Sergiu Opriș: Vreau să devin cel mai bun staroste din România!

Sergiu Opriș este sibianul care prezintă și organizează orice fel de eveniment, de la nunți și aniversări la inaugurări de fabrici sau lansări de produse.

Inginer, antreprenor, prezentator de evenimente, dansator, sportiv și pilot în timpul liber, sibianul Sergiu Opriș este un adevărat creator de voie bună. Are doar 28 de ani și deja a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți organizatori de evenimente din Sibiu. De ce a decis să se implice 100% în această afacere, ce înseamnă să fii staroste în secolul XXI și cum poți asigura reușita unui eveniment am aflat pentru dvs. de la Sergiu Opriș, omul care-și propune să devină cel mai bun staroste din România.

Ai o pregătire tehnică, dar ai hotărât să devii staroste, maestru de ceremonii, prezentator… Cum ai ajuns să fii gazdă de evenimente?

Am început mai întâi să o fac ca hobby, la îndemnul prietenilor și al familiei, mi-a plăcut mereu să fiu în centrul atenției. Încet, încet, au început să mă sune oameni care m-au văzut „în acțiune” și să-mi ceară să le organizez nunta. De aici a pornit totul…

Ce te-a determinat să abordezi un domeniu cu totul diferit de meseria ta de bază?

Cred că cel mai important pentru mine este că mă alimentez cu energie la evenimente. Nu aș spune că e cu totul diferit, pentru că în majoritatea domeniilor ai de-a face cu oameni, trebuie să comunici și contează fantastic prima impresie pe care oamenii și-o creează. Trebuie să înțelegi și să te adaptezi fiecărei tipologii – îmi place foarte mult când reușesc asta, deși nu reușesc mereu.

„Totul necesită efort și implicare”

De cât timp te ocupi de evenimente?

Sunt în șaselea an de activitate acum, iar acesta a fost probabil cel mai intens, pentru că am decis să mă focusez complet pe direcția asta, am intrat în mediul online și am fost contactat pentru evenimente mari.

A fost greu să câștigi încrederea primilor clienți, la început? Sunt sibienii receptivi sau nu întotdeauna se arată deschiși să încredințeze altcuiva organizarea unui eveniment al familiei sau al firmei? Ce spun clienții despre calitatea serviciilor tale?

E vorba foarte mult în acest domeniu despre imaginea pe care ți-o creezi și cum te percep oamenii. Sigur că am crescut treptat, totul necesită efort și implicare. Chiar și acum, după ce oamenii din Sibiu au auzit de ceea ce ofer, ei asociază un staroste cu un om în vârstă, îmbrăcat în costum popular, care face oamenii să plângă și… posibil să bea prea mult.

Sibienii sunt conservatori și vor să facă totul singuri, dar pot spune că am început să practic o educare a publicului în acest domeniu, în ceea ce privește nunțile. Îmi place să cred că ofer valoare clienților mei. Părerile oamenilor cu care am lucrat îmi dau entuziasm și putere să merg mai departe.

„Organizez orice tip de eveniment”

Ce fel de evenimente organizezi?

Organizez orice tip de eveniment. Ingredientele pentru un eveniment de succes sunt aceleași, dar diferă numărul de furnizori implicați și numărul de invitați – de aici și diferența în ceea ce privește costurile. Un furnizor profesionist livrează la fel de bine și la o petrecere corporate cu 500 de invitați, dar și la o zi de naștere cu 50 de invitați.

Întotdeauna ai fost un creator de voie bună?

Mă consider un om cu multă energie, iar oamenii îmi spun mereu asta. De asta am și decis să dau totul în acest domeniu. Am reușit, datorită experiențelor grele prin care am trecut, să-mi descopăr punctele forte care sunt charisma, energia și abilitatea de a mobiliza echipe – am decis să valorific aceste caracteristici.

„Sportul și natura mă relaxează”

Ce fel de om ești în timpul tău liber?

Sunt un om activ și în timpul liber, practic mult sport, pentru că mă relaxează și reușesc astfel să mă deconectez. Când îmi permite timpul și vremea e favorabilă, pilotez. Am licență de pilot și în fiecare an aleg să-mi petrec câteva ore în zbor, mă eliberează foarte mult activitatea asta – când sunt singur, doar eu și cerul. Îmi place mult și natura, în ultimul timp încerc să găsesc mai mult timp strict pentru mine, în care să reflectez.

Care este deviza ta?

„Fii mereu cea mai bună versiune a ta!”. Îmi place mult asta.

Ce înseamnă să fii staroste în secolul XXI?

Dacă ne raportăm la definiția din DEX, vom observa că un staroste era un conducător al unei bresle sau cârmuitor al unui ținut. Nu s-a schimbat prea mult semnificația, asta trebuie să facă un staroste bun: să organizeze și să fie în același timp plăcut și adaptabil, astfel încât rezultatul final să fie unul favorabil – fie că e vorba despre nuntă, petrecere mai mică sau festival.

Care sunt calitățile de care ai nevoie pentru a avea succes în acest domeniu și clienți mulțumiți?

Trebuie neapărat să transmiți ceva, oamenii trebuie să simtă că ești acolo, prezent și din punct de vedere emoțional. Ai nevoie în special de abilități de comunicare și de persuasiune, charismă și dorință de a reuși. Cred că noi, oamenii, avem un potențial fantastic și putem realiza orice, trebuie doar să ne dorim cu adevărat.

