Statuia care avea nevoie de pază militară

Realizată la începutul anilor 1700, la voința autorităților habsburgice din Transilvania, statuia Sfântului Nepomuk, cunoscut credincioșilor catolici drept „sfântul tăcerii“, se află în prezent în curtea Bisericii Catolice din Piața Mare și, deși ar putea fi cea mai frumoasă statuie în stil baroc din Transilvania, a stat mulți ani în umbră, fiind vandalizată și având nevoie de instituirea de pază militară pentru protecție.

Apoi a fost distrusă de comuniști, bucățile ei păstrându-se pentru un timp în curtea Palatului Brukenthal.

„Chiar dacă a fost menită să strălucească pentru mai bine de două sute de ani în Piața Mare, ca simbol al catolicismului, confesiune a Imperiului Habsburgic, statuia nu s-a bucurat de iubirea localnicilor de la acea vreme, aceștia fiind de credință luterană. Comuniștii au reușit, în final, în 1948, să facă ceea ce nimeni nu a reușit până atunci, respectiv să îndepărteze statuia din ochii și credința sibienilor și să modifice total aspectul principalei piețe a orașului“, povestește Luminița Drăgoiu, ghid turistic național.

Monumentul ilustrează liniștea și frumusețea unui sfânt sacrificat, care a ales să moară, decât să divulge regelui secretul tainei spovedaniei și al cărui trup a fost aruncat în apele Vâltavei din Praga. În ciuda faptului că unii localnici își doresc readucerea ei în Piața Mare, statuia și-a găsit deocamdată liniștea în curtea casei parohiale a Bisericii romano-catolice.

Mesagerul de Sibiu prezintă, în această rubrică, locuri ascunse din Sibiu, știute doar de unii ghizi turistici și puțini localnici, cu povești fascinante, pe care merită să le descoperi și tu!

Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura