Unul dintre proiectele Maratonului Internațional Sibiu, este cel al Școlii Gimnaziale nr. 4, intitulat „Clasa din Grădina Școlii”.
Proiectul se referă la amenajarea grădinii școlii, o grădină foarte generoasă ca spațiu, astfel încât ea să devină practic un cadru non-formal în care să se poată desfășura oricând activități educative cu copiii, atât preșcolari cât și școlari.
De unde a plecat ideea reamenajării grădinii
Ideea reamenajării grădinii școlii a venit de la necesitatea ca aceasta să poată fi folosită oricând, indiferent de vreme sau de anotimp. În prezent grădina poate fi folosită de copii doar atunci când vremea este uscată, deoarece dacă plouă se face noroi, astfel încât copiii nu mai pot intra la aparatele de joacă amplasate acolo.
Grupul de inițiativă „Spartacus”
Pentru punerea în practică a proiectului s-a format un grup de inițiativă, intitulat sugestiv „Spartacus”, după numele străzii pe care este amplasată școala.
Grupul de inițiativă „Spartacus” s-a format din dorința de a rezolva una dintre cele mai importante nevoi actuale ale școlii, aceea de a transforma grădina într-o clasă verde, o clasă unde fiecare preșcolar, școlar sau elev de gimnaziu să se poată bucura de beneficiile învățării experențiale outdoor, pe durata întregului an școlar.
Membrii grupului de inițiativă sunt dascăli și părinți ai elevilor, preocupați de calitatea actului educațional, dezvoltarea instituției și crearea a cât mai multe oportunități de dezvoltare armonioasă și echilibrată, atât pentru copii cât și pentru cadrele didactice.
Școala a derulat în trecut și alte proiecte, unul dintre acestea fiind proiectul Grădinescu, în urma căruia s-a realizat filigoria și o parte a amenajării grădinii.
Proiectul este coordonat de Anca Rodean, profesor pentru învățământul preșcolar, care are o bogată experiență în scrierea și implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă (coordonarea altor 4 proiecte Maraton în beneficiul unui ONG și a altor trei unități de învățământ și a participat în peste 25 proiecte Erasmus Plus).
După cum a declarat Anca Rodean pentru Mesagerul de Sibiu, ideea înscrierii proiectului la Maraton s-a bucurat de o mare deschidere atât în rândul cadrelor didactice din școală, cât și în rândul părinților și al elevilor.
„Suntem o echipă frumoasă și avem încredere că vom reuși să amenajam grădina” spune Anca Rodean despre înscrierea proiectului la Maratonul Internațional Sibiu.
Cum va arăta grădina școlii în final
Practic, din banii strânși grupul de inițiativă Spartacus dorește să amenajeze alei în interiorul grădinii școlii, alei care să facă legătura cu aparatele de joacă și cu filigoria, să pună dale de cauciuc sub aparatele de joacă și să amenajeze un traseu senzorial în cadrul grădinii.
Chiar dacă deja au atins targetul pe care și l-au propus, membrii grupului de inițiativă sunt siguri că se poate realiza și mai mult.
Peste 250 de susținători și 180 de alergători
Pentru Maratonul de la începutul lunii iunie proiectul are peste 250 de susținători și peste 180 de alergători. Dintre aceștia aproximativ 140 sunt elevi ai școlii și aparținători. Cei mai mulți dintre copiii alergători sunt din ciclul primar și de la clasele cu predare în limba germană. Mai mult dintre cei peste 180 de lergători înscriși la Maraton, 25 sunt și „fund-raiseri”, care s-au angajat să aducă fonduri suplimentare din donații.