Colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal, Muzeul de Istorie-Casa Altemberger este una dintre cele mai mari și mai complexe colecții de acest gen păstrate într-o instituție muzeală din România, acoperind majoritatea subiectelor specifice fotografiei din perioada interbelică.
FOTO: Muzeul Național Brukenthal
Imaginile având ca subiect orașul Cisnădie însumează 59 de piese, realizate în atelierul fotografic al fraților Fischer (Emil și Josef), cel mai prolific atelier fotografic sibian, cu o activitate neîntreruptă de aproximativ 100 de ani (1897 – anul în care Emil Fischer a deschis primul său atelier și 1985 – anul în care Josef Fischer vinde colecția de clișee pe sticlă Muzeului Brukenthal).
Volumul apărut cuprinde imagini cu lucrările din colecția muzeului, o parte dintre ele expuse în cadrul expoziției Greetings from Cisnădie / Salutări din Cisnădie. Sunt publicate acum imagini puțin cunoscute precum vederi generale ale orașului, secvențe de viață cotidiană, arhitectură și elemente de arhitectură din biserica evanghelică, toate trecute prin filtrul unei scenografii atent gândite de fotograf.
Expoziția a avut loc în perioada 2022-2023 la Casa de Cultură din Cisnădie, iar cu prilejul vernisajului a avut loc și inaugurarea Galeriei de artă Cisnădie.
Autori Delia Voina și Alexandru Constantin Chituță
Editura Muzeului Național Brukenthal.
Joi, 8 februarie 2024, ora 18:00
Biserica Evanghelică din Cisnădie
Organizatori: Muzeul National Brukenthal, Casa de Cultură Cisnădie, Primăria Orașului Cisnădie, Parohia Evanghelică Cisnădie.