Palatul Copiilor se mută la bloc | EXCLUSIVITATE

Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean sunt pe punctul de a rezolva una dintre cele mai acute probleme şcolare din Sibiu, după îndelungi schimburi de adrese. Este vorba despre un spaţiu în care să funcţioneze Palatul Copiilor.

Daniela MUNTEAN

Actualul spaţiu de pe strada Constituției, în care peste 2.000 de elevi sibieni participă la diverse activităţi extraşcolare, aparţine Parohiei Evanghelice. Sașii au solicitat o chirie lunară de 5.000 euro, bani pe care Ministerul Educaţiei nu îi poate plăti. Suma maximă admisă de cei de la minister nu poate depăşi 1.000 euro. Prin urmare, parohia a dispus evacuarea Palatului Copiilor începând cu data de 1 iulie 2017.

Pensiune în sediul de pe Constituției

Proprietarii nu pot fi condamnaţi, pentru că sunt conduşi de raţiuni financiare. De altfel, investitorii au apărut deja, unul dintre valutiştii celebri ai oraşului afirmând că este dispus să transforme Palatul Copiilor într-o profitabilă pensiune.

În această situaţie, elevii şi profesorii de acolo sunt efectiv scoşi în stradă. Asta în condiţiile în care, anual, peste 300 de premii sunt obţinute prin munca elevilor de la dans, muzică, pictură, navomodele etc.

Războiul adreselor prin poştă

Zeci de adrese au circulat între IȘJ, Primăria Sibiu, Prefectură şi Ministerul Educaţiei. Birocraţia şi lipsa de comunicare erau pe punctul se a sufoca orice activitate extraşcolară. Primăria a oferit internatul de la Liceul „Carol“. IȘJ a cerut aprobările necesare de la București pentru a debloca fonduri pentru renovarea spaţiului. Primăria a aşteptat cât a aşteptat, s-a plictisit şi a cedat spaţiul Universităţii „Lucian Blaga“. Când au ajuns şi cei de la Inspectorat cu aprobarea ministrului, deja era prea târziu. Primăria a găsit o altă variantă: Casa Corpului Didactic. Acolo e un litigiu. Deci nu e bun nici spaţiul de pe Turismului.

Ultima soluţie

Se îmcing spiritele. Municipalitatea organizează o festivitate de premiere a elevilor cu rezultate excepţionale, la sfârşitul anului trecut. Nu este invitat nimeni de la Inspectoratul Școlar. Întrebată de ce, Primăria răspunde cu diplomaţie că inspectorul şcolar Daniela Muntean a participat. „Am participat pentru că am cerut să fiu prezentă acolo. M-am invitat singură, pentru că Primăria a omis să o facă”, susţine Daniela Muntean, cea care a întocmit listele cu premianţii. Chiar dacă nimeni nu o recunoaşte, între comunicarea cele două instituţii a fost redusă doar la adresele oficiale. În cele din urmă, s-a ajuns la un armistiţiu. Primăria a propus un spaţiu care, deşi este situat într-o zonă mai greu accesibilă din oraș, pare să mulţumească pe toată lumea. Este vorba de internatul din incinta Liceului Tehnologic „Henri Coandă”. Poate a contat şi faptul că primarul Astrid Fodor a fost sunată recent de ministrul Educaţiei, Pavel Năstase. Acesta din urmă a afirmat că, nu mai târziu de luna mai, toată administrarea cluburilor şcolare va trece în sarcina Consiliilor Locale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*