”Săptămâna verde” a Comisiei Europene sărbătorită de elevii din Ocna Sibiului

Organizată de către Comisia Europeană în parteneriat cu Apă Canal Sibiu SA, ediția din acest an a ”Săptămânii Verzi” a fost găzduită de Școala Generală din Ocna Sibiului. Derulată sub sloganul ”Natură și Biodiversitate”, acțiunea și-a propus să identifice modalitățile de reducere a impactului negativ pe care activitățile economice îl pot avea asupra mediului înconjurător. Un exemplu prozitiv este Stația de epurare Ocna Sibiului.

Construită între 2014 și 2018, stația a însemnat încă un pas important pentru dezvoltarea economică și socială a orașului recunoscut drept ”litoralul Ardealului”. Având o capacitate maximă de epurare de 965 mc / oră, stația preia apele uzate din rețeaua de canalizare a orașului și o procesează prin două linii tehnologice: treapta mecanică și cea biologică. În cadrul primei trepte  sunt reținute reziduurile grosiere pentru ca în cadrul celei de-a doua, cea biologică, materiile organice să fie descompuse cu ajutorul bacteriilor. Nămolul rezultat este tratat și depozitat pe platforme de uscare.

Buna funcționare a stației de epurare a dus la o creștere a calității apei deversate în Râul Visa. Cu o lungime de 44 de kilometri, Visa este unul dintre afluenții Târnavei Mari și traversează localitățile Topârcea, Ocna Sibiului, Loamneș, Șeica Mare și Axente Sever pentru ca, la Copșa Mică, să se reverse în Târnava Mare.

Râul Visa alimentează Lacurile de la Mândra, zonă ce a devenit ”casă” pentru peste 160 de specii de păsări, printre care: corcodel, stârc, raţă, nagâţ, lişiţă, găinuşă de baltă, greluşel de stuf  şi lăcar. Tot aici se opresc pentru un scurt popas în timpul migrației, barza, egreta, pescăruşul, chirighiţa, lopătarul, ţigănuşul, cocorul, sitarul, prundaşul şi fugaciul mare.

În apele Lacului Mândra, alimentat din Visa, trăiesc specii de caras, crap, fitofag, novac, biban și babușcă.

Vegetația zonei este bogată în papură, trestie, salcie și soc la care se adaugă diferite specii halofile (care trăiesc în mediu sărat): cătrănica, iarba de sărătură, loboda și pătlagina de sărături.

Calitatea apei deversate este conformă normelor impuse de legislația de mediu, fiind chiar superioară celei de existente în amontele stației, în special la parametrul clorură de sodiu – reziduu filtrabil. Practic, apa epurată reintrodusă în Visa reușește să crească nivelul calitativ al apei din râu!

Construcția Stației de epurare de la Ocna Sibiului a fost posibilă cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Sectorial ”Mediu”. Valoarea lucrărilor a fost de 6,3 milioane lei, din care 3,47 milioane lei reprezintă contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene, 2,22 milioane lei finanțare Apă Canal Sibiu SA și 0,61 milioane lei fonduri guvernamentale și contribuție a Primăriei Ocna Sibiului.

Pe lângă Stația de epurare, Apă Canal Sibiu SA a mai investit în infrastructura de apă și canalizare a orașului alți 16,9 milioane lei, majoritatea fondurilor fiind puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Începând cu anul 2012, Apă Canal Sibiu SA este o prezență constantă în rândul partenerilor Comisiei Europene în organizarea ”Săptămânii verzi”, eveniment ce promovează acțiunile vizând protecția mediului și utilizarea judicioasă a  resurselor naturale.

Pe fondul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, acțiunea din acest an s-a desfășurat în incinta școlii, pe grupe de lucru, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Organizatorii – Comisia Europeană și Apă Canal Sibiu SA – au oferit tuturor participanților premii constând în diferite obiecte promoționale.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura