Am avut privilegiul să petrec câteva zile alături de artiști aflați în Tabăra de creație de la Abrud, intitulată sugestiv ”Tradiție și Inovație”. Am stat de vorbă cu aceștia, le-am observat munca, le-am urmărit lucrările realizate și tehnicile de lucru folosite. Mi-am format în felul acesta, zic eu, o opinie personală apropiată de realitatea obiectivă a actului lor de creație, pentru că am făcut parte, pentru o perioadă scurtă de timp, din ”familia” lor de artiști.
Acolo am întâlnit-o pe Andreea Cioara, venită în Tabără să stea de vorbă cu mentorul ei din facultate, conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu, artist plastic, cadru didactic universitar la Facultatea de Arte din Oradea, aflată în Tabăra de creație de la Abrud în calitate de artist dar și de organizator al evenimentului.
Dumneaei a avut amabilitatea să-mi spună câteva cuvinte despre proaspăt absolventa Facultății de Arte, Andreea Cioara, devenită acum artist plastic:
„Sunt conferențiar la Secția de Arte decorative, unde predau compoziție. Surpriza de anul acesta la Abrud va fi o absolventă de-a mea, Andreea Cioara, care a absolvit în primăvară. Fiind și ea din Abrud, ne-am gândit să o susținem să se integreze în colectiv. Este un copil sensibil și merită asta! Andreea Cioară va avea o expoziție cu lucrări inspirate de florile de mină. În primul semestru din anul III, când ne gândeam la lucrările lor de diplomă, am învățat o tehnică de împâslire cu care ea a realizat câteva lucrări, pe care le va expune în expoziția de final, alături de noi”.
La vernisajul expoziției la care a făcut referire doamna Tătulescu, am reîntâlnit-o pe Andreea Cioara, prezentă acolo cu lucrările ei. I le-am admirat, pe bună dreptate, rugând-o să-mi acorde câteva minute pentru o discuție înainte de vernisaj.
Ion Talpoș: Sunteți, de acum, cunoscută și recunoscută în lumea locală a artiștilor plastici. Vă rog să-mi spuneți câteva cuvinte despre tehnica folosită pentru realizarea acestor lucrări.
Andreea Cioara: Ideea lucrărilor mele a pornit de la rocile aflate în această zonă minunată a Munților Apuseni. După cum putem observa, această rocă reprezentată în lucrarea mea este deosebit de frumoasă, având preponderent nuanțe de mov. Diferite nuanțe de mov, închise, deschise, marouri…
I.T. Ceea ce expuneți aici sunt desene realizate pe pâslă?
A.C. Nu, nu sunt. Folosesc pâsla ca material textil de bază și apoi pâsla colorată, cu care am venit peste bază. Am folosit apoi un ac special pentru pâslă, care are mici striații. Am pus dedesubt o spumă de mare, am venit cu culoarea și am bătut materialul cu acul, să se îmbine firele de pâslă. Tehnica folosită de mine este o tehnică a împâslirii.
I.T.: Vă felicit pentru ceea ce faceți! Trebuie să recunosc că lucrările sunt atât de bine realizate, încât am avut impresia că imaginile reprezintă secțiuni reale printr-o rocă! La ce altceva mai este folosită tehnica împâslirii?
A.C.: Este tehnica prin care sunt confecționate pălării, bijuterii, tablouri…
I.T.: Sunteți specializată numai pe această tehnică de lucru?
A.C.: Deocamdată, realizez tablouri folosind această tehnică de lucru. Încă nu m-am axat pe bijuterii, dar vom mai vedea!
I.T.: Ce modele folosiți pentru a realiza asemenea lucrări frumoase?
A.C.: Folosesc modele naturale (roci secționate) sau fotografii ale acestora. Uneori, combin imagini provenite din mai multe fotografii, dacă structurile lor sunt diferite și transpun în pâslă noua imagine obținută.
I.T.: Cum spuneam, ați reușit să realizați lucrări care mi-au indus ideea că ele, însele, reprezintă secțiuni făcute în roci naturale! Cred că și sticla folosită pentru protejarea pâslei are rolul ei în artă, dându-i tabloului realizat o strălucire suplimentară ce creează această confuzie, de piatră naturală secționată, șlefuită până la luciu.
A.C.: Așa este!
I.T.: Cu câte lucrări participați la această expoziție colectivă?
A.C.: Particip cu cinci lucrări. Este prima mea expoziție de grup la care particip, în afara expozițiilor organizate în cadrul facultății.
I.T.: Dacă ar fi să discutăm despre viitor, ca și proiecție a preocupărilor dumneavoastră de artist, vă vedeți făcând artă în România? Vă întreb asta știind că tot mai mulți tineri aleg acum să-și croiască un drum în artă, pe meleaguri străine.
A.C.: Încă nu m-am gândit la asta, fiind la început de drum. Le mulțumesc celor care, oferindu-mi posibilitatea să-mi expun lucrările realizate alături de lucrările lor, îmi deschid o cale spre recunoașterea ca artist aici, în Abrud și, de ce nu, în țară. Nu știu unde mă vor duce pașii în viitor. Fiind abrudeancă, este posibil să realizez în timp că și aici există un potențial real pentru un artist plastic. Sau, este posibil să ajung în altă parte și atunci, cu siguranță, prin arta mea voi face cunoscut numele Abrudului, de care mă simt legată!
I.T.: Vă doresc mult succes, în continuare! Vă mulțumesc pentru timpul acordat!
A.C.: Cu multă plăcere!
Autor: Ion Talpoș