Care sunt, după părerea ta, ingredientele unui eveniment „ca la carte”?

E foarte important ca oamenii să aibă încredere în cel care organizează evenimentul și să înțeleagă că anumite servicii trebuie prestate de către un profesionist. Cel mai important pentru mine este că am mereu alături, la eveniment, oameni foarte buni în ceea ce fac, merg pe mâna lor mereu. Ei înțeleg, de asemenea, care e rolul meu de organizator.

Cum decurge o zi din viața unui organizator de evenimente? Se aplică zicala veche despre socoteala de acasă și cea din târg?

Îmi place mult disciplina, cred că e singura cale spre a obține rezultate. Îmi încep ziua devreme tare și primul lucru pe care îl fac este sportul, îmi place să știu că am timpul meu dimineața – pentru sport, citit și planificarea zilei. Deși știu exact ce am de făcut, intervin mereu lucruri spontane și atunci mă adaptez, fac schimbări de plan. Petrec mult timp întâlnindu-mă și vorbind cu oameni – clienți, furnizori, colaboratori, prieteni – și fac eforturi mari să-mi păstrez concentrarea pe o singură temă, când am ceva de finalizat.

Este, cu siguranță, o mare responsabilitate să gestionezi buna desfășurare și buna dispoziție a unui moment irepetabil în viața unui client. S-a întâmplat vreodată să ratezi vreun eveniment din cauza unor incidente neprevăzute?

Din păcate, da. Deși mă simt foarte prost când se întâmplă asta, într-adevăr, a fost un eveniment neprevăzut și sper că oamenii au înțeles. Am avut un accident în vara aceasta, destul de grav. Am fost nevoit să stau pe pat șase săptămâni și recuperarea n-a fost ușoară. Atunci a trebuit să le explic clienților că mi-e imposibil să mă ocup de eveniment. Nu a fost deloc plăcut, dar cu siguranță nu e nimic întâmplător în viață.

Povestește-ne câteva întâmplări amuzante din cariera de staroste, cred că sunt destule! Ai emoții înaintea unui eveniment?

La fiecare eveniment se întâmplă lucruri neprevăzute și, da, unele chiar amuzante. Am avut un eveniment la o locație în afara Sibiului și mirele s-a supărat tare pentru că în camera în care trebuia să se îmbrace erau invitați care se pregăteau și ei pentru eveniment. A refuzat, pur și simplu, să meargă în altă cameră. Ne-am amuzat cu toții, îți dai seama. Am întârziat puțin, dar până la urmă am reușit să re-echilibrăm și ne-am încadrat.

Sigur că am emoții, mereu sunt oameni noi în fața cărora vorbesc și mulți dintre ei nu știu cine sunt și ce fac, ba chiar sunt sceptici. Îmi doresc să fiu mereu cea mai bună variantă a mea și pentru asta mă pregătesc înainte de fiecare eveniment – fac exerciții de dicție și îmi fac un scenariu al întregii zile, pentru a încerca să preîntâmpin eventuale detalii omise.

„Vreau să devin cel mai bun staroste din România”

Care este povestea costumului popular pe care-l porți cu atâta mândrie la multe dintre evenimentele pe care le prezinți?

Sunt mulți oameni care mă văd pentru prima dată îmbrăcat în costum popular. Dacă le place ceea ce fac, îmi cer să vin și la evenimentul lor, exact așa cum m-au cunoscut.

Am practicat dansuri populare timp de 8 ani și îmi place foarte mult portul popular. De altfel, așa am început să am contact cu lumea artistică și să dansez pe scene mari în țară. Un rol important în evoluția mea l-a avut coregraful meu, Vasile Stoia, de la care am învățat mult și căruia îi sunt recunoscător.

Cum îți dorești să te dezvolți în viitor?

Primul plan e să devin cel mai bun staroste din România, orice ar însemna asta. Vreau să întâlnesc prezentatori de renume, precum Bob Rădulescu, Mihai Morar sau Andi Moisescu și să învăț de la ei.

Pentru că îmi place foarte mult să organizez, mă gândesc serios la organizarea unui festival în perioada următoare.

Am observat că lucrezi foarte mult și la imaginea ta pe internet, iar, mai nou, ai lansat un site unde te pot contacta cei interesați de serviciile tale. Ne poți da mai multe detalii despre oferta ta?

Trăim într-o lume în care totul se întâmplă pe internet. Dacă ești absent din lumea virtuală, e greu să-ți construiești o imagine. Da, am investit anul acesta în promovare online și nu vreau să mă opresc aici. Am creat și un nou site, www.planmyevent.ro, pentru a veni în întâmpinarea clienților care au nevoie strict de organizarea evenimentului și nu de prezentare. Am intrat în contact cu profesioniști în domeniu, care cu siguranță mă vor ajuta să cresc și partea asta.

Am mai multe pachete pe care le ofer, iar prețurile se calculează în funcție de mai mulți factori, precum orele de muncă implicate, numărul de servicii necesare și numărul de persoane invitate.

E ideal să fiu implicat în organizare încă de la gândirea conceptului, însă am și cazuri în care accept să mă implic pe parcurs, când deja unele servicii au fost contractate, pachet numit „stepping in”.


Contact

Facebook
Instagram
Telefon: 0745 40 83 57
Email: sergiu.opris@planmyevent.ro

One Comment

  1. „De ce a decis sa se implice 100% ? „. Răspunsul este foarte simplu: L-au dat afara de la Marquardt.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura