Scrisoare avertisment adresată membrilor Guvernului de către Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, în legătură cu refuzul de a organiza alegeri locale parțiale: ”Infracțiunea de abuz în serviciu și cea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale vor fi sesizate la Parchetul General dacă Guvernul persistă în refuzul de a organiza alegeri pentru localitățile fără primari in funcție.”
Foto: Forța Dreptei Sibiu
În atenția prim-ministrului Nicolae – Ionel Ciucă
Scrisoare avertisment
Domnule prim-ministru,
Vă adresez această scrisoare ca un ultim demers în încercarea mea de a determina Guvernul pe care îl conduceți să respecte Constituția și legea, așa cum vă obligă art. 48 al Codului administrativ și art. 1 al Legii privind responsabilitatea ministerială, care stipulează că: „Guvernul, în întregul său, și fiecare dintre membrii acestuia sunt obligați să își îndeplinească mandatul cu respectarea Constituției și a legilor țării…”
De la învestirea în funcție în noiembrie 2021, guvernul în fruntea căruia vă aflați refuză cu obstinație să respecte legea, încălcând în mod intenționat prevederi legislative imperative. Mai exact, este vorba de încălcarea de către Guvern a obligației de a organiza alegeri locale în localitățile în care este vacantă funcția de primar.
Codul administrativ prevede în art. 160, alineatul (11): „Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10)”
Alineatul (9) prevede că: „Ordinul prefectului (de încetare a mandatului de primar) poate fi atacat de primar la instanța de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare”.
Alineatul (10) stipulează că: „Instanța de contencios administrativ este obligată să se pronunțe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanțe este definitivă.”
Deci, legea prevede clar că Guvernul este obligat să organizeze alegeri în termen de maximum 90 de zile de la expirarea a 10 zile de la emiterea ordinului prefectului de vacantare a funcție de primar, în cazul în care ordinul nu a fost atacat în instanță, sau de la data emiterii deciziei instanței, în cazul în care ordinul a fost atacat în contenciosul administrativ.
La ora actuală este vacantă funcția de primar în 57 de localități din România. În toate aceste localități, Guvernul avea obligația legală de organiza alegeri locale parțiale pentru că în toate aceste localități a expirat demult termenul de 90 de zile prevăzut de lege. De altfel, acest lucru este certificat și de adresele trimise de Autoritatea Electorală Permanentă către Guvern.
Am solicitat în repetate rânduri Guvernului să intre în legalitate și să emită Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale în aceste localități. Mai mult decât atât, am inițiat o acțiune în contenciosul administrativ pentru a obține o hotărâre judecătorească care să oblige guvernul să respecte legea. Curtea de Apel București a judecat solicitarea mea și a decis să oblige Guvernul să organizeze alegerile locale în localitățile în care este vacantă funcția de primar. Nu este singura hotărâre dată de o instanță prin care este obligat Guvernul să facă alegeri. Mai există două hotărâri judecătorești similare.
Refuzul Guvernului de a organiza alegeri locale parțiale reprezintă un atac grav la adresa democrației din România. Nu există democrație fără alegeri libere! Refuzul unui guvern de a organiza alegeri reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților cetățenilor români.
Un vechi proverb românesc spune: „cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”. Sunt îndreptățit și eu să spun că guvernul care astăzi refuză să facă alegeri locale parțiale, mâine va refuza să facă alegeri locale generale sau alegeri parlamentare.
Fac parte dintre cei care au ieșit în stradă în decembrie 1989 și și-a pus viața în pericol pentru democrație, pentru dreptul de a hotărî prin vot cine să conducă treburile publice. Nu pot să accept pasiv acest comportament tipic comunist al dumneavoastră și al guvernului din care faceți parte, comportament prin care arătați că nu dați două cepe degerate pe dreptul fundamental al oamenilor de a-și alege reprezentanți legitimi la conducerea autorităților locale.
Dată fiind gravitatea încălcării de către Guvern a Constituției și legii, vă cer pentru ultima oară să emiteți Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru cele 57 de localități rămase fără primar.
Vă informez că, în cazul în care veți continua să persistați în atitudinea de nesocotire a legii, voi sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la săvârșirea de către dumneavoastră și de ceilalți membri ai guvernului a infracțiunii de abuz în serviciu și a celei de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, prevăzute de art. 297 și, respectiv, de art. 385 din Codul Penal.
Art. 16 din Constituția României prevede la alineatul (2) că: „Nimeni nu este mai presus de lege”. Nici dumneavoastră nu sunteți mai presus de lege, domnule prim-ministru, și sunteți obligat să respectați legea! Vă pierdeți orice drept de a cere cetățenilor români să respecte legea dacă dumneavoastră, ca membru al Guvernului, o încălcați cu bună știință. Poate măcar acum, în ceasul al doisprezecelea o să vă dați seama că ceea ce faceți dăunează grav democrației din România. Și, chiar dacă doar mimați încrederea în democrație, măcar de frica de pedeapsă să faceți ceea ce este obligatoriu conform Constituției și legii.
Ludovic Orban,
Președintele Forța Dreptei