Semne bune pentru recoltele sibiene

 

Suprafeţele cultivate cu porumb vor rodi bine anul acesta, sunt de părere autorităţile, deşi toamna ar putea aduce secetă

Suprafeţele cultivate cu porumb vor rodi bine anul acesta, sunt de părere autorităţile, deşi toamna ar putea aduce secetă

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu, Gheorghe Budrală, este optimist în ceea ce priveşte culturile de cartofi şi porumb de anul acesta. Deşi se anunţă a fi un an secetos pentru agricultura românească, culturile din judeţul Sibiu au ieşit cu bine din iarnă. „Din punctul meu de vedere, neluând ştiinţific, procedural, par a fi recolte foarte bune . Cartofii au răsărit foarte frumos, câţi mai sunt, pentru că suprafeţele de cartofi au scăzut foarte mult în judeţul Sibiu. Au crescut în schimb suprafeţele de porumb şi cred că va fi foarte bine şi pentru porumb, chiar dacă va fi un pic mai secetă, mai spre începutul toamnei, dar atunci porumbul se prezintă destul de bine, este bobul deja format, aşa că nu va fi nici o problemă“, este de părere Budrală.

 

Stăm bine şi cu merele

 

De-a lunul anilor culturile de porumb s-au dovedit a fi mai productive pentru sibieni, motiv pentru care suprafele cultivate au crescut. Producţiile de porumb, mere şi grâu s-au remarcat şi anul trecut, atunci când au fost înregistrate cantită impresionante la hectar. „Anul trecut, la porumb s-a remarcat, la mere… Am avut ferme care au avut producţie medie de 45 de tone de mere la hectar. În Sibiu avem nişte livezi ultramoderne cu irigaţii prin picurare, cu anti-grindină, deci la acest capitol stăm foarte bine. Pentru Sibiu, nu ne putem compara cu partea de sud, dar şi la grâu a fost producţia foarte bună“, explică directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu.

 

Culturile de rapiţă, la pâmânt

 

Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, în ceea ce priveşte culturile de rapiţă de anul trecut, care au fost afectate de frig şi secetă în proporţie de sută la sută. „Acum trecut a fost recoltă foarte bună. Referitor la culturile din toamnă, la un moment dat se anunţa o situaţie foarte grea, chiar dezastruoasă, mulţi spuneau că nu o să mai  avem şansă în anul următor de a face nici măcar producţii slabe, nu bune. Şi într-adevăr s-a adeverit cu o singură cultură care este rapiţa. La noi în judeţ am avut 830 de hectare, 250 au fost întoarse în toamnă şi restul nu au rezistat din cauza frigului, nu a secetei. I-am îndemnat la prudenţă şi la răbdare, pentru că natura are reguli ei mult mai precise decât noi şi într-adevăr, răbdarea a demonstrat că la ora actuală avem un grâu şi un orz foarte bune. Arată foarte bine, deşi au intrat foarte slăbite în iarnă, pentru că a fost o secetă foarte mare, cu un scăzut nivel de umiditate la peste un metru adâncime în sol“, descrie Budrală.

 

 

Pierderi record

 

Sezonul trecut, pagubele au fost însemnate pentru cei cinci producători mari din judeţul Sibiu. „Producătorii de rapiţă sunt producătorii mari şi este vorba de maxim cinci producători. Sunt ferme mari şi ei simt pierderea. Este un fermier care a avut peste 300 de hectare de rapiţă cultivată, deci e foarte rău pentru el, pentru că are o dată pierderea la lucrările pe care le-a făcut, plus sămânţa şi îngrăşămintele pe care a dat banii“, recunoaşte Budrală. În judeţul Sibiu există terenuri pretabile pentru culturile de rapiţă în zona Miercurea Sibiului şi a Mediaşului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*