Alimente care ne ajută să slăbim
Bananele: mâncate înainte de fiecare masă sunt aperitivul ideal pentru persoanele care vor să slăbească rapid. Consumate cu cinci minute înainte de a mânca, ne vor tăia prompt apetitul, ceea ce ne va face să mâncăm considerabil mai puţin, fără prea mari eforturi. Mâncaţi vreme de două săptămâni banane înaintea fiecărei mese, oricât ar fi de neînsemnată cantitativ, şi veţi observa negreşit rezultatele.
Supele foarte calde: dublaţi porţia de felul întâi şi consumaţi supele cât de calde suportaţi. Pe lângă faptul că vă vor induce o stare de relaxare şi de bine, cu ajutorul lor se va diminua de la sine şi cantitatea de alimente bogate în calorii consumate la felul doi.
Mezelurile pe bază de soia: sunt o găselniţă excelentă pentru postul dinaintea sărbătorilor, dar nu sunt de neglijat nici după. Proteinele vegetale, mult mai puţin toxice şi mai uşor de digerat decât cele animale din carne, nu încetinesc procesele de eliminare, ceea ce ne va ajuta enorm în cura de slăbire.
Sucurile de citrice: băute în cantităţi mai mari (1-2 litri pe zi) sunt un excelent depurativ şi stimulent al metabolismului. Secretul lor este că se prepară în mixer (blender), unde grepfruitul, lămâile sau portocalele se pun cu tot cu coajă (care va fi bine spălată în prealabil), pentru a se extrage flavonoidele şi uleiurile eterice din ele. Aceste substanţe amplifică metabolismul şi favorizează procesele de eliminare, fiind un excelent ajutor în cura de slăbire.
Mierea: trebuie să înlocuiască complet zahărul vreme de măcar o lună. De la îndulcirea ceaiului sau a cafelei şi până la prepararea dulciurilor, la toate veţi folosi numai mierea în locul zahărului. Urmarea va fi că vă veţi reduce simţitor şi practic fără efort cantitatea de dulciuri consumată, iar în plus veţi beneficia de efectele laxative şi reglatoare endocrine ale mierii.
Fibrele alimentare
Sunt arma secretă pusă la dispoziţia mâncăcioşilor care vor să slăbească. Ele sunt substanţe din compoziţia anumitor alimente vegetale care nu se digeră, însă dau rapid o senzaţie de saţietate şi în plus antrenează toate materiile reziduale de pe tubul digestiv, fiind o adevărată mătură pentru organism. Alimente bogate în fibre alimentare sunt pîinea neagră, grahamul, fulgii de orz şi ovăz, orezul integral, varza (crudă, consumată sub formă de salată), salata verde. Suplimentar, puteţi face o cură cu tărâţe de grâu (care este foarte bogată în fibre), astfel: se iau zilnic, dimineaţa, trei linguri de tărâţe macerate într-un pahar de apă, vreme de 8 ore (de seara până dimineaţa). Tratamentul durează minimum trei săptămâni.
Efortul fizic
Poate cu excepţia plantelor, nu există nici un remediu natural care să aibă o asemenea acţiune de reducere rapidă a greutăţii ca exerciţiul fizic susţinut. În plus, acesta mai are un efect extrem de important şi imposibil de suplinit prin altă metodă: modelează corpul, asigurându-i o formă suplă şi armonioasă. Fără mişcare şi fără a pune principalele grupe musculare la treabă, chiar dacă reuşim să dăm jos multe kilograme, aspectul nostru este foarte posibil să rămână în continuare flasc. Jumătate de oră de alergare uşoară, un sfert de oră de aerobic, o oră şi un sfert de mers pe jos în parc, în pas vioi, sau trei sferturi de oră de mers în pas alert consumă caloriile pe care le îngurgităm la o întreagă masă. În plus, ne conferă o stare excepţională de bună dispoziţie şi de tonus, care va face din cura de slăbire o adevărată plăcere, şi nu un chin, aşa cum tinde să fie pentru mulţi.
