În perioada 17 – 19 noiembrie, Agenția de Protecția Mediului Sibiu, în calitate de promotor al proiectului „Calea verde spre dezvoltare durabilă“, a organizat conferința „Riscuri și vulnerabilități“ la Sibiu.
La eveniment au fost prezenți partenerii norvegieni ai proiectului, precum și funcționari și specialiști din cadrul municipalităților implicate în proiect, respectiv Sibiu, Mureș și Brașov. Printre temele discutate s-au numărat schimbările climatice în contextul obiectivelor de dezvoltare regională, evaluarea percepției populației asupra schimbărilor climatice, selecția sectoarelor vulnerabile din municipiile Sibiu, Mureș și Brașov, dar și adaptarea la schimbările climatice, având Norvegia ca model de bune practici.
Norvegienii sunt mulțumiți de proiect
La Sibiu au fost prezenți patru specialiști norvegieni, reprezentând factorii implicați în proiect din această țară. „Proiectul decurge în direcția bună și suntem mulțumiți. Specialiștii români sunt foarte buni în acest domeniu și sper ca la finalul acestui proiect să ne atingem obiectivele. Întreg proiectul este o experiență foarte bine venită, iar noi, partea norvegiană, acumulăm numeroase informații“, a mărturisit Gunnbjorg Naavik, din partea KS – Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale Norvegia, partener norvegian al proiectului.
Finanțare nerambursabilă
Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, în valoare totală de 4,5 milioane de euro, este finanțat prin fonduri alocate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 3.822.997,51 euro, la care se adaugă cofinanțarea și cheltuielile neeligibile. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – aprilie 2016.
Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbări climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbări climatice.
Proiectul este derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu în colaborare cu Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale – KS, dar şi cu sprijinul partenerilor norvegieni şi români din proiect: Institutul de Cercetare Vestlandsforskning, Direcția Norvegiană pentru Protecție Civilă – DSB, Primăriile Sibiu, Brașov și Tg. Mureș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Administrația Națională de Meteorologie.