Pompierii sibieni refuză să nominalizeze clar instituţiile publice fără autorizație de securitate la incendiu, deși demonstrează exces de zel când vine vorba de controale și amenzi. Jurnaliștii Mesagerului de Sibiu au solicitat această listă și au primit un răspuns în doi peri, însoțit de pretexte stupide. Mai mult, șeful ISU Sibiu, colonelul Cosmin Balcu, s-a „jucat“ puțin de-a durul și apoi și-a luat concediu, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Merită sau nu sibienii să afle dacă sunt în siguranță?
Cele două ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, la începutul acestei luni, după nenorocirea din clubul „Colectiv“, le-au dat de lucru Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din întreaga ţară. La Sibiu, au început ample controale pentru identificarea, sancţionarea şi, dacă este cazul, închiderea societăţilor comerciale sau a instituţiilor publice care nu au autorizaţie de securitate la incendiu ori nu îndeplinesc normele de siguranţă în caz de incendiu. Deşi, până acum, aceste controale au fost pentru pompieri doar unele de rutină, acum angajaţii ISU şi-au luat meseria foarte în serios. De voie, de nevoie. După ce au închis mai multe cluburi din judeţ şi din municipiul Sibiu, pe motiv că nu aveau autorizaţia de securitate a incendiu, pompierii sibieni au început să ia măsuri drastice şi împotriva instituţiilor publice. Primăria Sibiu a fost amendată, iar Casa de Cultură a Sindicatelor a fost chiar închisă, lăsând „în aer“ un festival de jazz și mai multe spectacole. „Recunosc, m-am simţit boicotat şi într-un fel îmi doresc dreptate pentru toţi. Dar nu-mi doresc că această dreptate să fie făcute luând aceleaşi măsuri extreme care s-au aplicat la Sindicate, nu-mi doresc să blocăm sistemul de învăţământ sau spitalele, îmi doresc să pot merge să mă rog în biserică şi să aprind o lumânare ştiind că sunt în siguranţă. Îmi doresc să ştiu că toate aceste clădiri şi instituţii au avut răgazul firesc să-şi pună toate aceste lucruri în ordine şi că până atunci ISU îi sprijină. Nu sigilarea e soluţia, sprijinul şi ajutorul este firescul acestei comunităţi. Vreau un ISU care la următorul eveniment să vină şi să mă întrebe dacă nu mă pot ajută cu două extintoare în plus la scenă. Nu vreau un ISU care vină cu două hărţi, un pix şi un plumb pregătit premeditat să-mi închidă şi următorul eveniment“, a postat Silviu Scrob, directorul Mozaic Jazz Festival, pe Facebook.
Demonstrația de forță
„Siguranţa în clădirile şi locurile publice este o prioritate şi o obligaţie legală. Cred, însă, că instituţiile abilitate trebuie să lucreze cu noi pentru a implementa repede şi corect toate măsurile necesare. Este de preferat o atitudine de sprijin şi cooperare între instituţii. Ar fi mult mai productiv şi ar genera rezultatele dorite”, a comentat Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului. Dacă reacția edilului-șef a fost prudentă și diplomată, de-a dreptul indignat după demonstrația de forță făcută de oamenii lui Balcu s-a arătat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca”, după ce angajaţii ISU au închis vinerea trecută Casa de Cultură a Sindicatelor, unde se jucau mai multe spectacole. Instituţia a fost închisă cu numai câteva ore înainte de începerea festivalului Mozaic Jazz. „Ceea ce s-a întâmplat cu festivalul de jazz este un boicot cultural. Puteau să vină cu maşinile de pompieri să stea şi să asiste, să dea ajutor, nu să penalizeze ceea ce nu au făcut de ani şi ani de zile, luând ciubuc, luând mită la toate autorizările sau la toate cluburile pe unde s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu cultura aduce prejudicii unui oraş, dimpotrivă. Cultura a adus dezvoltarea acestui oraş. Cine nu înţelege acest lucru să plece! Au venit cu liste întregi ca să le dau bilete gratuite la festival. Spun în premieră acest lucru: dacă nu se va deschide Sala «Studio», care are toate facilităţile pentru ca spectatorii să vadă în bune condiţii spectacolele, cer demisia acestui domn! În clipa în care se pune sigiliu şi spectatorii sunt trimişi acasă, cine răspunde pentru asta?“, se întreabă Chiriac.
„Cum își permite ?“
Totodată, directorul teatrului s-a arătat nemulţumit de faptul că, deși ar vrea să intre în legalitate, să rezolve problemele pentru care sala a fost închisă şi să obţină avizele necesare, angajaţii ISU nu îi sunt de prea mare ajutor, iar colonelul Balcu a găsit de cuviință să plece în concediu. „Vreau să fac un apel ca toți domnii de la ISU să înțeleagă că sunt plătiți din bani publici și că printr-o hotărâre de Guvern ei nu sunt șefi și stăpâni a ceea ce n-au făcut 25 de ani. Din punctul acesta de vedere, aș vrea să-l întreb pe dl. comandant, când e un moment de criză, cum își permite să plece în vacanță?”, acuză Constantin Chiriac, adăugând despre Balcu faptul că „pentru fiecare spectacol de la festival mi-a cerut câte zece locuri”. Întâmplător sau nu – a mai dezvăluit directorul TNRS – închiderea Sălii Studio vine la un an după ce aceiași inspectori ISU au impus lărgirea intrării în sala cu acces din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor. „Noi am făcut toate demersurile pentru a fi în regulă. Ne-au cerut să fie o intrare mai largă, am desfăcut toate gradenele și am făcut intrarea mai largă. Acolo sunt doar 90 de locuri, iar legea spune că trebuie să ai o singură ieșire”, susţine Chiriac.
Întrebi „care“, afli „câte“
Zilele trecute, jurnaliștii Mesagerului de Sibiu au cerut, în scris, o situaţie clară a instituţiilor publice din municipiu şi din judeţ care nu au autorizație de securitate la incendiu. Răspunsul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice a venit cât se poate de vag. Și aproape inutil: „Din cele 64 de primării, trei nu au solicitat și nu au obținut autorizație de securitate la incendiu. În urma controalelor efectuate de Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Cpt. Dumitru Croitoru» al judeţului Sibiu, în judeţul Sibiu au fost depistate un număr de 21 de unităţi de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre bazele sportive menționate în solicitarea dumneavoastră, una are autorizație de securitate la incendiu, iar celelalte nu se încadrează în prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1739/2006, pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări, care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu”.
Neputință sau nepăsare?
Reporterii noștri au contactat-o telefonic pe căpitanul Bianca Săbău, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, căreia i s-a cerut să nominalizeze cele trei primării, 21 de unităţi de învăţământ, precum şi baza sportivă care nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu. În loc să clarificăm lucrurile, ne-am ales cu încă un răspuns aiuritor. „Noi nu putem oferi astfel de informaţii, deoarece sunt confidenţiale. Vă putem pune la dispoziţie doar date statistice. Şi noi nu avem aceste statistici aşa cum le solicitaţi dvs.”, susține Sabău, care ne-a dat de înțeles să nu ne mai obosim: colegii care se ocupă de controale sunt „pe teren“ şi nu poate obţine lămuriri suplimentare.
Brukenthal, Sala Transilvania și Sala Thalia sunt în regulă
Din cauză că nu am reuşit să obţinem informaţii concrete de la cei care ar trebui să le transmită, am apelat la alte surse. Și așa au început să afară și veștile bune. De pildă, Muzeul Brukenthal şi-a rezolvat neajunsurile depistate, iar în acest moment are autorizație. „În anul 2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu a efectuat controale în spaţiile Muzeului Naţional Brukenthal, problemele semnalate fiind remediate de instituţia noastră. În ceea ce priveşte ignifugarea podurilor, vă informăm că această operaţiune a fost realizată în toate spaţiile Muzeului“, a precizat Marius Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al muzeului. Și instituțiile din subordinea Consiliului Județean sunt în regulă în ceea privește autorizațiile eliberate de ISU Sibiu. Astfel, Serviciul Public Sala Transilvania beneficiază de autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor din decembrie 2004. În aceste condiții, evenimentele sportive și manifestările de alt tip pot fi organizate fără probleme. În aceeași situație se află și Filarmonica de Stat Sibiu, care își desfășoară activitate în Sala Thalia. Instituția de cultură deține autorizația din ianuarie 2006, eliberată de Ministerul Administrației și Internelor prin ISU Sibiu. Spectacolele pot fi găzduite fără nici o restricție, accesul sau ieșirea din Sala Thalia nu prezintă probleme.
Spectacol incendiar. Doar la figurat
Întrebat dacă se va închide hala unde se joacă „Faust“-ul regizat de Silviu Purcărete, declarată „ilegală“ de şeful ISU Sibiu, Constantin Chiriac a replicat că nici nu se pune problema. „Este una din sălile pline de securitate din România. Nu există nicio sală de spectacol sau de concerte în România cu şapte ieşiri direct afară. Nu există nicio sală cu toate materialele ignifugate. În acelaşi timp, noi cu oamenii normali de acolo, din ISU, am colaborat şi colaborăm foarte bine. Înainte de festival, am făcut o simulare, în aşa fel încât să avem 400 de spectatori posibili împreună cu toată echipa tehnică, deci am fost vreo 450 de oameni, anul trecut în luna mai. Oamenii au reacţionat foarte bine, atât din partea ISU, cât şi din partea noastră“, a dat asigurări Chiriac. De fiecare dată când s-a jucat „Faust“, maşinile de pompieri au fost prezente în faţa sălii, potrivit lui Constantin Chiriac, care a adăugat că proprietarul halei industriale face demersurile pentru obţinerea autorizaţiei ISU.
Cu ușile închise
Mai bine de o oră și jumătate au discutat, ieri, la Prefectură, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cei ai Casei de Cultură a Sindicatelor şi cei ai Teatrului Naţional „Radu Stanca”. La aproape o săptămână de la închiderea Casei de Cultură, prefectul Ovidiu Sitterli i-a convocat la o întâlnire de lucru cu ușile închise, la finalul căreia a anunțat că, „deşi au existat divergenţe de opinii, cu toţii au fost de acord, în final, că trebuie să ia toate măsurile strict legale şi în regim de urgenţă pentru funcţionarea în deplină siguranţă a tuturor spaţiilor pe care le administrează, respectiv le controlează“. ISU a bifat că „beneficiarului și administratorului sălii li s-au adus la cunoștință legislația aflată în vigoare privind apărarea împotriva incendiilor și modalitatea intrării în legalitate“. Evident, Casa de Cultură rămâne deocamdată închisă.
După ce Casa de Cultură a Sindicatelor a fost închisă, toate spectacolele din programul Teatrului de Balet Sibiu și din programul Casei de Cultură a municipiului Sibiu, respectiv „Anna Karenina”, „Seara Șlagărului Românesc”, „Missa Prophana” și „Spărgătorul de nuci”, programate până la finele anului 2015, au fost mutate în sala de spectacole a Cercului Militar, cu intrare de pe aleea dintre Cercul Militar și Universitate. Noua sală de spectacole a Teatrului de Balet are o capacitate de doar 420 de locuri, cu 280 mai puține decât sala mare a Casei de Cultură. Prin urmare, cele două spectacole pentru care deja s-au vândut toate biletele – „Anna Karenina” și „Spărgătorul de nuci” (prima reprezentație la matineu) – vor fi dansate în două zile consecutive, pentru accesul tuturor spectatorilor care au plătit biletele.