Satul din județul Sibiu care i-a cucerit pe străini: “Am o viaţă mult mai bună decât în Germania!”

Un sat săsesc din nordul județului Sibiu a devenit magnet pentru turişti din Germania, Franţa, Olanda, Italia sau Statele Unite.

Unii au lăsat în urmă ţările în care s-au născut şi au ales să-şi ducă traiul în bătrânul sat transilvănean Richiş, scrie Business Magazin. Satul aparține comunei Biertan și se ascunde într-un loc pitoresc, printre dealuri. Noii locuitori îl consideră un loc fermecător, care le aminteşte de copilărie. Richişul este un sat de viticultori, vechi de peste 700 de ani.

Soţii Schmid sunt din Munchen, iar în urmă cu doi ani şi jumătate, fiul lor i-a îndemnat să viziteze satul, denumit pe vremuri „satul celor bogaţi”, adică Reichesdorf, de unde provine și denumirea actuală a localității. Aşa este şi în prezent, după ce străinii s-au îndrăgostit iremediabil de acest loc şi au fost atenţi să dezvolte aici o comunitate strânsă şi puternică. “Richiş e a două casă pentru mine. Am o viaţă bună aici cu soţia mea, mult mai bună decât în Germania”, a declarat Herbert Schmid, pentru publicația menționată.

La Richiș există o foarte interesantă basilică gotică, veche de peste 500 de ani

Eleine şi Martin sunt primii olandezi care s-au mutat la Richiș. În anii ’90, au vizitat satul cu nişte prieteni şi au rămas fermecaţi de tot ce au descoperit.

“Tot ceea ce ne înconjoară, atmosfera, uitaţi-vă la dealurile din jur! Natură! Şi să nu uităm ce le spunem mereu românilor: fiţi mândri cu propria ţară! Sunt atâtea naţionalităţi care au ales să-şi ia o casă aici. Trebuie să fie ceva special la locul asta!”

Cei doi soţi au cumpărat o casă veche de la saşi. Au investit mulţi bani în ea, pentru reparaţii, dar nu au aruncat nimic, nici măcar războiul de ţesut. “Două vecine au învăţat-o pe Eleine cum să lucreze la el”, a declarat Martin Engbrenghof.

Străinii deveniţi localnici au deschis mai multe magazine, dar şi un centru de informare a turiștilor. Organizează vara şi primăvara brunch-uri cu produse tradiţionale şi un festival de literatură. „Turismul în zona noastră, dar și dezvoltarea sănătoasă a comunității, are numai de câștigat din prezența acestor străini la Richiș. Cu ajutorul lor, Richișul și comuna Biertan s-au consacrat în oferta turistică a României, mai ales dacă ne gândim că în ultimii ani am atras și evenimente culturale de prestigiu, precum festivalul Icon Arts sau Festivalul de Carte Transilvăneană. Ne bucurăm că au ales să se stabilească aici. Sperăm să fie un exemplu și pentru alții”, a declarat Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, pentru Mesagerul de Sibiu.

Pe lângă români şi câteva familii de saşi, la Richiş trăiesc zeci de nemţi, francezi, olandezi, italieni, elveţieni, lituanieni şi americani.

One Comment

  1. trebuie sa descopere straini ca avem locuri frumoase ? noi astia de aici nu le vedem? sigur nu le pretuim !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura