Saşii reveniţi la Sibiu au repăşit pe poarta liceului la care au învăţat. Poveștile celor care au absolvit în perioada 1950-1960 – FOTO

Deşi este vacanţă de vară, astăzi aula Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” a fost plină, zeci de absolvenți au trecut pragul școlii pentru a depăna amintiri. Majoritatea sașilor din Sibiu au învățat la „Bruk”, liceul german de renume, iar astăzi, cu ocazia „Întâlnirii Internaționale a Sașilor”, au avut ocazia să-și viziteze școala.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Zeci de sași veniți de pretutindeni s-au bucurat de aproape două ore în care s-au plimbat pe holul școlii, au depănat amintiri și au povestit, iar directorul, Monika Hay, le-a prezentat oferta educațională cu care Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” se mândrește în momentul de față. Absolvenții de toate vârstele au fost plăcut impresionați de școala lor, au pus întrebări și au făcut comparații între școala pe care o cunoșteau ei, în care au învățat în urmă cu zeci de ani, și școala de acum. „Ce frumos este aici! Foarte frumos arată această sală! Pe vremea mea, aici se desfășura ora de sport”, a spus unul dintre participanții la întâlnire, vorbind despre aula liceului.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Arc peste timp. Întoarcerea la școală în perioada 1950-1960

Deși cei prezenți la întâlnire vorbeau exclusiv limba germană și dialectul săsesc din Transilvania, participanții au fost deschiși să răspundă la întrebările jurnaliștilor și să-și destăinuie amintirile din perioada în care erau liceeni. Astfel, familia Acker ne-a povestit despre ce a însemnat Liceul „Brukenthal”.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Marianne și Heins Acker au plecat din Sibiu în anul 1977, în perioada în care „Hermannstadt” era un cuvânt interzis, presa germană folosind denumirea de „Orașul de pe Cibin”, iar de atunci locuiesc în Germania. „Amintirea mea de la Brukenthal e din perioada 1955-1960, de când eram eu aici. În 1960 am dat bacalaureatul aici. Școala e destul de schimbată. De exemplu, această aula era sală de sport când învățam eu aici. La fel ca elevii de acum, și noi aveam multe activități cu școala, de exemplu, teatru, dansuri, cor și excursii foarte frumoase. Cele mai frumoase amintiri le am în această școală. După ce am învățat ca elev în Brukenthal, am devenit profesor de muzică și cu siguranță profesorii de la această școală au contribuit la formarea mea. Toți cei care au învățat și au predat la Brukenthal, colegii mei și profesorii de la clasă, m-au ajutat foarte mult. Cu toții am urcat împreună un munte, muntele vieții noastre, așa ne-am dezvoltat, am învățat și ne-am dat împreună interesul”, a povestit profesorul Heins Acker. În timp ce povestea atât de frumos despre tinerețea lor, soția sa, Marianne, îl privea cu admirație. „Soțul meu a studiat Conservatorul <<Gheorghe Dima>> și a devenit profesor universitar de muzică pentru instrumentele de suflat. Eu am făcut facultatea de limba germană și am studiat ca limbă secundară româna, dar acum vorbesc germană”, a spus Marianne.

Foto: Mesagerul de Sibiu

De asemena, Heins Hihn a sosit la Sibiu alături de soția sa pentru a sărbători alături de sașii reveniți în locurile natale. Aceștia s-au plimbat pe holurile Colegiului Național „Samuel von Brukenthal”, fiind impresionați de frumusețea locului și de încărcătura emoțională pe care o are această clădire asupra lor. Mândru și zâmbitor, Heins a povestit: „Școala Brukenthal este piatra de temelie pentru formarea mea în Sibiu. Eu sunt mândru ca sunt absolventul acestei școli, am terminat liceul în anul 1956. Brukenthal nu este doar o școală, pentru mine este o eră, cea mai frumoasă perioadă a vieții mele. Școala a deschis multe uși pentru mine. Absolventii Brukenthalului se pricep la orice. Cei care au ales această școală, au ales un drum de succes și au urmat universități de renume sau școli apreciate de meserii. Școala aceasta este minunată, deoarece ne amintim de anii frumoși pe care i-am trăit aici. La Brukenthal am învățat ce înseamnă disciplina, strictețea. Observ că și acum este o școală foarte apreciată care pregătește absolvenți bine îndrumați. Mă bucur că școala noastră încă există, deoarece ne vedem pe noi prin elevii de acum. Apreciez că aici nu este nimeni marginalizat, aici sunt sași și români care învață atât la școala gimnazială, cat și la liceu”.

Autor: Ștefana Baba 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura