Suprafeţele cultivate cu porumb vor rodi bine anul acesta, sunt de părere autorităţile, deşi toamna ar putea aduce secetă
Stăm bine şi cu merele
De-a lunul anilor culturile de porumb s-au dovedit a fi mai productive pentru sibieni, motiv pentru care suprafele cultivate au crescut. Producţiile de porumb, mere şi grâu s-au remarcat şi anul trecut, atunci când au fost înregistrate cantită impresionante la hectar. „Anul trecut, la porumb s-a remarcat, la mere… Am avut ferme care au avut producţie medie de 45 de tone de mere la hectar. În Sibiu avem nişte livezi ultramoderne cu irigaţii prin picurare, cu anti-grindină, deci la acest capitol stăm foarte bine. Pentru Sibiu, nu ne putem compara cu partea de sud, dar şi la grâu a fost producţia foarte bună“, explică directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu.
Culturile de rapiţă, la pâmânt
Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, în ceea ce priveşte culturile de rapiţă de anul trecut, care au fost afectate de frig şi secetă în proporţie de sută la sută. „Acum trecut a fost recoltă foarte bună. Referitor la culturile din toamnă, la un moment dat se anunţa o situaţie foarte grea, chiar dezastruoasă, mulţi spuneau că nu o să mai avem şansă în anul următor de a face nici măcar producţii slabe, nu bune. Şi într-adevăr s-a adeverit cu o singură cultură care este rapiţa. La noi în judeţ am avut 830 de hectare, 250 au fost întoarse în toamnă şi restul nu au rezistat din cauza frigului, nu a secetei. I-am îndemnat la prudenţă şi la răbdare, pentru că natura are reguli ei mult mai precise decât noi şi într-adevăr, răbdarea a demonstrat că la ora actuală avem un grâu şi un orz foarte bune. Arată foarte bine, deşi au intrat foarte slăbite în iarnă, pentru că a fost o secetă foarte mare, cu un scăzut nivel de umiditate la peste un metru adâncime în sol“, descrie Budrală.
Pierderi record
Sezonul trecut, pagubele au fost însemnate pentru cei cinci producători mari din judeţul Sibiu. „Producătorii de rapiţă sunt producătorii mari şi este vorba de maxim cinci producători. Sunt ferme mari şi ei simt pierderea. Este un fermier care a avut peste 300 de hectare de rapiţă cultivată, deci e foarte rău pentru el, pentru că are o dată pierderea la lucrările pe care le-a făcut, plus sămânţa şi îngrăşămintele pe care a dat banii“, recunoaşte Budrală. În judeţul Sibiu există terenuri pretabile pentru culturile de rapiţă în zona Miercurea Sibiului şi a Mediaşului.