Societatea Apă Canal SA Sibiu a organizat, ieri, în parteneriat cu Comisia Europeană, o vizită a elevilor din comuna Șura Mare la stația de epurare a municipiului Sibiu.
Elevii însoțiți de cadre didactice cu efectuat un amplu tur al stației de epurare, obiectiv amplasat pe teritoriul comunei Șelimbăr, care tratează apa uzată pentru municipiul Sibiu, orașul Cisnădie și comunele Rășinari, Șura Mare și Șelimbăr. La finalul vizitei, elevii au fost premiați cu diferite obiecte de uz școlar oferite de Comisia Europeană și Apă Canal SA Sibiu.
Acțiunea desfășurată sub egida „Săptămâna verde” a avut, în acest an, tema „Orașe verzi pentru un viitor verde”. „Săptămâna verde” a fost organizată pentru al cincilea an consecutiv de Apă Canal SA Sibiu, aplicația operatorului regional de servicii de apă și canalizare fiind selectată de Comisia Europeană alături de alte câteva proiecte din România.
Pe firul apei
Încă de la intrare în stația de epurare, apa uzată este trecută printr-o serie de grătare ce rețin diferitele obiecte ce ajung în rețeaua de canalizare. Elevii au constatat că, de multe ori, rețeaua de canalizare este confundată cu ghena de gunoi, aici fiind aruncate obiecte de îmbrăcăminte, pungi din plastic, scutece, șervețele umede, jucării etc. Pe lângă aceste obiecte, rețeaua de canalizare mai este agresată de uleiuri, grăsimi, substanțe chimice, toate ducând la blocaje ale rețelei de conducte, stațiilor de pompare precum și la perturbarea proceselor de epurare. Mergând pe „firul apei”, elevii au aflat despre modul în care sunt extrase grăsimile, cum bacteriile consumă reziduurile organice și cum nămolul rezultat devine sursă de energie electrică și termică.
Energie verde
În cadrul lucrărilor de modernizare executate din fonduri europene, cât și a contribuției financiare a Apă Canal, în 2008 au fost pusă în funcțiune o linie de transformare a biogazului rezultat din fermentarea nămolului, în energie electrică și agent termic prin intermediul a două motoare Guascor de câte 300 KW/h. Această energie verde reduce cu până la 35 la sută valoarea facturilor de electricitate și gaz metan aferente stației de epurare. Mai important decât acest aspect este impactul pozitiv pe care energiile regenerabile utilizate le au asupra mediului înconjurător.