SCJU Sibiu, prezență activă în cadrul Conferinţei Naţionale a Grupurilor de Lucru ale Societăţii Române de Cardiologie

La ora actuală bolile cardiovasculare se află pe primul loc în termeni de morbiditate – mortalitate, înaintea patologiei oncologie și a evenimentelor post-traumatice. În acest sens, comunitatea cardiologilor din întreaga lume face constant eforturi pentru identificarea celor mai noi și eficiente metode de prevenție, diagnosticare și tratament. Pe această linie se înscriu și conferințele care reunesc elita cardiologiei, în vederea promovării descoperirilor științifice, prezentării unor cazuri concrete și împărtășirii experiențelor acumulate, cu scopul dezvoltării cercetării în folosul direct al pacienților.

Și în 2017, Sibiul este prezent pe harta mondială a cardiologiei, fiind din nou gazda Conferinţei Naţionale a Grupurilor de Lucru ale Societăţii Române de Cardiologie, manifestare științifică de prestigiu, care are loc între 4-6 mai. Conferinţa este organizată de Societatea Română de Cardiologie (SRC), condusă de Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu şi reuneşte reprezentanţi de marcă ai comunităţii universitare şi ai cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, prin Secțiile Clinice Cardiologie I și II, împreună cu Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, sunt implicate în Comitetul de Organizare al conferinței, prin Prof.univ.dr. Ioan Manițiu, cât și în Comitetul Științific. De asemenea, la eveniment vor participa activ, prin prezentare de lucrări și alți medici cardiologi ai SCJU Sibiu.

În ultimii ani s-au făcut progrese impresionante în domeniul patologiei cardiovasculare, atât din punct de vedere al diagnosticului cât și terapeutic. Suntem în era imagisticii, cu o incredibilă aplicabilitate în diagnostic clar și în procedurile intervenționale. Dacă în urmă cu 10-15 ani cu greu ne putea imagina un alt diagnostic final decât cel ecografic, acum avem acces atât la tomografe computerizate, rezonanță magnetică nucleară, angiografie coronariană, periferică și cerebrală. Dar domeniul în care cred că s-au făcut cele mai mari progrese este cel al prevenției. Lupta în acest domeniu, în special al patologiei vasculare, începe cu educația în domeniul nutrițional și al unei vieți active. Hrana de calitate înseamnă prevenție, medicamentul echivalează deja cu terapia”, explică Șef Lucrări Dr. Gabriela Eminovici, medic șef al Secției Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu.

Lucrările sibienilor

Conferința are structură complexă, având drept protagoniste Grupurile de Lucru de Aritmii, de Cardiologie Pediatrică, de Hipertensiune Arterială și de Imagistică și Insuficiență Cardiacă. Acestea au organizat minim patru sesiuni științifice la nivelul celor mai recente cunoștințe în domeniul lor specific. Pe lângă manifestările grupurilor de lucru, vor avea loc și sesiuni ale grupurilor de lucru non-organizatoare precum și sesiuni ale Clubului Tinerilor Cardiologi și ale Secțiunii Asistenților Medicali. De asemenea, manifestarea include și deja tradiționalele cursuri pre – conferință: Inițiere în Resuscitare Cardiorespiratorie și Electrocardiografie.

Medicii cardiologi ai SCJU Sibiu vor mai participa activ două lucrări. “Complianța la medicația cardiovasculară: ce putem face în plus?” – Prof. Univ. Dr. Ioan Manițiu. Lucrarea tratează problematica lipsa aderenței pacienților la medicație, fapt ce poate genera costuri suplimentare dar și accentuarea morbidității și mortalității. Este vorba de o prezentare care include mai mulți speakeri pe diferite patologii iar prof.dr. Ioan Manițiu va sublinia definiția aderenței pacienților la medicație, prin prezentarea unor cazuri generale și particulare. “Angina pectorală la tineri. Ce ascunde?” Dr. Andra Bebeșelea și Dr. Raluca D. Mitea. Lucrarea tratează cazul particular al unui tânăr cu o evoluție nedorită la un test de efort, cu stop cardio – respirator și succes în resuscitare. În diagnosticarea acestui caz s-a utilizat imagistica din cadrul Centrului de cercetare invazivă și non-invazivă în domeniul patologiei cardiace și vasculare la adult – CVASIC, pentru a fi identificate cauzele afecțiunii și cele mai eficiente modalități de tratament.

Premieră

Conform președintelui SRC, Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, ediția din acest an a conferinței aduce și o premieră: o sesiune internațională româno – israeliană  care include câte dori reprezentanți ai societăților de cardiologie din cele două țări  și care va avea drept subiect aspecte practice ale îngrijiri pacienților cu urgențe cardiovasculare severe.

La fel ca în fiecare an, manifestarea va include deja tradiționalul Cros al Cardiologilor, care va avea loc sâmbătă 6 mai.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura