Directorul Muzeului Naţional Brukenthal a oprit temporar accesul vizitatorilor la parterul Palatului Brukenthal, dar şi expoziţia „Tezaurul“ de la Muzeul de Istorie, din cauza lipsei banilor. Subfinanţarea l-a obligat pe dr. Sabin Luca şi să oprească gazul de o săptămână, în timp ce şefii de secţii trebuie să stingă mereu lumina în sălile unde nu sunt vizitatori. Replica Ministerului? Managerul trebuie să plece.
De vinerea trecută, centralele termice au fost oprite, întrucât muzeul a început anul pe zero. Toate veniturile sale au ajuns la Bucureşti şi nu s-au mai întors. „În birourile Muzeului Naţional Brukenthal va funcţiona câte un singur bec. Gazul s-a tăiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar dacă legea are nişte reglementări ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume înainte de a le opri. Noi nu avem ce face, pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanţe“, a declarat directorul Sabin Luca, luni, în timpul unei conferinţe de presă.
Doar în grupuri
Un simbol al fostei Capitale Culturale Europene, Muzeul Naţional Brukenthal este nevoit să nu-şi poată primi deocamdată toţi vizitatorii, dacă aceştia nu sunt organizaţi în grupuri de cel puţin zece persoane, notează Agerpres. Astfel, Muzeul Farmaciei şi Muzeul de Vânătoare se numără printre unităţile nerentabile, care nu se mai deschid doar pentru câte un bilet vândut. Pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, angajaţii speră că Brukenthalul se va redeschide total publicului. Pentru luna martie, muzeul sibian a primit de la Ministerul Culturii suma de 21.000 de lei, când necesarul era de aproape zece ori mai mare. „În toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri şi trebuie să dau dreptate colegilor: ne simţim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile…“, a mărturisit Luca.
Apel la sibieni
Directorul cunoscutului muzeu a făcut un apel la comunitate. „Nu vrem să cerşim, dar vă rugăm să ne sprijiniţi. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii şi reuşim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărţi şi materialele promoţionale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea“, a spus Luca. În plus, el a făcut un apel la societăţile de furnizare a gazului şi energiei electrice pentru eşalonarea datoriilor până în vară, când vor exista încasări mai mari şi vor putea fi plătite facturile restante.
„Demisia, de îndată!“
Potrivit unui comunicat de presă postat marţi pe site-ul Ministerului Culturii, „deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrată a subvenţiei acordate de Ministerul Culturii şi a veniturilor proprii“, dar pentru primul semestru ar fi fost alocată o suplimentare de 700.000 de lei. „Cu toate acestea, managerul a prezentat tendenţios situaţia muzeului. A încălcat grav atât etica profesională, cât şi mandatul încredinţat de Ministerul Culturii. Pentru acest dublu motiv i s-a cerut să-şi prezinte de îndată demisia“, scriu oficialii ministerului. În replică, Luca a declarat, pentru Mediafax, că nu va demisiona, considerând că el şi-a făcut treaba. Măsurile de austeritate rămân în vigoare, în condiţiile în care suplimentarea de buget asigură doar supravieţuirea unităţii, a mai afirmat directorul sibian.
Brand promiţător. Cui îi pasă?
Anul trecut, muzeul sibian a primit 378.181 de turişti şi fost distins cu premiul special „Cel mai promiţător brand românesc 2012“.
Sabin LUCA | director muzeu
„Pe martie 2013, suma oferită a fost de 21.000 de lei. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanţarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curăţenie în muzeu, salubrizarea şi toate celelalte.“