal Sezonul Cultural Polonia-România a fost deschis la Muzeul Național Brukenthal.

FOTO: MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

La eveniment a participat Hanna Wróblewska, ministrul culturii și patrimoniului național din Polonia, Raluca Turcan, ministrul culturii din România, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, doamna Olga Wysocka, directorul Institutului Adam Mickiewicza din Varșovia, domnul Wojciech Grzybała, curatorul expoziției și Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.

Sezonul a fost deschis prin organizarea în premieră a expoziției „Tatra. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”.

FOTO: MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Prezentarea lucrărilor realizate de trei artiști remarcabili ai culturii poloneze, uniți de fascinația pentru cel mai înalt lanț al Carpaților, cuprinde o serie de creații în tuș ale lui Andrzej Wróblewski, cu priveliști din Munții Tatra, precum și mai multe din abstracțiile lui geometrice, fotografii originale cu peisaje montane, semnate de Mieczysław Karłowicz, și picturi, pasteluri și grafică de Leon Wyczółkowski, datând din primul deceniu al secolului al XX-lea.

Lucrările reunite în cadrul expoziției provin din opt colecții private, de la Muzeul Național din Cracovia, de la Muzeul de Artă și Tehnică Japoneză Manggha și de la Muzeul Tatra Dr. Tytus Chałubiński din Zakopane.

FOTO: MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Fotografiile lui Mieczysław Karłowicz vor fi expuse prin amabilitatea Centrului de Turism Montan al Societății Poloneze de Turism din Cracovia. Evenimentul s-a desfășurat în curtea Palatului Brukenthal din Piața Mare și a fost deschis prin intonarea imnului Poloniei și al României de către Muzica Garnizoanei din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

FOTO: MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Raluca Turcan, ministrul Culturii a declarat: „Să fim uniți prin cultură! Este mesajul cel mai puternic pe care îl transmitem de la Sibiu, în aceste zile! Trăim vremuri în care națiunile europene au nevoie să vorbească aceeași limbă pentru a construi împreună înțelegere, solidaritate și pace. România și Polonia sunt țări membre ale Uniunii Europene și NATO, sunt de 15 ani parteneri strategici, dar au simțit nevoia de aprofundare în continuare a legăturilor bilaterale. De aceea a fost instituită Ziua Solidarității Româno-Polone, sărbătorită pentru prima dată chiar în acest an, pe 3 martie. Și tot pentru aprofundarea și diversificarea legăturilor reciproce organizăm Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, primul din istoria relațiilor noastre bilaterale. E un angajament public față de națiunile noastre și față de instituțiile noastre culturale să ne cunoaștem mai bine și să ne îmbogățim sufletește prin împărtășirea valorilor culturale specifice. Am inaugurat, la Sibiu, în prezența dnei Hanna Wróblewska, Ministra Culturii a Poloniei, primul Sezon Cultural România-Polonia prin expoziția „Tatra. Wróblewski, Karlowicz, Wyczólkowski”, care cuprinde picturi, gravuri și fotografii inspirate de frumusețea peisajelor carpatine ale Munților Tatra. Prin această expoziție, în premieră românească, deschidem 17 luni de manifestări artistice remarcabile, prin care vom fi împreună prin cultură și pentru cultură. Felicit acest proiect de durată și de anvergură! Urez succes tuturor instituțiilor și oamenilor de cultură care-l fac posibil! Vom afla mai mult unii despre alții în domeniul picturii, al teatrului și al filmului, în domeniul istoriei și al tradițiilor populare, în domeniul literaturii și în cel al muzicii. Din admirație se naște respectul și din colaborare se naște prietenia. Agenda bogată a Sezonului Cultural România-Polonia constituie un exemplu lăudabil de dialog intercultural. Ministerul Culturii din România va fi de aceea un puternic susținător al tuturor evenimentelor de pe agenda sezonului. Cu ajutorul schimburilor culturale, al evenimentelor organizate de instituții culturale din țările rile noastre, prin participarea artiștilor români și polonezi construim un spațiu cultural comun între România și Polonia. Felicit inițiativa domnului manager al Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă, de a deschide acest prim sezon cultural România-Polonia la Sibiu. Subliniez efortul comun al celor două ministere ale culturii, al FITS, al Institutului Adam Mickiewicz, Institutului Polonez din București și Institutului Cultural Român, ale căror echipe au muncit temeinic pentru această expoziție și pentru toate evenimentele ce vor avea loc în cadrul sezonului”.

