Şcoala Andreiană şi Şura Culturală, sfinţite în ziua hramului bisericii din Sibiu-Guşteriţa

La praznicul Bunei Vestiri, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Buna Vestire” din cartierul sibian Guşteriţa, locaş de cult ctitorit de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna. După Sfânta Liturghie, ierarhul a sfinţit Şcoala Andreiană şi Şura Culturală, două proiecte educative şi culturale din comunitatea sibiană.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

Ierahul a fost întâmpinat de elevii de la Şcoala Andreiană, îmbrăcaţi în costume populare, împreună cu credincioşii din comunitatea din cartierul Guşteriţa.

În soborul slujitor s-au aflat pr. prof. dr. Vasile Mihoc, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, preotul Ioan Coșa, protopopul de Sibiu, preoţii bisericii, pr. Alexandru Ioniţă și pr. Marius Tofan, cadre didactice universitare, membri ai administraţiei eparhiale și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasile Octavian Mihoc a fost hirotonit preot.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

„Taina ascunsă în Dumnezeu”

După citirea Sfintei Evanghelii, pr. prof. univ. dr.  Vasile Mihoc a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit textul scripturistic în care se prezintă vestirea adusă de Arhanghelul Gavriil către Fecioara Maria că va naşte pe Mesia.

„Fecioara Maria a fost aleasă din toată umanitatea ca să fie Maica lui Mesia. Cât Îl aşteptau evreii pe Mesia! Profeţii spuseseră de sute de ani că vine Mesia Mântuitorul şi ei Îl aşteptau şi îşi imaginau cum va fi acest Mesia, Urmaşul lui David. Dar la Buna Vestire, tot ce aşteptau, tot ce credeau ei, tot ce îşi imaginau ei despre Mesia este depăşit, pentru că Mesia nu este doar Fiul lui David, ci este Fiul lui Dumnezeu. Aceasta este Taina lui Dumnezeu şi de aceea cântăm în troparul praznicului de astăzi: «Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea Tainei celei din veac». Este Taina ascunsă în Dumnezeu şi care acum se arată. La Buna Vestire, Dumnezeu dezvăluie deodată Fecioarei Maria că tot ce aşteptau israeliţii credincioşi pe baza profeţiilor mesianice este depăşit, pentru că un om nu putea mântui pe oameni”,  a spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

Preacinstirea Maicii Domnului

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a prezentat semnificaţiile praznicului Bunei Vestiri şi a evidenţiat cinstirea deosebită pe care o aducem Maicii Domnului.

„Maica Preacurată a fost aleasă pentru a fi pârga creaturilor din care Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat. Ea a fost aleasă a fi Născătoarea de Dumnezeu, depăşind toate rânduielile fireşti. Mesajul adus de Arhanghelul Gavriil la Buna Vestire n-a fost altul decât cel al întemeierii unei cinstiri speciale pe care Biserica o acordă Maicii Domnului, ea fiind pururea Fecioară şi în acelaşi timp Născătoarea de Dumnezeu. (…) Prin Maica Preacurată, Dumnezeu a dat posibilitatea şi cinstea femeii de a deveni mamă a copiilor care vor deveni fii ai lui Dumnezeu după har. Aceasta este semnificaţia întreită a praznicului de astăzi: este o veste a bucuriei din ceruri, este o descoperire a Sfintei Treimi şi este o binecuvântare acordată femeii prin Maica Domnului, cea mai cinstită decât îngerii. Pe Dumnezeu Îl adorăm şi cultul oferit Lui este unul absolut şi nu se compară cu niciun fel de cinstire. Sfinţilor le aducem o cinstire, o venerare, nu o adorare, dar Maicii Preacurate îi oferim preacinstire. Ea este mai cinstită decât îngerii pentru că a fost învrednicită să fie Născătoare de Dumnezeu. Icoana care ne străjuieşte totdeauna intrarea noastră în biserică alături de icoana Mântuitorului este icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe. Îl ţine pe Pruncul în braţe şi cu mâna dreaptă ni-L arată ca Mântuitor”, a spus ierarhul.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

Preotul Marius Tofan i-a mulțumit ierarhului pentru acordarea celui de-al doilea hram al lăcașului de cult şi a exprimat recunoştinţa comunităţii pentru sprijinul şi binecuvântarea acordate. Biserica din Guşteriţa va fi ocrotită şi de Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae. Preotul Marius Tofan a mulţumit tuturor celor care sprijină proiectele comunităţii, dar şi lucrările de renovare şi de înfrumuseţare a bisericii şi a picturii interioare, aflate în plină desfăşurare.

Pentru bogata activitate pastorală, educativă şi culturală, precum şi social-filantropică, cei doi preoţi ai bisericii, pr. Alexandru Ioniţă şi pr. Marius Tofan au fost hirotesiţi iconomi stavrofori.

După Sfânta Liturghie,  Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a sfinţit Şcoala Andreiană, în care învaţă copii de la clasele 0-VIII, dar şi preşcolari în programul de grădiniţă, iar apoi a sfinţit Șura Culturală din apropierea locaşului de cult, loc de găzduire a activităţilor culturale şi educative din comunitatea bisericii din cartierul Guşteriţa.

Comments are closed.