Psihoterapia
În ultimele decenii, în Anglia, Statele Unite sau Germania – ţări în care obezitatea a ajuns la cote alarmante -, psihologii au depus mari eforturi să înţeleagă de ce un procent descurajant de tratamente pentru slăbire eşuează. Ei au observat că tratamentele în sine nu erau ineficiente, însă marea majoritate a persoanelor nu aveau capacitatea să le susţină, mai ales pe termen lung, abandonându-le după un timp. Asta pentru că, de obicei, când se începe un demers pentru slăbire, nu se ia în calcul un aspect foarte important: raportul între plăcere şi suferinţă. Oamenii au o tendinţă instinctivă, extrem de puternică, de a fugi de suferinţă. Or, privarea de hrană, mai ales bruscă, produce o suferinţă nu foarte puternică, dar de lungă durată şi care la un moment dat se acutizează. Ce e de făcut? Este cert că pentru a avea succes într-o cură de slăbire e necesar să echilibrăm acest raport psihologic, aducând mai multă plăcere în viaţa noastră. Răsplătiţi-vă, aşadar, de câte ori puteţi în timpul curei de slăbire cu un film sau o muzică bună, cu întâlniri cu prietenii, cu plimbări în locurile favorite, cu o lectură deconectantă etc. Apoi, vizualizaţi-vă corpul ca având forma pe care o doriţi (eventual cu ajutorul unei fotografii de când aveaţi o greutate rezonabilă) şi bucuraţi-vă anticipat de succesul curei de slăbire.
Leacuri ieftine
Valeriana – anumite substanţe (aşa-numiţii acizi valerianici) conţinute de rădăcina acestei plante au un puternic efect de reducere a apetitului alimentar (în doze ceva mai mari, poate avea chiar şi un uşor efect vomitiv). Se administrează sub formă de tinctură, care se găseşte în toate farmaciile şi magazinele naturiste. De regulă, se iau 20 de picături în puţină apă, cu câteva minute înainte de fiecare masă.
Gârcinia – este o plantă tropicală foarte la modă în Occident, deoarece nu numai că reduce treptat nevoia de a mânca, ci modifică pe cale naturală şi metabolismul, ceea ce o face pe termen lung un remediu excelent pentru curele de slăbire. O găsim la noi în ţară în mai multe produse de slăbit naturale, între care menţionăm două: Ayurslim şi Cura de slăbire cu fructe tropicale. Ambele preparate conţin această plantă care reduce treptat nevoia de a mânca.
Trei remedii vegetale în lupta cu kilogramele
l Pulberea de anghinare: Se prepară prin măcinarea plantei uscate cu râşniţa electrică de cafea. Se ia câte o linguriţă cu cinci minute înainte de fiecare masă. Planta se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. Tratamentul cu această plantă durează vreme de 15 zile minimum, timp în care se va administra de măcar trei ori pe zi doza menţionată.
l Ceaiul verde: Este un remediu folosit în mod tradiţional în medicina chineză. Consumat sub formă de infuzie (preparată dintr-o linguriţă la cană), sau de capsule (pe care le găsim în farmacii, împreună cu modul de administrare) amplifică metabolismul, favorizând „topirea“ grăsimilor şi întăreşte funcţia digestivă. De asemenea, este un excelent stimulent fizic, ajutându-ne să ne mobilizăm pentru a face exerciţiile fizice necesare pentru a reveni la o formă corporală adecvată. Tratamentul cu ceai verde sub formă de infuzie se face vreme de o săptămână, nu mai mult, timp în care se administrează 2-3 căni pe zi. Obligatoriu, ultima cană de ceai nu se bea după ora 18, iar în timpul tratamentului se va face minimum o jumătate de oră de exerciţii fizice pe zi, altfel existând posibilitatea apariţiei unor stări de nervozitate, insomnie etc.
l Tinctura de fructe de soc: Este unul dintre cele mai puternice detoxifiante din flora noastră, care favorizează eliminarea substanţelor reziduale pe toate cele trei căi: transpiraţie, diureză şi purgaţie. În plus, anumite substanţe din compoziţia fructelor de soc, aşa-numiţii acizi valerianici, au calitatea de a provoca reducerea apetitului. Toate acestea fac ca acţiunea curei cu soc să se vadă foarte rapid, încă din primele două săptămâni. Mod de administrare: în prima zi se ia o linguriţă pe stomacul gol, la ora 18; în a doua zi se iau 2 linguriţe la aceeaşi oră ş.a.m.d., până în ziua a şaptea, când se ajunge la 7 linguriţe luate o dată. Se menţine această doză vreme de 30 de zile. Cura se poate relua după o pauză de 1-2 săptămâni.