FOTO: MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

În continuare, Hanna Wróblewska, ministrul culturii și patrimoniului național din Polonia, a felicitat organizatorii și a spus: „Deschidem primul Sezon Cultural Polonia-România 2024-2025! 16 luni de întâlniri intensive cu cultura poloneză în România și cultura românească în Polonia. Descoperind tradițiile reciproce și potențialul artiștilor. Am început simbolic – cu vernisajul expozitiei „Tatra”. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” în Muzeul Național Brukenthal. Carpații noștri comuni sunt adesea o sursă de inspirație pentru creatorii de artă. Sloganul sezonului este Avem un limbaj comun, care este limbajul culturii. Este o platformă universală pentru construirea relațiilor între artiști și public. Ajută la cunoștințe mai profunde, iar ceea ce urmează, înțelegere reciprocă. Merită și atenția la identificarea vizuală a sezonului. A fost creat de studenții polonezi și români de la departamentele de grafică Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie și Universitatea Națională de Artă București UNArte. Aș dori să-mi exprim mulțumirile sincere pentru întâlnirea pe care am avut-o în cadrul vernisajului expoziției „Tatra”. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski, care a inaugurat Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025 și pentru primirea dumneavoastră ospitalieră la Sibiu. Sunt foarte încântată că inaugurarea Sezonului a primit un cadru atât de minunat, care contribuie, fără îndoială, la vizibilitatea eforturilor noastre comune. Sper că locuitorii și vizitatorii Sibiului vor aprecia această prezentare și că va deveni încă un element semnificativ al cooperării de lungă durată dintre Muzeul Național Brukenthal și partenerii polonezi. Am auzit multe afirmații pozitive despre cooperarea dintre instituțiile noastre, ceea ce mă convinge că avem proiecte comune și mai valoroase în față. Nu doar în timpul sezonului cultural, ci și după încheierea acestuia. Îi mulțumesc domnului Alexandru Chituță pentru organizarea excepțională a deschiderii acestui sezon la Muzeul Brukenthal și pentru implicarea sa într-un mod constant și activ”.

Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal a declarat: „Asistăm la un eveniment istoric. Un prim sezon cultural România-Polonia se deschide la Sibiu, iar inaugurarea acestuia are loc la Muzeul Național Brukenthal printr-o expoziție de excepție: Tatra. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski. Am dorit și am solicitat ca acest sezon să fie deschis la Sibiu, la Muzeul Național Brukenthal. După mai multe discuții și după vizita pe care am efectuat-o în Polonia, toți cei implicați au fost de acord cu această solicitare, și iată deschidem acest sezon cultural minunat la Sibiu. Sezonul va cuprinde expoziții, teatru, concerte, lansări de carte, diferite prezentări. Va aduce în prim-plan efervescența creativă a scenelor artistice din cele două țări. Motto-ul sezonului „Vorbim aceeași limbă”, face trimitere la limbajul culturii, instrument al cunoașterii și înțelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare și tradiții. Mulțumesc doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii pentru implicarea în realizarea acestui eveniment la Sibiu, mulțumesc Guvernului României, Primăriei Municipiului Sibiu și doamnei primar Astrid Cora Fodor, Institutului Adam Mickiewicz, Institutului Cultural Român și Fundației Andrzej Wróblewski. Va fi o expoziție care va reuni lucrări din mai multe colecții muzeale și colecții private. Cred că publicul va aprecia valoarea unei asemenea expoziții aduse în premieră la Sibiu și cred că această expoziție dă startul unor viitoare colaborări”.

FOTO: MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Expoziția este însoțită de un catalog bogat ilustrat, în engleză și română, precum și de monografia Andrzej Wróblewski. Coordonatorii catalogului sunt: Magdalena Ziółkowska și Wojciech Grzybała de la Fundația Andrzej Wróblewski și Alexandru Constantin Chituță, Emilia Hasmațuchi și Alexandra Runcan de la Muzeul Național Brukenthal. Cu prilejul deschiderii Sezonului cultural Polonia-România, Muzeul Național Brukenthal a continuat parteneriatul cu Poșta Română filiala Sibiu, iar toți vizitatorii vor putea trimite cărți poștale cu prilejul expoziției Tatra gratuit, oriunde în lume.

Acest proiect a debutat prin expedierea cărților poștale de către cele două ministre ale Culturii din Polonia și România. Expoziția este o acțiune realizată cu sprijinul Ministerului Culturii și co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura