Ședință la Prefectură. COVID-ul, pensiile, activitatea vamală – pe ordinea de zi

Ședința ordinară a Colegiului Prefectural s-a desfășurat în sistem online azi, condusă de prefectul județului, Mircea

Mircea Dorin Creţu

.

 

Un punct central pe ordinea de zi a fost prezentarea studiului Riscul de COVID-19 ca boală profesională la personalul din sectorul Sănătate și Asistență Socială, elaborat de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu prin aplicarea metodei epidemiologice în medicina muncii și axat pe prevederile obiectivelor din Programul de Guvernare.

Unele dintre concluziile rezultate din studiu sunt:

  • distribuția COVID-19 la lucrătorii din sănătate este asimetrică din punct de vedere al ocupațiilor și al unităților sanitare, proporția semnificativă a infecțiilor fiind la asistentele medicale din spital
  • demonstrarea faptului că metoda epidemiologică poate fi utilă pentru managementul riscului și pentru semnalarea/cercetarea/declararea COVID-19 ca boală profesională la personalul din linia I și la personalul esențial din sănătate.

 

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost prezentarea Modificărilor legislative privind sistemul public de pensii cu aplicabilitate de la 01.01.2022. Casa Județeană de Pensii Sibiu a arătat că, la 01.06.2022 se aflau în evidență un număr de 106.673 beneficiari.

Cele mai importante modificări începând cu 01.01.2022 sunt:

  • creșterea valorii punctului de pensie la 1586 lei
  • utilizarea câștigului salarial mediu brut la valoarea de 6095 lei
  • creșterea cuantumului ajutorului de deces, a cuantumul indemnizației pentru însoțitor cu grad de handicap I.

Direcția Regională Vamală Brașov – Biroul Vamal de Interior Sibiu a evidențiat prin raportul Evoluția principalilor indicatori în activitatea vamală cum situația operațiunilor vamale de export a atins în primul semestru o valoare statistică de 105,61%, în creștere față de cea a anului precedent.

Astfel, numărul operațiunilor vamale de punere în liberă circulație s-a aflat pe un trend ascendent cu aproximativ 0,44 %, față de aceeași perioadă a anului anterior, valoarea statistică a mărfurilor fiind cu 26,8% mai mare decât în perioada similară a anului 2021, iar drepturile vamale încasate au crescut cu 6,62%.

Și numărul celor 3077 de declarații vamale de tranzit  prelucrate a atins o creștere cu aproximativ 0,92% față de perioada similară a anului  2021.

La nivelul Biroului Vamal de Interior Sibiu, în perioada supusă analizei, au fost emise un număr de 8 autorizații și atestate, iar altele 5 au fost revocate.

Întreaga activitate s-a desfășurat în condițiile de aglomerare cu mijloace de transport la frontiera cu Republica Moldova și Ucraina, cât și în portul Constanța, ca urmare a războiului din Ucraina. Guvernul României, prin Autoritatea Vamală Română, a luat măsura delegării pentru 60 de zile a doi inspectori vamali, unul la Constanța Sud Agigea și altul la Vama Albița urmând ca la expirarea acestei perioade acestei perioade să fie delegați alți doi lucrători vamali.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*