Persoanele care incendiază deșeurile, cei care le îngroapă sau le aruncă în alte spații decât cele autorizate, riscă amenzi foarte mari și chiar închisoarea. Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 38, recent publicată în Monitorul Oficial, se instituie noi măsuri pentru descurajarea cetățenilor care nu respectă mediul și modalitatea corectă de gestionare a deșeurilor, creând astfel pericole pentru sănătate publică. Astfel:
- Incendierea, îngroparea sau eliminarea deșeurilor în alte spații decât cele autorizate reprezintă de acum infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani.
- Noul act normativ definește clar și noțiunea de abandonare a deșeurilor ca fiind aruncarea, inclusiv îngroparea deșeurilor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora. Definirea acestei acțiuni permite aplicarea mai riguroasă a sancțiunilor prevăzute de lege. Reamintim că amenda prevăzută în aceste cazuri prin OUG nr. 92/2021 este de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor fizice și între 50.000 lei și 70.000 lei în cazul persoanelor juridice. Pe lângă amendă, persoana responsabilă va fi obligată să ridice pe cheltuiala proprie deșeurile depozitate neconform, să curețe terenul și să elimine deșeurile conform legislației în vigoare. În acest caz, legislația permite inclusiv confiscarea vehiculului folosit pentru descărcarea/abandonarea deșeurilor în spații neautorizate.
- De asemenea, actul normativ interzice explicit arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Amenzile în cazul încălcării acestei prevederi sunt de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice. Aceleași prevederi și amenzi se aplică și proprietarilor terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea incendiilor pe terenurile pe care le dețin.
PRIMĂRIA REAMINTEȘTE MODUL CORECT DE GESTIONARE A DEȘEURILOR:
Dacă aveți de aruncat deșeuri voluminoase, periculoase, din construcții sau de alt tip care nu pot fi depozitate la platforma de colectare a deșeurilor menajere, apelați la operatorul de salubrizare Soma. Veți încheia un contract cu acesta pentru transportul și depozitarea corectă a deșeurilor. (Date de contact Soma: telefon – 0269.988, 0269.562.056, 0723.634.932, e-mail – sibiu@soma.ro sau formularul de contact de pe https://www.somasibiu.ro/contact/.)
De asemenea, puteți să aruncați aceste deșeuri în cadrul campaniilor speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase și respectiv periculoase, organizate de operatorul Soma pe parcursul anului.