Scumpire mişelească la Electrica

 

 

Electrica Furnizare Transilvania Sud din Braşov a anunţat clienţii că majorează tarifele pentru lunile noiembrie şi decembrie. Modificarea tarifelor se aplică, însă, numai la clienţii persoane juridice cu tarife negociate eligibile. Aceşti clienţi sunt în număr relativ mic la nivelul judeţului Sibiu, aproximativ 800, însă valoarea facturilor încasate de la aceştia este mare: cam 30 % din totalul energiei livrate de Electrica.

 

 

Cei care administrează firmele afectate de această scumpire sunt nemulţumiţi de maniera în care s-a operat majorarea. Noile tarife şi, mai ales, motivele majorării nu au fost făcute publice. Au fost transmise printr-o adresă care impune semnarea unui nou act adiţional de acceptare a preţului de 361 lei/MWh. În situaţia în care acest preţ de energie nu este acceptat, consu

matorul poate rămâne fără energie electrică. Principalul motiv menţionat de Electrica este invocarea de către Hidroelectrica a clauzei de forţă majoră cauzată de secetă. „Este adevărat că Hidroelectrica a activat această clauză pentru că de aproape zece ani nu am mai înregistrat o asemenea lipsă de apă. Noi nu am impus scumpirea, ci doar am livrat mai puţină energie”, a declarat Radu Scutea, de la biroul de presă al societăţii Hidroelectrica.

 

Jeffrey Franks – „Scăpaţi de băieţii deştepţi”!

 

După cum am mai scris, „performanţele” noului director, sibianul Constantin Trihenea, nu au făcut decât ca Hidroelectrica să contracteze credite în valoare de 60 de milioane de euro, să obţină un profit mult mai mic decât cel înregistrat în anul precedent şi să livreze mai puţină energie distribuitorilor. În acelaşi timp, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că Guvernul trebuie să grăbească privatizările şi numirea managerilor privaţi la companiile de stat, pentru a scăpa de „băieţii deştepţi” care încasează profituri uriaşe. Până în prezent, România a pierdut circa 160 de milioane de euro din cauza „băieţilor deştepţi” din energie, care cumpără megawatt-ul cu 37 de eur

o şi îl vând mai departe cu un preţ aproape dublu, de 75-80 de euro. Cum contractele „băieţilor deştepţi” cu Hidroelectrica au fost prelungite până în anul 2018, prejudiciul adus va depăşi două miliarde de euro. Din păcate, peste 70% din energia produsă de Hidroelectrica este vândută către aşa-numiţii „băieţi deştepţi” din energie, prin contracte pe termen lung, încheiate în afara bursei de energie.

 

Afectaţi direct

 

Diferenţa de preţ este mai mult decât semnificativă. „Băieţii

deştepţi” cumpără 1 MW cu 160 de lei, în timp ce un consumator sibian trebuie să accepte preţul de 361 de lei sau rămâne fără energie electrică. Potrivit Ziarului Financiar, companiile care iau direct energie hidro sunt: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie, E.ON  Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq  Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galaţi şi Compania Naţională a Huilei.

 

 

60

de milioane de euro s-a îndatorat Hidroelectrica în mandatul sibianului Trihenea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura