Șansa secolului

FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș bat la ușa istoriei! Pentru prima dată, județul Sibiu poate trimite două reprezentante în semifinalele Cupei României.

Echipa Sibiului întâlnește FCSB, iar Gazul va lupta cu Astra Giurgiu. Elevii lui Pelici au ajuns la o singură partidă de a egala performanța memorabilă a lui FC Inter, care în 1991 juca semifinala. La polul celălalt al județului, medieșenii privesc cu mândrie către trecut: la începutul anilor ’50, Flacăra Mediaș punea pe jar CCA București – devenită Steaua – în finala Cupei României. Vor reuși actualele echipe să rescrie povestea fotbalului sibian?

O altă premieră poate marca destinul lui FC Hermannstadt, în actualul sezon din Cupa României: Stadionul Municipal ar putea găzdui primul meci în nocturnă al unei echipe din municipiul Sibiu. Elevii lui Pelici luptă cu FCSB în sferturile competiției, iar în condițiile în care echipa sibiană a fost desemnată organizatoare, mai mult ca sigur partida cu echipa lui Becali se va juca în nocturnă, lucru dictat de televiziuni. Conducerea clubului local ia în calcul închirierea unei nocturne mobile. Dincolo de istorie, există sibieni care regretă că FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș nu se întâlnesc în această fază a competiției. Așa, cu siguranță, județul Sibiu ar fi avut o semifinalistă. Medieșenii sunt mai bine pregătiți pentru întâlnirea cu Astra Giurgiu. Stadionul lor dispune de nocturnă, de ani buni, iar arena este una modernă.

Inter a scris istorie în 1991

1991 a fost unul dintre cele mai buni ani din palmaresul fotbalului sibian. Poate pe aceeași treaptă cu anul în care Gaz Metan Mediaș a fost la un pas de grupele Europa League, pierzând play-off-ul în sezonul 2011/2012. FC Inter Sibiu a câștigat în 1991 Cupa Balcanică, a jucat semifinalele Cupei României și a terminat pe locul 4 în Divizia A (cea mai bună clasare din istoria fostei echipe sibiene). Calificarea în semifinalele Cupei României din 1991 a fost cea mai importantă performanță a echipei în plan intern. Inter era în mare formă în campionat. Ajutată din jocul rezultatelor, a fost la un pas să joace finala Cupei cu Universitatea Craiova, echipă titrată, care a reușit eventul la momentul respectiv. FC Bacău a stat, însă, în fața jucătorilor sibieni. Moldovenii au eliminat FC Inter, după o dublă manșă, cu 1-0. Turul s-a jucat la Sibiu, iar scorul a fost alb. În retur, lucrurile au stat aproape la fel și mulți se așteptau ca dubla să intre în prelungiri. Totuși, Inter a luat gol în ultimele minute ale meciului. Banderola de căpitan al Bacăului o purta Gheorghe Burleanu, tatăl președintelui FRF de astăzi, iar Inter îi avea în teren pe viitorii internaționali Gheorghe Mihali și Dorinel Munteanu. Pe 29 mai, la meciul retur, în tribunele stadionului din Bacău fremătau aproape 8.000 de spectatori. La ora meciului, Inter Sibiu era o echipă mult mai bine cotată – pe locul 4 în ierarhia Diviziei A. Sub comanda lui Viorel Hizo, pentru FC Inter au evoluat: Voicilă – Cotora, Mihali, Cioroianu, Stănescu – C. Zamfir, Laurențiu, Jurcă, Dorinel Munteanu, Văsîi, Burchel. FC Bacău, pregătită de Mircea Nedelcu, a jucat în formula: Alexa – Jercălău, Fîșic, Arteni, Ciudin – Burleanu, Condurache, Ghioane, Hodină – Căpușă (min. 68 Gireadă), Haidău. Cum meciul tur se încheiase fără gol marcat, echipa care înscria prima avea cele mai mari șanse la calificarea în finală. FC Bacău a început mai bine meciul, având avantajul terenului propriu și al suporterilor care i-au susținut înfocat. Treptat, sibienii au echilibrat jocul și meciul se îndrepta spre prelungiri. Însă a venit fatidicul minut 88: victoria și calificarea Bacăului vine când toată lumea se pregătea de prelungiri. Sibianul Viorel Jurcă trimite în minutul 88 o pasă greșită spre portarul Interului, care nu mai ajunge la balon, iar mingea este interceptată de Burleanu, care trimite în poarta goală. Astfel, s-a ales praful de munca fotbaliștilor sibieni.

Cupa României – sezonul 1990/1991

Șaisprezecimi:
Carpați Agnita – FC Bacău 0-1

Minerul Băița (Hunedoara) – FC Inter Sibiu 0-1

Optimi:
FC Inter – Sportul Studențesc 2-1 (meci disputat la Râmnicu Vâlcea, pe teren neutru)

Sferturi:
FC Inter – Farul Constanța 2-1 (tur: 1-2, retur: 1-0)

Semifinale:
FC Inter – FC Bacău 0-1 (tur 0-0, retur 0-1)

Finala:
Universitatea Craiova – FC Bacău 2-1 (Stadionul Național)

Au jucat în locul nostru cu Werder Bremen

FC Bacău a mers mai departe. A pierdut în fața Craiovei, însă și-a câștigat accederea în Cupa Cupelor. Consolările sibienilor au fost: locul 4 la finalul campionatului (cea mai bună clasare din istorie; atunci doar primele 3 echipe din Divizia A s-au calificat în cupele europene, iar Bacăul, ca finalistă a Cupei, a mers în Cupa Cupelor) și câștigarea Cupei Balcanice. Ulterior, FC Bacău a fost eliminată de Werder Bremen, cu scorul general de 0-11 (acasă, 0-6, în deplasare, 0-5). La finalul ediției de campionat 1990/1991, FC Bacău a ocupat locul 15, prima poziție peste formațiile retrogradate.

Tot în ’91, Carpați Agnita, care evoluase câțiva ani în Divizia C, a reușit poate cea mai importantă performanță a sa.

foto: Facebook / „Istoria fotbalului sibian”

Sibiul a dat campioana Balcanilor

Inter a câștigat, în aprilie 1991, Cupa Balcanică, competiție rezervată echipelor din regiune care nu prindeau în sezonul respectiv cupele europene. Ultima ediție a competiției a avut loc în 1994. FC Inter a învins în finală fosta echipă iugoslavă FK Buducnost Titograd (actualmente Podgorica, capitala Muntenegrului). În tur, la Titograd, scorul a fost 0-0, iar în retur, la rejucare, Inter s-a impus cu 1-0, spre finalul meciului, prin golul lui Nicolae Laurențiu. Microbiștii sibieni spun că aproape 20.000 de spectatori au fost atunci pe Stadionul Municipal, înregistrându-se, poate, cea mai mare audiență la unul dintre meciurile lui FC Inter.

Flacăra Mediaș – revelația anului 1951

Gaz Metan Mediaș este prima echipă din județul Sibiu care a jucat o finală de Cupa României. În 1951, sub denumirea de atunci, Flacăra Mediaș, a ajuns în ultimul act, însă a pierdut în fața lui CCA (viitoarea Steaua București). A fost prima finală a Cupei României decisă în prelungiri, CCA înscriind golurile victoriei în minutele 111 și 112. După 90 de minute, scorul a fost 1-1. Pe atunci, Flacăra Mediaș era echipă de Divizia B, încheind sezonul pe locul 3.

 

Cupa României – sezonul 1951

Șaisprezecimi:
Flacăra Mediaș – Știința Cluj 2-1
Metalul Sibiu – Metalul Tohan 2-0
Optimi:
Metalul Sibiu – CSA Craiova 6-2
Flacăra Mediaș – Flamura Roșie Arad 3-1
Sferturi:
CCA București – Metalul Sibiu 2-1
Flacăra Mediaș – Locomotiva București 1-0
Semifinale:
Flacăra Mediaș – Dinamo Orașul Stalin (Brașov) 2-0
Finala (8 noiembrie 1951):
CCA București – Flacăra Mediaș 3-1 (Stadionul Republicii – București). Golul medieșenilor a fost înscris de A. Coman în min. 71.

Tot de Mediaș se leagă și cea mai bună reprezentare în cupele europene a județului Sibiului. În sezonul 2011/2012, Gaz Metan a fost eliminată de Austria Viena, în play-off-ul Europa League, după o dublă manșe: în tur, 1-0 la Mediaș, pentru alb-negri, iar în retur austriecii s-au impus cu 3-1. În rundele preliminare, Gazul a eliminat formațiile KuPS din Finlanda, respectiv Mainz 05 din Germania.

FC Hermanstadt – FCSB, în sferturile Cupei României

Echipa sibiană va întâlni vicecampioana României, FCSB, în sferturile de finală ale Cupei României, s-a stabilit, ieri, la Casa Fotbalului, unde a avut loc tragerea la sorți. FC Hermannstadt a fost desemnată gazda acestei întâlniri, dar mai mult ca sigur că, pentru ca meciul să se poată disputa pe Stadionul Municipal, clubul nostru va trebui să închirieze o instalație de nocturnă mobilă. „Luăm serios în calcul posibilitatea de a închiria o instalație de nocturnă mobilă. Dacă o vom face, probabil prețul biletelor va crește puțin, dar sunt convins că suporterii vor lua cu asalt tribunele Stadionului Municipal și de data aceasta, pentru că nu în fiecare zi au posibilitatea de a o vedea pe FCSB în orașul lor. Sibienii merită o astfel de întâlnire. Mi-aș fi dorit să jucăm cu Gaz Metan, pentru că am fi avut șanse mai mari să ajungem în semifinale, dar vom face tot posibilul să mai producem încă o surpriză în Cupa României – după ce am eliminat deținătoarea trofeului și a Supercupei României, FC Voluntari, în șaisprezecimi, și pe Juventus București, în optimi – chiar dacă va fi infinit mai greu cu FCSB. Surprize însă s-au mai văzut în această competiție”, a declarat Teodor Birț, președintele clubului sibian.

Astra vine la Mediaș

Meciurile din faza sferturilor de finală sunt programate în perioada 27 februarie – 1 martie, cu începere de la ora 13.30, cu excepția partidelor televizate. Jocurile din sferturile de finală se dispută în sistem eliminatoriu, într-o singură manşă, pe terenul echipei de categorie inferioară sau mai slab clasată în campionatul precedent.

În cazul în care partidele din Cupă vor fi televizate în direct şi sunt programate în nocturnă, iar clubul organizator nu dispune de un stadion dotat cu instalație de iluminat, jocul se va programa pe un stadion din localitatea cea mai apropiată, care îndeplineşte condițiile regulamentare necesare disputării jocului şi televizării. Celelalte trei meciuri din sferturile de finală ale Cupei României sunt CS Universitatea Craiova – Dinamo București, Gaz Metan Mediaș – Astra Giurgiu și Politehnica Iași – FC Botoșani.

Și-au reluat pregătirea

Echipa sibiană a început pregătirile pentru cele 17 etape care au mai rămas de disputat din actualul sezon al Ligii 2. Miercuri, antrenorii secunzi Eugen Beza şi Florin Berţa au condus primul antrenament, unul de reacomodare la efort, pe terenul secundar al Stadionului Municipal. Până pe 26 ianuarie, jucătorii se află în cantonament în localitate, după care vor pleca într-un alt stagiu de pregătire, în Antalya. La reunirea lotului au fost prezenţi şi trei jucători noi. Este vorba despre Olivian Surugiu, un mijlocaş care a evoluat ultima dată la Gaz Metan Mediaş, Alexandru Coman, venit de la CS Baloteşti, şi portarul Angel Baumann (Interstar). „Ar mai putea apărea câteva nume noi, dar suntem mulţumiţi de lotul pe care-l avem la dispoziţie. Ne vom lupta la promovare cu Dunărea Călăraşi şi Chindia. Nici cei de la CS Afumaţi nu şi-au luat gândul de la promovare. Eu unul cred că şi cei de la ASU Poli vor avea un cuvânt greu de spus“, a declarat antrenorul Eugen Beza.

Legat de transferuri, preşedintele Teodor Birţ, a declarat că există tratative cu mai mulţi jucători cu experienţă, care au în palmares meciuri în Liga 1. „Încercăm să acoperim posturile unde am avut de suferit în primele 21 de etape“, a explicat Birţ.

Promovare și atât!

Oficialul clubului sibian le-a vorbit jucătorilor, în vestiar, înaintea primului antrenament din acest an, despre sprijinul pe care-l primeşte echipa din partea Primăriei Sibiu şi despre lucrările care vor demara în primăvară atât la Stadionul Municipal, cât şi în zona Obor. Birț a mai adăugat că echipa are asigurate toate condiţiile pentru a obţine, în vară, cea de-a treia promovare consecutivă, cea în Liga 1. „Va fi o perioadă mai puţin bună din punct de vedere al stadionului, în sensul în care acesta va intra în reparaţii odată cu începerea returului. Acum se lucrează la partea de proiectare. Asta înseamnă că vom avea ceva mai puţini spectatori, dar am considerat că e bine să facem aceste lucrări acum, iar la vară să avem cel puţin tribuna I reparată. Vor fi demolate tribuna a II-a şi peluza din stânga, se vor efectua lucrări la suprafaţa de joc. Sper ca, în această vară, să schimbăm întreaga suprafaţă, să punem instalaţia de încălzire sub teren. Vor fi schimbate băncile, vor fi montate instalaţia de nocturnă şi tabela electronică, astfel încât să avem un stadion de Liga 1. Tot în această perioadă vor începe lucrările şi la Obor. Acolo vom avea, începând din vară, o bază de pregătire cu câte un teren sintetic şi unul de iarbă. Din punctul meu de vedere, sunt toate premisele pentru a ne atinge obiectivul. Mai departe depinde doar de noi, de cei din staff-ul tehnic şi de jucători pentru a ne îndeplini visul acesta, de a promova în Liga 1”, a afirmat preşedintele FC Hermannstadt.

TEODOR BIRȚ | președinte FC Hermannstadt: „Suntem în fața unui nou început. Începând din acest an, vom avea o finanţare considerabilă din partea Primăriei Sibiu.“

FC Hermannstadt ocupă, după 21 de etape, locul secund în clasamentul Ligii 2. La finalul sezonului, ocupantele primelor două locuri vor promova direct în Liga 1, iar echipa care închide podiumul va susţine barajul cu ocupanta locului 12 din primul eşalon.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura