Săptămână culturală săsească în județ

Până în 15 august, în diferite orașe transilvănene, au loc zeci de manifestări culturale cu specific german. La Mediaș, Sibiu, Brașov, Sighișoara, Bistrița, Reghin, Cisnădie, dar și în multe sate cu tradiții săsești din toată Transilvania, se desfășoară concerte, prezentări, expoziții, diferite ateliere și drumeții.
 

foto: arhivă

La Mediaș, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Primăria Municipiului Mediaș, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” și Asociația Locului Natal Mediaș, organizează o serie de evenimente sub titulatura ,,Săptămâna culturală săsească la Mediaș și în unele comune învecinate“. Programul a debutat duminica trecută la Biserica Evenghelică Sfânta Margareta. Programul zilei a început cu slujba religioasă, muzică de orgă și corul comunității evanghelice. A urmat conferința „450 de la Sinodul de reformațiune în Biserica Sfânta Margareta“, susținută de preotul Gerhard Servatius-Depner, dar și prezentarea volumului „Mediaș și țara vinului din Transilvania“, scris de Martin Rill.
Aniversări importante
Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth a găzduit ieri un eveniment având tema „Instituții de învățământ și rachete la Mediaș”. Acesta a avut loc în sala festivă și a fost prilejuit de aniversarea a 110 ani de la construirea clădirii liceului, respectiv 50 de ani de la vizita lui Hermann Oberth la Mediaș. Astfel, istoricul Helmuth Julius Knall a susținut prezentarea „Liceul Stephan Ludwig Roth – 100 de ani de la ridicarea actualei clădiri a școlii de către arhitectul Fritz Balthes; importanța scolii pentru oraș și populația săsească֧“. O altă prezentare a fost „Școala agricolă de la Mediaș – idee și dezvoltare’’. Aceasta a fost susținută de Martin Rill. De asemenea, Hansotto Drotloff a avut o prezentare intitulată ,,50 de la vizita lui Hermann Oberth în orașul natal al familiei – amintiri personale asupra vizitei“.
Totodată, Liviu Pintican-Juga și-a lansat volumul „Hermann Oberth în filatelie”, o culegere de articole privind cercetarea și reflectarea în filatelie a vieții și activității lui Hermann Oberth, publicate în perioada 2013-2022. Evenimentul de la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth a cuprins și o vizită la observatorul astronomic al școlii, urmată de o vizită la Casa memorială Hermann Oberth.
În mediul rural
O serie de evenimente sunt programate și în mediul rural, în zona Mediaș. Astfel, în această după-amiază are loc o manifestare intitulată „Cântăm în comun sub teiul din fața bisericii la Zlagna“. Programul zilei de miercuri se concentrează pe comuna Bazna, acolo este programat dimineața un Brunch transilvan. În jurul amiezii are loc o drumeție de la Bazna la Mediaș, cu prezentarea viticulturii în Wewern. Tot mâine după-amiază are loc vizitarea expoziției „Viticultura la  Mediasch“, organizată la Casa Schuller, sediul Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș. Expoziția este urmată de o degustare de vin.
Program variat
Joi este programat, la Richiș, evenimentul „Cimitirele noastre; ieri, azi, mâine”. Programul zilei cuprinde un serviciu religios la cimitir cu preotul Ulf Ziegler, urmat de vizitarea cimitirului și un prânz în sala comunală. După-amiază, de la ora 17:00 este programată „Întâlnirea sașilor din Richiș“, în cadrul căreia va fi prezentată și o expoziție de fotografie realizate de Robert Söllner, intitulată „Străzile satului“. Vineri, se va organiza Sărbătoarea Coroanei la Moardăș, iar sâmbătă este programată  Ziua deschisă a monumentului UNESCO Valea Viilor. Programul zilei va cuprinde, dimineața, o recepție în Biserica cetate, momente muzicale și concert de orgă, tururi ghidate prin monumentul UNESCO, un spectacol cu grupul de dansuri săsești din Sebeș-Alba, dar și o demonstrație de hipism „La Haiducu” și plimbări cu căruța.
În fine, duminică se va desfășura evenimentul „Serbarea aniversării a 700 de ani a comunei Curciu“. Programul zilei va cuprinde o slujbă religioasă dar și o incursiune în istoria comunei. După-amiaza zilei de duminică va fi una culturală, cu prăjituri, cafea și muzică, atmosfera fiind întreținută de fanfara orașului Solms din Germania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura