Școală de vară dedicată cărturarului Gheorghe Lazăr, cel mai ilustru fiu al orașului Avrig

La Avrig se desfășoară, astăzi și mâine, o serie de manifestări speciale, dedicate împlinirii a 238 de ani de la naşterea lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului în limba română.

În această dimineață, la Biblioteca Orăşenească din Avrig vor debuta lucrările primei ediţii a Şcolii Academice de Vară „Gheorghe Lazăr – fondator al învăţământului în limba română”. Cu acest prilej, personalităţi din mai multe domenii vor susţine prezentări despre viaţa și opera marelui cărturar avrigean și moștenirea sa pentru români. Tot în cadrul acestei școli de vară va fi lansat volumul „Gheorghe Lazăr – fondator al învăţământului în limba română”, coordonat de Maria Grancea şi Emilian M. Dobrescu și prefaţat de Adrian Dumitru David, primarul oraşului Avrig, care conține toate prezentările, o colecţie de fotografii, precum şi corespondenţa purtată pentru organizarea evenimentului. Mâine, 10 iunie, la mormântul lui Gheorghe Lazăr din curtea Bisericii Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Avrig, va avea loc un moment omagial şi se vor depune coroane şi flori.

Şcoala Academică de Vară de la Avrig este organizată de Institutul de Sociologie al Academiei Române, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Avrig şi Societatea Academică de Antropologie – filiala Sibiu.

Spirit revoluționar

Avrigul şi-a câştigat locul în panteonul istoriei şi al culturii neamului, în primul rând, prin fapta şi slova celui care a fost Gheorghe Lazăr, fiu al Avrigului şi una din cele mai mari personalităţi ale învăţământului şi culturii noastre, susține Maria Grancea, bibliotecar din Avrig. „Se împlinesc anul acesta, la 5 iunie, 238 de ani de la naşterea lui Lazăr şi o datorie morală ne obligă să ne aducem aminte şi să-i închinăm un gând şi o rugăciune căci, dincolo de timp şi de spaţiu, rămâne fapta şi fapta lui Lazăr e temelie solidă pusă culturii şi educaţiei noastre. Energia constructivă şi patriotismul înflăcărat ale lui Gheorghe Lazăr, anticipând pe cele ale lui Tudor Vladimirescu sau ale patrioţilor paşoptişti, au dat un impuls puternic vieţii culturale româneşti de la începutul secolului al XIX-lea. Dascălul Lazăr a adunat în jurul său, la lecţiile predate la şcoala de la Sfântul Sava, sute de tineri iar, la cursurile de «Istoria neamului» veneau şi vârstnici. Patosul său revoluţionar trezea în sufletul elevilor săi conştiinţa naţională, Lazăr formula cu un curaj deosebit un program politic şi social şi un ideal naţional: eliberarea de sub jugul fanariot. Filozoful Lazăr face parte din rândurile acelora care se disting printr-o viziune despre lume mai largă decât cea a contemporanilor săi, are de asemenea, merite incontestabile el introducând în programul de învăţământ logica şi metafizica, predând aceste discipline în limba română, deşi «specialiştii» vremii susţineau că acestea nu se puteau învăţa în limba neamului. Inginerul Lazăr îşi aduce aportul său la istoria începuturilor ingineriei româneşti, în special ale ingineriei topometrice, avrigeanul făcându-se cunoscut în Ţara Românească prin priceperea şi cunoştinţele sale în domeniu, putându-se compara cu oricare din inginerii sau arhitecţii străini aflaţi în Bucureşti la ora aceea. Omul Lazăr a fost jertfit într-un apostolat închinat neamului şi durerilor sale, viaţa sa scurtă a fost asemeni unei torţe care a ars pentru iluminarea semenilor, făcut din durere şi zbucium, omul Lazăr s-a stins la numai 44 de ani, dar spiritul său a rămas viu în memoria neamului“, afirmă Maria Grancea.

 


Program

Vineri, 9 iunie

  • 9:00 – 9:40 – deschiderea oficială a Şcolii Academice Gheorghe Lazăr. Mesaje de salut şi cuvinte de bun venit. Lansarea cărţii SAGL 2017;
  • 9:40 – 10:00 – pr. Vasile Gafton – „Personalitatea lui Gheorghe Lazăr. O schiță de profil spiritual”;
  • 10:00 – 10:20 – pr. Constantin Necula – „Gheorghe Lazăr – pedagog creştin al ştiinţei româneşti”;
  • 10:20 – 10:40 – Maria Grancea – „Avrigul în vremea lui Gheorghe Lazăr”;
  • 10:40 – 11:00 – Dan Petre – „Gheorghe Lazăr în concepţia lui Onisifor Ghibu”;
  • 11:00 – 11:20 – Rodica Ispas – „Gheorghe Lazăr – modelul dascălului pentru generații”;
  • 11.20 – 11.40 – Tania Andrei și Kozma Andrei – „Şcoala de la Sf. Sava – un model de curriculum”;
  • 11:40 – 12:00 – Ana Grama – „Gheorghe Lazăr și Vasile Moga”;
  • 12:00 – 12:30 – pauză de cafea;
  • 12:30 – 12:50 – Emilian M. Dobrescu – „Gheorghe Lazăr – Elemente pentru biografia lui Gheorghe Lazăr”;
  • 12:50 – 13:10 – Alexiu Tatu, Szombatfalvi-Torok Francisc – „Gheorghe Lazăr și prețuirea urmașilor”
  • 13:10 – 13:30 – Radu Chialda – „Sămânța lui Gheorghe Lazăr sădită în fiecare moștenitor al Avrigului”;
  • 13:30 – 14:00 – Marius Novac – „Școala din zona Avrigului – repere istorice”;
  • 14:00 – 14:20 – Nicolae Bulz – „Dialog Sibiu – București versus statuile pentru Gheorghe Lazăr”
  • 14:20 – 14:40 – Concluzii și propuneri. Înmânarea diplomelor de participare. Lansarea SAGL 2018;
  • 15:00 – dejun și discuții – pensiunea „Poiana Avrigului”.

Sâmbătă, 10 iunie

  • 9:30 – 10:30 – Moment omagial la mormântul lui Gheorghe Lazăr. Depunerea unei coroane de flori;
  • Închiderea lucrărilor SAGL 2017.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*