Schimbarea la față a Sibiului

De musai ca de voie bună, sute de proprietari de imobile din municipiul Sibiu își renovează fațadele și acoperișurile. Nici Brukenthal n-a scăpat de muștruluială.

Peste 400 de proprietari de clădiri din Sibiu s-au trezit în cutia poștală cu amenzi usturătoare din partea Poliției Locale. Municipalitatea nu mai vrea să lase la voia întâmplării imaginea locuințelor sau a spațiilor comerciale. Zona centrală este vizată cu precădere, mai ales că au mai rămas doar câteva luni până când Sibiul va deveni Regiune Gastronomică Europeană și va găzdui Summit-ul UE, așa că oficialitățile și turiștii trebuie întâmpinați în „straie“ de sărbătoare.

După ce au fost luați în vizor, urmăriți și somați, sibienii din centru au fost sancționați drastic. „Având în vedere că puțini proprietari au luat măsuri în urma somațiilor, în perioada iulie – septembrie 2018 Poliția Locală Sibiu a desfășurat o amplă acțiune și a verificat în teren starea imobilelor centrale și de pe câteva dintre arterele principale ale orașului, precum Calea Dumbrăvii, Șoseaua Alba Iulia, Bulevardul Vasile Milea și Bulevardul Victoriei. În urma acestor controale, au fost identificate 417 imobile care nu erau întreținute corespunzător. În aceste cazuri, agenții Poliției Locale au aplicat amenzi proprietarilor pentru că nu au efectuat lucrări de reparații necesare, precum reabilitarea fațadelor prin refacerea tencuielilor și a acoperișurilor, prin schimbarea tâmplăriei și a țiglelor“, a declarat Mirela Gligore, șef serviciu Comunicare, Relații Externe și Marketing din cadrul Primăriei Sibiu, pentru Mesagerul de Sibiu.

Termene imposibil de respectat

Deși susțin că au aplicat de nevoie aceste amenzi, după ce, timp de trei ani, au tot trimis în zadar somații, autoritățile sunt acuzate de unii sibieni de prea multă grabă și exces de zel. „La fel ca o parte dintre vecinii mei, am primit din partea Poliției Locale un avertisment pentru repararea fațadei casei în care locuiesc. Mi se comunică negru pe alb că am la dispoziție exact 15 zile pentru remedierea situației. Situația pare, însă, un joc al absurzilor, deoarece o astfel de lucrare are nevoie de un proiect, iar apoi de o autorizație din partea Primăriei. Vorbim de o minune care niciodată nu s-a întâmplat în două săptămâni“, susține un sibian de pe lunga listă a celor somați.

Avertisment la palat

 

Poliția Locală a trimis o somație și pe adresa Muzeului de Istorie, aflat în subordinea Muzeului Național Brukenthal, atenționând conducerea instituției să repare în cel mai scurt timp zidul exterior al clădirii aflat pe strada Alexandru Odobescu, peste drum de Liceul de Artă, unde a funcționat prima primărie a Sibiului. Șoferii care parcau în zonă știau întotdeauna că, la orice rafală de vânt puternic, mașinile se umpleau de bucăți de tencuială și praf. Profesorul Sabin Adrian Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal, crede s-a strecurat o eroare, întrucât zidul respectiv nu aparține muzeului. Conștienți de starea precară a imobilelor pe care le administrează – o problemă de patrimoniu, dar și de siguranță -, încă din 2006, cei din conducerea muzeului au demarat mai multe campanii de restaurare a Palatului Brukenthal, Casei Altemberger, Muzeului de Istorie Naturală, precum și a Casei Albastre. Deloc ușor și deloc ieftin, procesul a presupus conștientizarea autorităților, atragerea de fonduri și sensibilizarea comunității locale, dar și a partenerilor cu dare de mână. „În anul 2015 a fost desfășurată, timp de trei luni, campania de conștientizare «White Palace, Dark Story», prin care a fost semnalată în special starea de degradare a elementelor arhitectonice din piatră (portalurile și ancadramentele ferestrelor) și a fațadei secundare a Palatului Brukenthal. Clădirea fiind cedată Bisericii Evanghelice Sibiu, fondurile necesare restaurărilor un puteau fi asigurate de către statul român, angajații muzeului folosind această cale pentru conștientizarea socială în vederea găsirii soluțiilor, sub presiunea pierderii fizice a unor elemente care constituie identitatea arhitectonică a palatului. Rezultatele campaniei ne-au îndreptățit în convingerea că nu doar poveștile vesele și de succes pot avea impact de audiență. Petiția a fost semnată de 17.520 de persoane din 47 de țări, iar dosarul de presă a cuprins peste 300 de materiale“, amintește Dana Hrib, director în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Atenție, cade tencuiala!

„Atenție, cade tencuiala!“ nu au fost doar vorbe în vânt. Anul acesta, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu a intervenit în 21 de situații de urgență în care pericolul căderii unor elemente din construcția clădirilor era iminent. „Cele mai multe situații înregistrate au fost pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de pe fațada clădirilor sau din componența acoperișurilor unor clădiri, în diferite zone ale municipiului Sibiu. Unele situații au provocat și pagube materiale. Având în vedere că pericolul desprinderii și căderii elementelor de construcție era iminent, în unele cazuri a fost necesară intervenția echipajelor de pompieri“, au precizat reprezentanții ISU Sibiu, pentru Mesagerul de Sibiu.

PRIMĂRIA SIBIU: „Precizăm că, în cazul imobilelor care prezentau riscuri imediate pentru siguranța trecătorilor, Primăria Sibiu a luat măsuri de urgență, instalând schele de protecție deasupra trotuarului până când proprietarii vor pune în siguranță imobilul prin efectuarea lucrărilor. Pe parcursul acestui an s-au înregistrat două astfel de cazuri.“

Cel mai bun e exemplul propriu

Primăria municipiului Sibiu a demarat la rându-i o acțiune de reabilitare a fațadei, soclurilor și ferestrelor sediului aflat în Piața Mare. Pentru că Summit-ul Uniunii Europene, care va avea loc la Sibiu, în mai 2019, nu se tratează oricum, edilii au scos din pușculița locală aproximativ 390.000 de lei, fără TVA, bani care în termen de 45 de zile ar trebui să acopere integral cheltuielile necesare curățării elementelor de piatră, înlocuirii celor lipsă, tratării lor cu o soluție hidrofugă, refacerii tâmplăriei și curățării sau înlocuirii feroneriei.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*