Semințe oferite gratuit

Sâmbătă, între orele 10.00 – 13.30, foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, corp B (din strada George Barițiu, nr. 7) se va transforma într-o piață de semințe și informații utile pentru grădinărit.

Protagoniștii principali ai evenimentului sunt membrii grupului „Semințe cu suflet“, care vor oferi în regim gratuit semințe și butași de legume, flori și fructe din soiuri tradiționale. Și-au anunțat prezența peste 30 de producători de semințe din întreaga țară, care vor oferi celor prezenți, pe lângă semințe reproductibile din cele mai bune soiuri românești, și informații valoroase referitoare la procesele de plantare, creștere și cultivare. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, prin Compartimentul Metodic. Comunicare. Programe, în parteneriat cu grupul informal „Semințe cu suflet“ și Complexul Național Muzeal ASTRA.

Sub umbrela RGE

Finanțator este Consiliului Județean Sibiu prin Biblioteca Județeană ASTRA, iar evenimentul se desfășoară în cadrul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. „Faptul că în județul Sibiu nu s-au înregistrat culturi modificate genetic este unul dintre atuurile care au contribuit la calificarea regiunii noastre pentru titlul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Vrem să păstrăm astfel de atuuri care țin de ameliorarea calității hranei și consolidarea identității noastre gastronomice și o facem inclusiv prin astfel de evenimente“, a precizat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean.

Înapoi la origini

Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 are o componentă importantă educativă, propunându-și să promoveze întoarcerea la hrana sănătoasă pe care regiunea noastră ne-o oferă cu generozitate, susține primarul Astrid Fodor. „Proiectul susține ideea de întoarcere la acele grădini de lângă casă și la jardinierele cu plante aromatice din balcoane, pentru consumul propriu. Acest concept prinde tot mai mult în Europa, grădinăritul fiind și sănătos și relaxant, iar roadele absolut delicioase și generatoare de satisfacții. Salut proiectul «Gusturile Sibiului – Grădini cu suflet», pentru că aduce acest concept în atenția publicului și oferă materialele necesare pentru realizare“, a afirmat Fodor.

Invitat special în eveniment este dr. Costel Vânătoru, directorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, care va însoți delegația sa de specialiști care vor amenaja un stand cu semințe și informații utile pentru publicul sibian. Costel Vânătoru este „părintele“ a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate şi brevetate, trei hibrizi şi alte patru soiuri pentru care se aşteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în vederea brevetării.

Literatură de specialitate

Cu aceeași ocazie, la ora 10.30, în sala de lectură a bibliotecii (corp B, etaj 5) va avea loc inaugurarea și prezentarea unui fond de carte de specialitate din domeniile gastronomie și grădinărit, colecție care va fi disponibilă în regim permanent (carte-la-raft) pentru toți cei care sunt interesați să-și îmbogățească cunoștințele teoretice și competențele practice.

SILVIU BORȘ | director BJ ASTRA Sibiu: „Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, prin statutul său, susține și generează un cadru propice educației informale și non-formale, prin diseminarea de informații necesare, actualizate și de calitate, care de această dată îi vizează pe pasionații de grădinărit, horticultură și pe micii producători locali.“

Fondul de carte și catalogul bibliografic este organizat și va fi completat, în măsura feed-back-ului din partea publicului, de către Compartimentul Împrumut Carte pentru Adulți.

Muzeul ASTRA se implică

La eveniment participă și Complexul Național Muzeal ASTRA cu câteva elemente expoziționale distincte: o expoziție fotografică, prezentări Powerpoint, dar și cu un aport substanțial de eșantioane de semințe legumicole, rezultat al programelor de cercetare și de valorificare a peisajului cultural-agrar, din zonele etnografice și istorice ale României.

De asemenea, Muzeul ASTRA va continua colaborarea în cadrul programului „Gusturile Sibiului – Grădini cu suflet“, generat de partenerii implicați în programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană-2019, prin amenajarea unor grădini de legume în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (zona de interacțiune Etno-Tehno Parc) folosind metode arhaice de cultivare.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea, conservarea și multiplicarea soiurilor tradiționale românești, acțiuni care conduc în mod direct la ameliorarea calității hranei și, implicit, a vieții.

Ediția din acest an a pieței de semințe și grădinărit „Semințe cu suflet“ este parte a proiectului „Gusturile Sibiului – Grădini cu suflet“din cadrul programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Pentru plante curate

„Semințe cu suflet“ este un grup informal care generează un spațiu colegial, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversității, dar și plantelor din grădinile noastre, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară.

Grupul încurajează schimbul și darul semințelor tradiționale, înmulțirea și propagarea acestora într-un spațiu convivial, destinat circulării semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura