150 de poliţişti sibieni sunt la datorie zilnic, pentru ca sărbătorile de iarnă să fie petrecute în liniște și siguranță.
„Polițiștii sunt la datorie, în serviciul comunităţii, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Principalele priorități ale forțelor de ordine sunt prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenția rapidă în cazul comiterii unor fapte antisociale”, anunță IPJ Sibiu, într-un comunicat.
Poliţiştii sibieni le recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece sărbătorile în siguranţă.
Atenție la HOȚII DIN AUTO!
Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, diferite bunuri de valoare, chiar dacă lipsiți din auto pentru o perioadă scurtă de timp;
În stațiile de alimentare cu carburanți, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, încuiați mașina;
Atenție la HOȚII DE AUTO!
Când părăsiți autoturismul și acționați închiderea centralizată, asigurați-vă că portiera s-a închis.
Nu lăsați cheia în contact;
Nu lăsați mașina descuiată sau cu geamurile deschise;
Atenție la HOȚII DIN GENȚI ȘI BUZUNARE!
Evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări, autogări, magazine etc.
Portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coş;
Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;
Când staţi la rând pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;
Țineți geanta în față, protejând-o cu mâna;
Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;
Nu păstraţi banii sau telefonul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;
Nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;
Aveți grijă la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; există riscul să fiți urmărit si să vă fie sustrasă suma de bani;
Atenție la NECUNOSCUȚI!
Uneori, infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (colindători, persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc.), aşa că fiţi vigilenţi.
Nu permiteţi străinilor să intre în casă pentru a folosi telefonul, toaleta, sau pentru a le oferi ceva.
Atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească.
Atenție la HOȚII DIN LOCUINȚE!
Pentru siguranța locuinței dumneavoastră, atenţie şi la intrările secundare, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior!
Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!
În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!
Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.
Încuiaţi uşile şi geamurile chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute.
Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.
Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte!
Atenție ÎN TRAFIC!
Dacă aveți de făcut deplasări cu autoturismul, adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic.
Polițiștii vă atrag atenția să nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice și să folosiţi centura de siguranţă.
Este recomandat să nu conduceți dacă vă simţiţi obosiţi și să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele.
Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte!