Atelierul gastronomic Bucate de post @ Muzeul ASTRA are ca scop prezentarea tradiției culinare din această perioadă premergătoare Crăciunului. În acest scop, trei gospodine din Sebeșu de Jos vor pregăti sărmăluțe de post, folosind varză acră scoasă din butea de varză. Pe lângă sarmale de post făcute în ceaun, vizitatorii vor putea gusta și din preparate ca poame uscate sau zamă de bou. În cadrul atelierului gastronomic vor fi folosite ustensile arhaice, tocmai pentru a recrea atmosfera specifică a satului românesc de demult. Atelierul va fi pe 20 noiembrie, între orele 12-16.
,,La începutul perioadei de pregătire și curățire sufletească pentru primirea veștii bune a Crăciunului, alimentația tradițională era și ea adaptată pentru o curățire a trupului prin consumarea doar a legumelor și a fructelor. Acum, la sfârșit de toamnă, ingredientele se găseau din belșug, astfel că preparatele erau diverse: lipii cu varză călită sau cu cartofi fierți și ceapă, sau doar ceapă dustuită cu ulei și pusă pe o felie de pâine de casă și presărată cu piper; mâncăruri din fasole boabe sau din fasole verde opărită și uscată pe poarta șurii; zamă de bou – o fiertură dulce din prune uscate, felii de mere și pere uscate pe ață; mâncăruri din varză, cartofi sau doar ceapă. Înfrânarea de la alimentele de dulce, și consumarea doar a alimentelor de post, erau privite doar ca ascultare și ca apropiere mai mare de partea spirituală a vieții, ca pregătire de primire a sărbătorii Nașterii Domnului. Vă așteptăm sâmbătă în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos, să luați parte la această tradiție gastronomică: bucatele de post, prin intermediul gospodinelor din localitate care vă vor povesti mai multe despre această perioadă, dar vă vor și oferi preparate de post”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
Noul circuit expozițional: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, vă va familiariza cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.
Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) și beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro