Timp de o săptămână, Sibiul și-a câștigat numele și renumele de Capitală Universitară Europeană, în condițiile în care Universitatea „Lucian Blaga“ a organizat cea de a VI-a ediție a evenimentului International Week. Peste 20 de centre academice din întreaga lume și-au trimis reprezentanții la Sibiu.
Oaspeții de marcă ai ULBS au fost peste 70 de reprezentanți ai unor centre universitare din Europa, America, Africa şi Asia, care au susţinut, pe durata unei săptămâni, la facultățiile din cadrul ULBS, prelegeri pe tematici diverse, de actualitate, deschise publicului, studenților și cadrelor universitare, dar și celor care urmează cursuri de masterat sau doctorat, mulți dintre ei fiind străini veniți prin programele internaționale derulate de universitatea sibiană.
Per total, s-au aflat în spațiul academic sibian specialiști din 22 de țări ale lumii, precum Ucraina, Egipt, Filipine, Uzbekistan, Malaysia, Indonezia, Turcia, Armenia, Austria, Polonia, Spania, SUA, China, Rusia, Burundi, Germania, Serbia, Letonia, Olanda.
Luni, în Senatul Universității, de la Facultatea de Medicină, a avut loc ceremonia de deschidere a evenimentului. Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale din cadrul ULBS, și prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul universității sibiene, le-au urat bun venit oaspeților străini și au reiterat rolul universității sibiene în dezvoltarea comunității academice locale și naționale. „Sunt bucuros pentru faptul că, în fiecare an, evenimentele și activitățile acoperă din ce în ce mai multe subiecte din diverse domenii educaționale. Ediția 2019 aduce împreună peste 60 de invitați din 22 de state partenere ale Universității noastre. Cred că această săptămână are o semnificație aparte pentru cultura și comunitățile din jurul lumii, toate acestea împreună într-un mediu academic“, a apreciat rectorul Bondrea. Apoi, au ținut câte un discurs cadrele universitare care au reprezentat delegațiile universitare străine prezente la Sibiu. La rândul său, Daniela Preda le-a spus invitaților de onoare: „Prezența dvs. aici ne dovedește că prieteniile și colaborările internaționale au trecut peste timp și granițe. Am reușit, din nou, să transformăm orașul Sibiu în Capitală Universitară Europeană. La doar câteva zile după ce Sibiul a fost capitala politică a Europei, acum transformăm împreună Sibiul în centru educațional, un amestec cultural, unde ingineria se întâlnește cu poezia, ori medicina cu jurnalismul“
IOAN BONDREA | rector: „Suntem onorați să găzduim acest eveniment în anul în care Universitatea din Sibiu sărbătorește 50 de ani de existență. Pas cu pas, Universitatea «Lucian Blaga» și-a câștigat poziția printre cele mai prestigioase universități din țară.“
Proiect global
International Week face parte din proiectul Sibiu – Capitală Universitară Europeană, derulat de ULBS, care facilitează accesul publicului larg la cultura vie și explorează noile tendințe în materie de educație, conștientizând poziția în care se regăsesc România și cultura română în contextul contemporan, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat cultura română până în zilele noastre.
Atingând domenii în care societatea are un grad ridicat de interes (turism, migraţie, sănătate, diplomație culturală, educația tinerilor, relația părinți-școală-comunitate, arta, cultură contemporană, traducere literară, literatură), proiectul vizează îmbunătăţirea reală a comunicării dintre cultura română şi alte culturi şi reevaluarea statutului educaţiei în context internaţional. Dincolo de apropierea unor tehnici concrete prin care educaţia poate fi îmbunătăţită se doreşte contactul direct cu exponenţi ai instituţiilor culturale şi de educaţie influente la nivel global. Este susținută, totodată, și exprimarea liberă a tinerilor, în spirit european. Astfel, anul 2019 reiterează rolul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu ca centru important de creaţie şi diseminare de iniţiative culturale şi educaţionale aducând, alături de proiecte cu o foarte bună continuitate până în prezent noi evenimente şi concepte de interes major pentru societate în sens larg şi pentru comunitatea locală.
Impresionați de Sibiu
Ziua de marți a fost dedicată unui tur turistic al centrului istoric al Sibiului. Membrii delegațiilor străine au avut ocazia să se familiarizeze cu orașul, să-i cunoască istoria și cultura, să afle cât mai multe lucruri despre multiculturalitatea zonei, dar și să se desprindă pentru câteva ore de mediul academic, în afara programului de comunicări științifice. Străinii s-au declarat încântați de arhitectura centrului istoric, de ospitalitatea sibienilor, dar și mulțumiți de buna organizare a Săptămânii Internaționale.
