Școala Demnității Feminine – expoziție de fotografie și documente

Expoziția de fotografie și documente „Școala Demnității Feminine – Școala Civilă de Fete a Asociațiunii” este găzduită în această perioadă de Primăria Sibiu, în Sala Expozițională, și este dedicată uneia dintre cele mai importante școli din trecutul Sibiului, instituție care a contribuit decisiv la evoluția culturală, socială și la emanciparea femeilor din Transilvania.

Evenimentul este organizat de Asociația Sibiul Cultural, care derulează proiectul cu același nume, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2021.

Proiectul aduce în atenția publicului activitatea și istoricul Școlii Civile de Fete a Asociațiunii, școală care s-a constituit într-un model educațional în vremea sa și care a reușit să desăvârșească educația a generații întregi de tinere din Transilvania, contribuind la creșterea rolului femeii în societate. Școala Civilă de Fete a Asociațiunii a fost înființată la Sibiu în 15 septembrie 1886, prin grija Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, fiind prima școală secundară pentru fete din Transilvania și constituind un model pentru construcția de astfel de școli în provincie.

Expoziția de fotografie detaliază aspecte semnificative din trecutul acestei școli importante a Sibiului pentru a contribui, astfel, la conservarea patrimoniului imaterial al orașului, la cunoașterea istoriei sale și la punerea în valoare a unei instituții de educare care a reușit să sporească rolul femeii în societate și în familie.

Proiectul Școala Demnității Feminine – Școala Civilă de Fete a Asociațiunii va cuprinde și realizarea unui volum cu scopul de a aprofunda informațiile din spațiul expozițional și de a oferi o perspectivă detaliată asupra activității Școlii Civile de Fete a Asociațiunii.

Expoziția este disponibilă pentru public în perioada 15-30 noiembrie 2021, la Primăria Sibiu, în Sala Expozițională din Centrul de Informații pentru Turiști, cu acces din Piața Mare.

Expoziția și volumul sunt realizate de membrii Asociației Sibiul Cultural, pr. Conf. Univ. dr. Constantin Necula și drd. Sorana Maier.

Anul acesta, la Sibiu sunt sărbătoriți 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania, ce a influențat emanciparea populației, promovarea limbii și a valorilor literaturii române, promovarea culturii în rândul maselor largi ale populației, contribuind la afirmarea Sibiului ca un important centru cultural al Transilvaniei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*