La sfârșitul săptămânii trecute, în municipiul Sibiu a fost inaugurat spațiul în care va funcționa una dintre cele mai moderne școli profesionale din țară.
Asta după ce mai multe firme cu capital german din Sibiu au decis să înființeze o asociație pentru a califica elevii pentru meseriile de care au nevoie. Astfel, cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean și al Primăriei Sibiu, dar și al conducerii Colegiului „Independența”, proiectul a prins viață. Vineri, a fost tăiată panglica de către consulul Germaniei la Sibiu, E.S. Judith Urban, și inspectorul general Ștefan Firu. “Acest învățământ profesional dual se bazează pe modelul sistemului de învățământ din Germania. Oamenii de afaceri germani din Sibiu au înființat o asociație și, prin această asociație, au implementat acest învățământ profesional dual. Noi am început cu două clase, cu trei specializări: sculer-matrițer, operator mașini cu comandă numerică și electromecanic”, afirmă Mirela Hanea, directorul Colegiului „Independența”.
La inaugurare, Simona Pop, directorului Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat, a precizat că este doar începutul. Vor urma laboratoare și ateliere de parctică în care elevii să poată intra în adevărata admosferă de producție. Tocmai de aceea, la „Independența” este concurență pe locurile de la liceu și de la școala profesională, pentru că tinerii știu că, după absolvire, pot avea asigurat un loc de muncă la Marquard Schaltsysteme SCS, Wittenstein SRL, Continental Automotive Systems SRL, SC Brandl – RO SRLsau Harting Romania, dar și că pot avea parte de o bursă pe timpul studiilor de 200 de lei lunar.