- „Sibiul are una dintre cele mai bine organizate Săptămâni Internaționale. Oamenii sunt primitori și universitatea este foarte interesantă“, a apreciat Daniel Pfeifhofer, de la Universitatea Pedagogică Tirol.
- La rândul său, Aneta Gerszberg, Universitatea Lodz, ne-a mărturisit: „Sunt pentru prima dată la Sibiu, este foarte impresionant și atractiv. Este util că facem schimb de experiențe“.
- Și lui Christian Ratcliff, de la Universitatea Kanagawa din Japania, i-au plăcut foarte mult Sibiul și International Week. „Spuneți-le organizatorilor că vrem să mai venim!“, a exclamat acesta.
- Venită din Filipine pentru prima oară în Europa, Suzanne Melaya, din partea Universității Ateneo de Manila, și-a împărtășit cu plăcere impresiile despre eveniment. „Orașul este uimitor, plin de monumente istorice. Totodată, sunt pentru prima dată în Europa și mă bucur că am ales Sibiul. Am fost întâmpinați cu brațele deschise. Experiența de la International Week îmi este utilă în domeniul meu de activitate de la departamentul de Resurse Umane. Mă ajută să-mi îmbunătățesc munca“, a conchis Melaya.
Cetățenia globală – provocarea învățământului superior mondial
Evenimentul a continuat, miercuri, cu un atelier de lucru, unde participanții au analizat perspectivele și provocările proiectele internaționale privind dezvoltarea învățământul superior. Schimburile de experiență, prin implicarea unui număr cât mai mare studenți din universitățile mondiale, sunt un obiectiv major privind transformarea învățământului superior în contextul globalizării accentuate, au apreciat aceștia. Workshop-ul, organizat la Centrul Academic de pe strada Banatului, a fost intitulat generic „The World Café – from International Higher Education to Global Citizenship“.
Partenerii ULBS din China, Japonia, Filipine, Indonezia, Olanda, Germania, Serbia și Letonia au discutat despre activitățile organizate în universitățile pe care le reprezintă, dar și despre cum prezența universităților în societate poate fi îmbunătățită, astfel încât să contribuie cu succes la crearea de cetățeni globali.
„Ne-am dorit ca, prin acest atelier, fiecare reprezentant al instituțiilor de învățământ superior să poată crește gradul de conștientizare a membrilor societății locale cu privire la elementele ce compun conceptul de cetățenie globală, dezvoltate de Institutul Kohnstamm din Amsterdam“, a precizat Iulia Gîță, din partea Departamentului de Relații Internaționale al ULBS.
Cele șapte elemente care compun conceptul de cetățenie globală sunt: cunoașterea altor culturi și a fundamentelor acestor culture, cosmopolitanismul, responsabilitatea pentru lume, aspirația unui trai decent pentru toți, aprecierea diferențelor culturale, înțelegerea relațiilor socio-economice și politice, cetățenia globală nu trebuie să fie foarte îndepărtată, ci se poate manifesta și aproape de casă.
Gastronomia, la mare preț
Ziua de joi a evenimentului a avut programată, pe lângă cursuri și prelegeri, și o prezentare pe tema Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, în care oaspeții străini au aflat detaliile programului gastronomic derulat de autoritățile județene și universitatea sibiană. De asemenea, la cafetăria ULBS , pentru invitații din străinătate a fost organizat un atelier unde profesorii de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului i-au învățat să facă turtă dulce.
Sesiunile de comunicări continuă și astăzi, 17 mai, iar publicul larg poate participa liber la aceste prelegeri. Programul zilei poate fi consultat pe https://bit.ly/2VJlrLq.
Universitățile din străinătate reprezentate la International Week
- Misr University for Science and Technology – Egipt
- State University of Applied Sciences in Raciborz – Polonia
- University of Kragujevac – Serbia
- Hogeschool Gent – Belgia
- Universiti Malaysia Sarawak – Malaezia
- Wroclaw University of Economics – Polonia
- Royal University of Law and Economics – Cambodgia
- Faculty of Business Economics and Entrepreneurship – Serbia
- Beijing Language and Culture University – China
- Union Institute & University – Statele Unite
- The Ohio State University – Statele Unite
- University of Florida – Statele Unite
- Svay Rieng University – Cambodgia
- Kanagawa University – Japonia
- Universitas Airlangga – Indonezia
- Neubrandenburg University of applied Sciences – Germania
- Università degli Studi dell’Insubria – Italia
- Belgorod State University – Rusia
- Huanggang Normal University – China
- Institute for Studies of Eastern Christianity New York – Statele Unite
- IUT Lyon Département Génie Biologique option Industries Alimentaires & Biologiques – Franța
- University of Economics and Humanities – Polonia
Cosmin PAL