Schimb de experienţă între Avrig şi Austria

scris de:Dana MUNTEAN
foto deschiderePrimăria Avrig, partener în cadrul Proiectului RENERGY, a găzduit săptmâna trecută vizita a trei reprezentanţi ai municipalităţii din Tulln, Austria, oraş partener în cadrul aceluiaşi proiect. Oaspeţii s-au arătat încântaţi de progresele făcute de un oraş mic precum Avrigul în domeniul energiilor regenerabile.
Din partea municipalităţii din Tulln au venit la Avrig Franz Lasser, şeful delegaţiei şi administrator al oraşului Tulln, Iohannes Sanda, reprezentant pentru energie regenerabilă şi managementul energiei în cadrul municipalităţii Tulln, şi Siegfried Schönbauer, manager de proiect. Timp de două zile membrii delegaţiei austriece au luat parte la workshop-uri, discuţii şi au efectuat vizite la diferite obiective din cadrul proiectului. Miercuri, în prima zi, echipa RENERGY Avrig împreună cu Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) – experţii tehnici care vor realiza activităţile pentru implementarea componentei CP4 RENERGY, s-au întâlnit la sediul filialei AGIR din Mârşa cu echipa partenerului din Tulln, reprezentanţi ai distribuitorului regional de energie electrică Electrica Distribuţie Transilvania Sud S.A. şi reprezentanţi ai Institulului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti. Organizat în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor tehnice, seminarul a început cu un cuvânt de bun venit din partea primarului oraşului Avrig şi o scurtă descriere a scopului şi realizărilor proiectului RENERGY, menţionând instrumentele dezvoltate de către oraşul Avrig pentru atingerera independenţei energetice.
Eficienţă energetică
În contextul managementului energiei, Siegfried Schönbauer – Manager proiect Tulln a vorbit în prima parte a prezentării despre eficientizarea energetică a clădirilor şi folosirea cât mai mult a energiei verzi contribuind astfel la reducerea consumurilor de apă, gaz şi energie electrică, ceea ce duce implicit la costuri mai mici ale facturilor. A doua parte a prezentării a fost dedicată sistemului de monitorizare a clădirilor din Tulln. Acest sistem este integrat sistemului naţional de monitorizare energetică. Fiecare clădire monitorizată are o fişă tehnică care cuprinde parametrii şi informaţii legate de consumuri. Se monitorizează consumul de gaz, apă , energie electrică precum şi producerea de energie, acolo unde este cazul. A doua zi a seminarului tehnic s-a desfăşurat joi, în sala de şedinţe a primăriei oraşului Avrig unde a fost prezentat Planul de Energie de Dezvoltarea Durabilă a oraşului, care reprezintă documentul energetic solicitat de către Convenţia Primarilor. Prin acest document a fost elaborată viziunea strategică pe termen lung vizând sustenabilitatea energetică a oraşului. A urmat prezentare Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig despre Programul energetic şi proiectele viitoare ale Avrigului. Evenimentul de la Avrig s-a încheiat cu o dezbatere a concluziilor celor 2 zile: prin dezvoltarea unui sistem de monitorizare energetic se vor reduce consumurile şi se vor dezvolta şi promova acţiunile de eficienţă energetică (EE) şi utilizarea surselor de energie regenerabilă (SER).
Proiect de nişă
Oaspeţii s-au arătat încântaţi de progrelele pe care le desfăşoară Avrigul într-un domeniul de nişă, cum e energia regenerabilă. “În primul rând vreau să mulţumesc echipei de la Avrig pentru ospitalitate dar şi pentru programul bogat care ne-a permis să avem o impresie asupra diferitelor iniţiative şi proiecte pe care le derulaţi în cadrul acestui program. În acest timp a fost o deosebită surpriză să realizăm că aici, la Avrig, există un spirit antreprenorial remarcabil, care ne aminteşte cum la noi în Austria, acum 30 de ani, am început la fel cum dumneavoastră proiectaţi o anumită dezvoltare, să ne gândim la un viitor mai sustenabil, mai curat din punct de vedere al alimentării cu energie a oraşului. Trebuie ţinut cont în tot acest context că nu există doar competiţia economică între diferiţi actori în viaţă. Mai mult, există şi o competiţie a locaţiilor unde o investiţie să aibă loc şi unde poate fi atras un investitor. Această competiţie există şi oraşele trebuie să se pregătească într-un fel sau altul să devină mai atractiv şi mai competitiv”, a explicat Franz Lasser.

Partener cu experienţă
Concluziile întâlnirilor le-a punctat primarul oraşului Avrig, Arnold Klingeis. “În primul rând trebuie să recunosc că discutăm cu un partener care de 30 de ani urmăreşte o politică similară cu cea a Avrigului şi noi deja avem 5 ani de când această viziune este comunicată în instituţia nostră. Avem o serie de proiecte implementate, programe la care participăm, prin care am învăţat foarte multe. Un bun exemplu este cooperarea şi colaborarea cu oraşul Tulln, unde aceste investiţii nu se află doar într-o fază demonstrativă. Ele sunt prezente în tot oraşul şi într-adevăr asigură deja o anumit îndependenţă energetică a oraşului. Multe investiţii au fost realizate şi randamentul în alimentarea oraşului cu resurse regenerabile este diversificat şi eficient. Cred că avem încă multe de făcut, de realizat, dar experienţa din Tulln ne arată că se poate şi că are un sens să te dezvolţi în această direcţie şi în acelaşi timp se crează avantaje pentru comunitatea locală, dar şi pentru mediul în care trăim cu toţii. Mă bucur mult că am avut ocazia să defăşurăm împreună aceste întâlniri, aceste ateliere de lucru din care s-a cristalizat o nouă intenţie de colaborare. Împreună vrem să pregătim o aplicaţie pentru programul Horizon 2020, din acea finanţare să realizăm noi proiecte, care la rândul lor să fie integrate în masterplanul energetic al oraşului”, a declarat edilul avrigean.

CITAT l Franz Lasser, administrator al oraşului Tulln, partener RENERGY
“Am constatat că Avrigul este în umbra unui oraş mare şi puternic precum Sibiul, care cu siguranţă este un competitor puternic şi Avrigul trebuie să găsească o directivă, o nişă, prin care să devină atractiv. Cred că ideea dumneavoastră de a aborda acest program într-un context mai regional este o şansă şi vă felicit pentru această abordare. Vreau să vă asigur că în viitor dorim să fim aproape de Avrig, de echipa de implementare, să vă urăm mult succes în ceea ce faceţi în implementarea acestui proiect, şi ne dorim să ne întâlnim şi să colaborăm şi în multe alte proiecte. Vă mulţumesc şi vă felicit pentru ceea ce întreprindeţi”.

FOTO: Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig le-a prezentat oaspeţilor Programul energetic şi proiectele viitoare ale Avrigului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*