Șelimbăr, prima comună din România cu rețea de defibrilatoare

Administrația locală a decis amplasarea a 10 defibrilatoare în mai multe puncte din localitate, urmând ca numărul acestora să fie mărit în următoarea perioadă. Decizia vine în urma unui parteneriat dintre administrația locală și Asociația Părinți Salvatori, care urmează să facă în mod voluntar cursuri de prim ajutor și de instruire în folosirea defibrilatoarelor, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Șelimbăr.

”Nu e nicio noutate, de mulți ani, România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare. Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Având toate aceste date, dacă de noi poate depinde viața unui om, nu avem nicio scuză să nu facem totul pentru ea. De foarte multe ori o viață nu a putut fi salvată pentru că ambulanța a întârziat, nu a existat o unitate de defibrilare în apropiere sau nu a existat nicio persoană care să știe manevre de resuscitare. Datoria noastră e să ne folosim de orice mijloc existent pentru a încerca să fim aproape de locuitorii noștri”, a declarat primarul Marius Grecu.

Într-o primă fază vor fi montate 10 defibrilatoare, urmând să se inițieze în localitate și o campanie prin care locațiile acestora să fie cunoscută de cât mai multe persoane.

Asociația Părinți Salvatori urmează să facă training cu persoanele care vor avea în gestiune aceste aparate.

”Din cauza faptului că timpul de intervenție până la sosirea unei ambulanțe este de aproximativ 10 minute, o persoana aflata în Stop Cardio Respirator (SCR), nu are nici o șansă de supraviețuire deoarece rata de supraviețuire a pacienților în acest caz scade cu 10% cu fiecare minut care trece fără defibrilare. După 12 minute de la debut, rata supraviețuirii este foarte mică (2%). La majoritatea adulților la care survine un SCR subit, non-traumatic, electrocardiograma evidențiază o Fibrilație Ventriculara. În cazul acestor pacienți intervalul de timp dintre debutul SCR și defibrilare, este factorul determinant al supraviețuirii.

Spre deosebire de adult, de regulă, la copil stopul cardiac este secundar stopului respirator. În această situație, reanimarea respiratorie este esențială și trebuie efectuat cel puțin 1 minut de RCP înainte de alertarea sistemului medical de urgență”, informează Asociația Părinți Salvatori.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura