Șase primării amendate

Garda de Mediu Sibiu a efectuat 73 controale planificate şi 222 controale neplanificate, în primul trimestru din 2016, aplicând 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 289.000 lei.

sediu Garda de Mediu SibiuÎn acest interval, comisarii de mediu sibieni au sancționat șase administraţii publice locale. Sancțiunile au fost date pentru nerespectarea modului de gospodărire sau salubrizare a localităţilor, cursurilor de apă şi a terenurilor. Totodată, primăriile care au fost sancţionate contravenţional pentru deficienţe privind gradul de salubrizare a localităţilor/terenurilor şi cursurilor de apă ce tranzitează localitatea au primit termene de remediere până la sfârşitul lunii aprilie.

Controale neplanificate

În cadrul controalelor neplanificate, incluzând aici şi verificările tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, sesizările, autosesizările, inspecţiile vizând verificarea actelor de reglementare, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 206.000 lei. În acest sens, au fost aplicate amenzi la o unitate de întreţinere şi reparaţii auto (pentru lipsa autorizaţiei de mediu), o unitate de creşterea intensivă a păsărilor (pentru lipsa autorizaţiei de mediu), trei colectori de deşeuri periculoase/nepericuloase (pentru lipsa autorizaţiei de mediu, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor impuse anterior, şi deficienţe în gestionarea deşeurilor, cu suspendarea activităţii într-un singur caz), un dezvoltator imobiliar (pentru deficienţe în gestionarea deşeurilor) și o persoană fizică (pentru lipsa avizului din partea administraţiei Siturilor Natura 2000 – Frumoasa – Consiliul Judeţean Alba). Exceptând cazurile în care operatorii economici au demonstrat un grad de conformitate ridicat, în majoritatea verificărilor au fost dispuse măsuri de remediere/îmbunătăţire a situaţiei identificate, cu stabilirea unor termene precise de remediere a neconformităţilor şi transmiterea dovezii îndeplinirii acestora.

Relevante în acestă privinţă sunt măsurile dispuse operatorilor economici cu profil de activitate în domeniul gestionării deşeurilor periculoase şi nepericuloase, în aceste cazuri impunând-se măsuri de relocare/transport a deşeurilor stocate în spaţii neautorizate, eliminare/valorificare stocuri de deşeuri periculoase şi nepericuloase, suspendarea activităţii până la obţinerea actelor de reglementare.

Ce au căutat comisarii de mediu

Profilul de activitate verificat în cadrul controalelor planificate cuprinde diverse segmente de industrie şi servicii, dintre care amintim: unităţi de prelucrare a lemnului, colectarea şi valorificarea deşeurilor periculoase şi nepericuloase, captarea/epurarea şi distribuţia apei, asistenţă spitalicească de specialitate, transporturi, activităţi în ferme mixte, creşterea păsărilor şi bovinelor, panificaţie, marochinărie, fabricarea hârtiei/cartonului, fabricarea de mobilă, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea pieselor pentru autoturisme, operaţiuni de mecanică generală,  servicii de salubrizare/sortare şi transfer deşeuri.

În urma controalelor, au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale în valoare de 83.000 lei, la un operator economic din sectorul fabricării utilajelor şi maşinilor unelte (pentru deficienţe în evidenţierea deşeurilor), un operator economic cu profil de activitate fermă mixtă (pentru lipsa autorizaţiei de mediu), un colector de deşeuri (pentru depozitarea şi incinerarea deşeurilor în spaţii neautorizate) şi o unitate de prelucrare a lemnului (pentru lipsa autorizaţiei de mediu).

Tot odată, în primele trei luni ale anului curent nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau situaţii accidentale majore de natură să afecteze factorii de mediu în ansamblu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*