Serbările Estivale ale Zăpezii au atras concurenți din județele Sibiu, Brașov, Maramureș, Cluj, Argeș, Prahova și Bistrița Năsăud

Iubitorii sportului și cei ai muntelui și-au dat mâna cu turiștii și au luat parte la cea de XXIII-a ediție a Serbărilor Estivale ale Zăpezii, desfășurată la Bâlea Lac, în zilele de 10 și 11 iunie.

Chiar dacă autoritățiile au ținut neaparat ca drumul național DN 7C Transfăgărașan să nu fie deschis circulației rutiere, nici măcar pe porțiunea dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, câteva sute de turiști au ajuns în locul de desfășurare a evenimentului și au creat o ambianță plăcută și de relaxare la Bâlea Lac. Mulți au urcat pe propriu în momentele în care autoritățile nu erau sigure de decizia ce urma să fie luată vineri seara (practic, cu o seară înainte de desfășurarea manifestării s-a luat decizia definitivă de a nu se deschide circulația pe drumul național, accesul fiind blocat efectiv cu parapeți din betoane), unii au venit din zona Argeșului, însă cei mai mulți au ajuns la Bâlea Lac pe traseele montane marcate din zonă. În mod oficial, DN 7C Transfăgărășanu se dechide la 1 iulie, potrivit unui act normativ, însă de data aceasta circulația rutieră putea fi permisă mai din timp cu aproape două săptămâni, în condițiile în care drumul național a fost „negru“ pe amblele sensuri, iar cantitățile de zăpadă nu erau foarte mari, cel puțin, în preajma drumului. Trebuie menționat că în alți ani s-a circulat și în condiții mult mai dificile, ce-i drept sub supravegherea autorităților.

Noroc cu vremea bună

„Chiar dacă s-a simțit oarecum lipsa turiștilor, din cauză că drumul a fost închis, atmosfera a fost foarte plăcută și antrenantă. Această ediție a fost o reușită în final. Niciodată nu am simțit autoritățile atât de «aproape», desigur, între ghilimele, față de turism și sport. Nici nu vreau să-i amintesc pe cei care au pus numai piedici în desfășurarea acestor serbări“, ne-a declarat Marius Olariu, președintele Fundației „Bâlea Transilvania“. Totodată, trebuie amintit că în week-end-ul trecut vremea a fost foarte frumoasă și însorită, permițând desfășurarea aproape a tuturor probelor sportive din cadrul serbărilor. Doar meciurile de fotbal și de volei pe zăpadă nu s-au putut organiza, din cauza lipsei zăpezii din zona parcărilor de la Bâlea Lac.

„Kilometrul vertical“

În cadrul Serbărilor Estivale ale Zăpezii, organizatorii au reușit să permită desfășurarea a nu mai puțin de 11 probe, multe dintre ele având două categorii: masculin și feminin. Manifestarea, devenită una dintre cele mai vechi din județ, a început, sâmbătă dimineață, la Bâlea Cascadă. Aici s-a dat startul celei mai importante probe din acest an și anume: crosul montan sau, cum au definit-o participanții, „kilometrul vertical“. Au luat parte mai mulți sportivi, între care și campioni naționali. De altfel, în ultimii ani a fost de departe cea mai interesantă probă, în condiiile în care traseul a fost unul destul de dificil, iar diferența de altitudine este semnificativă – aproape 1.000 metri. Traseul stabilit de organizatori a început de la Bâlea Cascadă (1.234 metri altitudine) şi a ajuns până în zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii – 2.208 metri altitudine). De aici și denumirea atribuită de „kilometrul vertical“. Per total, aproape o sută de alergători, sportivi și simpli iubitori ai mișcării în aer liber au luat la startul ce s-a dat la Bâlea Cascadă. În proba masculină s-a impus Viorel Pălici, din localitatea Moeciu – județul Brașov, fiind urmat de Andrei Gabriel Preda din Azuga – județul Prahova și Silviu Constantin Bălan din Săcele – județul Brașov. Ioana Aconstantinesei din Brașov a câștigat proba feminină a crosului montan, fiind urmată de sibianca Daniela Cârlan, participantă la două ediții a Jocurilor Olimpice. Podiumul a fost încheiat de o altă alergătoare sibiancă, Adriana Ploșniță.

„Serbările Estivale ale Zăpezii“ au fost organizate de Fundaţia „Bâlea Transilvania”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru toţi” Sibiu, EVENTICA și SC Bâlea Turism SA.

Potențial turistic de primă mână

Probele ediției din acest an ale Serbărilor Estivale ale Zăpezii au inclus: cros montan, ski – proba de slalom, snowbording, freestyle, toate desfășurate sâmbătă, și apoi tir, trasul de frânghie și cea de combinată (atletism, ski și îndemânare), ce au avut loc duminică. Toți câștigătorii și ocupanții podiumului din aceste probe au primit premii în bani din partea organizatorilor. Au luat parte sportivi din județele Sibiu, Brașov, Maramureș, Cluj, Argeș, Prahova și Bistrița Năsăud, motiv pentru ca Lucian Dumitra, președintele ADI Monte Făgăraș – Bîlea – Capra să aprecieze că „această zonă, prin organizarea Serbărilor Estivale ale Zăpezii, poate deveni prima destinație turistică montană din România“.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*