Se decide soarta taxei de salubritate

Consilierii locali decid azi dacă majoritatea gospodăriilor va plăti 42 lei/lună (504 lei/an) pentru ridicarea gunoiului

Consiliul Local Sibiu se întrunește astăzi, începând cu ora 13, într-o sedință extraordinară desfășurată online, pentru a vota soarta deja celebrei taxe de salubritate. Supusă la finalul anului trecut dezbaterii în vederea modificării și majorării, în unele cazuri, și cu aproximativ 300%, taxa de salubritate a reușit să scoată oamenii în stradă și să stârnească un val uriaș de nemulțumire.

După numărul de ridicări

Potrivit edililor, modificarea Regulamentului este necesară pentru alinierea taxei la noilor tarife ale operatorilor de salubrizare. De asemenea, taxa trebuie adaptată la noii indicatori de colectare selectivă pe care România trebuie să îi respecte: maxim 40% de deșeuri reziduale din totalul cantității de deșeuri generate, 13,8% deșeuri reciclabile și 46,2% biodeșeuri.

Principala modificare din Regulament era modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu.

Tipuri de abonamente

După încheierea dezbaterii publice și citirea celor 522 de petiții care au ajuns pe adresa Primăriei și care semnalau inechitatea taxării pe imobil, fără a se ține cont de numărul de persoane, sau valoarea mare a taxei, s-a decis modificarea propunerii de regulament în cazul imobilelor în care locuiește o singură persoană sau două persoane. Concret, în cazul acestor imobile, Serviciul de Salubrizare din cadrul Primăriei propune aplicarea unor reduceri din costul abonamentului.

De asemenea, se prevede „ajustarea valorii abonamentelor ce includ un număr prestabilit de ridicări anuale ale recipientelor, în vederea acoperiri cheltuielilor serviciului de salubritate, și stabilirea obligației lunare de plată (abonamentul ECO – 31,5 lei/lună, abonamentul Practic – 42 lei/lună, abonamentul MAXI – 49,5 lei/lună) și ajustarea corespunzătoare a costurilor de colectare a recipientelor și a costurilorpentru golorile suplimentare.“

Reamintim că, până anul trecut, taxa de salubrizare era plătită în funcție de numărul de persoane care locuiesc la o adresă, valoarea acesteia fiind de 11 lei pe lună de persoană.

Verificări în teren

 Potrivit municipalității, Serviciul Salubrizare și Direcția Fiscală Locală vor pune un mai mare accent pe verificarea situației în teren și identificarea situațiilor în care declarațiile depuse de sibieni nu corespund cu realitatea, anumiți cetățeni sustrăgându-se de la plata taxei. Se vor avea în vedere cu prioritate: Imobilele declarate nelocuite pentru care, de la data intrării în vigoare a noului Regulament, nu se va mai plăti taxă; Imobilele în care locuiesc 1 persoană sau 2 persoane.

De la 1 februarie

În cazul constatării că declarația de impunere nu corespunde realității, proprietarul va fi sancționat conform noului Regulament. Verificările vor fi realizate și cu sprijinul asociațiilor de proprietari care, conform regulamentului propus, vor avea obligația să comunice semestrial informații cu privire la numărul de persoane care locuiesc în apartamente. În cazul în care va fi adoptat, regulamentul va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2021.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*