Sănătatea plămânilor noștri începe cu sănătatea plămânului verde al planetei

Ca în fiecare an, Direcția Silvică Sibiu organizează în perioada 15 martie – 15 aprilie „Luna Plantării Arborilor”.

„Luna Plantării Arborilor” este în plină desfășurare în județul Sibiu. În campania de împădurire din 2020 se vor folosi 1,2 milioane de puieți din speciile molid, quercinee, frasin, paltin de munte, cireș, salcâm, fag, larice și brad, produși în pepinierele proprii ale Direcției Silvice Sibiu.

Acțiuni de plantare pe raza Ocolului Silvic Sibiu

Acțiunea de împădurire în zona Veștem cu ocazia Zilei de Luptă împotriva Tuberculozei a fost amânată, în contextul pandemiei COVID-19.
Inițiată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, alături de Direcția Silvică Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, acțiunea ar fi trebuit să se desfășoare cu prilejul Zilei de Luptă împotriva Tuberculozei, însă este necesar să fie reprogramată.
„În data de 24 martie, la nivel mondial, este marcată Ziua de Luptă împotriva Tuberculozei. Ne-am fi dorit, ca de fiecare dată, să vă aducem cele mai recente informații cu privire la această gravă maladie și totodată să vă invităm să fiți alături de noi la acțiunea de împădurire, programată alături de Consiliul Județean Sibiu și Direcția Silvică, în zona Veștem, cu sloganul «Sănătatea plămânilor noștri începe cu sănătatea plămânului verde al planetei». În momentul de față, am amânat aceste acțiuni, aflându-ne în plină pandemie cu un virus foarte contagios – COVID-19, care produce, ca și tuberculoza, grave probleme la nivelul plămânilor”, a declarat Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Luna Plantării Arborilor

Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, prin Direcția Silvică Sibiu, organizează în perioada 15 martie – 15 aprilie „Luna Plantării Arborilor”, o campanie sub egida căreia se vor organiza acțiuni menite să trezească în conștiința populației dragostea față de pădure, să explice rolul pădurii în viața tuturor, dar mai ales să formeze acel „suflet forestier” de care are nevoie pădurea, deoarece felul în care privim și îngrijim pădurea ne caracterizează în cel mai înalt grad ca popor.

„Acțiunile cu voluntari care au fost programate pentru această perioadă vor fi reprogramate de comun acord cu partenerii noștri, dacă acest lucru va mai fi posibil, în funcție de comunicările și dispozițiile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu prin Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii și ale Ministerului Afacerilor Interne. Până atunci, lucrările de împădurire continuă cu muncitorii forestieri, conform programului stabilit”, au declarat reprezentanții Direcției Silvice Sibiu.

1,2 milioane de puieți forestieri

În campania de împădurire din 2020 se vor folosi un număr de 1,2 milioane puieți forestieri din totalul celor 1,4 milioane produși în pepinierele proprii ale Direcției Silvice Sibiu, din speciile molid, quercinee, frasin, paltin de munte, cireș, salcâm, fag, larice și brad, excedentul fiind pus la dispoziția Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA.

În ceea ce privește lucrările de sezon ce se vor desfășura în primăvara acestui an, acestea cuprind împădurirea a 197 hectare de fond forestier, din care 148 hectare proprietate publică a statului și 49 hectare în pădurile administrate pe bază de contract, completări pe 68 hectare de fondul forestier, din care 54 hectare proprietate publică a statului și 14 hectare în pădurile administrate pe bază de contract.

Stadiul acțiunilor de plantare

Direcția Silvică Sibiu informează că plantațiile în zonele de deal ale județului sunt deja realizate într-o mare măsură, urmând să se încheie până la Paști, după care, odată cu încălzirea vremii și dezghețarea solului din zona de munte, se va trece la altitudini mai mari.

„Până la această dată, avem plantații realizate pe 80 de hectare, aproape 60 la sută din ținta stabilită pentru plantat în zona de deal, și ne mobilizăm pentru a finaliza până la Paști plantațiile din zona de deal. În zona de munte, se va planta, în principal, în luna mai, dar puieții sunt pregătiți deja în ghețare amenajate special, pentru a nu intra în vegetație până când vremea va permite plantarea lor, respectiv va avea loc dezghețarea solului din zona de munte”, au precizat reprezentanții Direcției Silvice.

Preocupare pentru bunăstarea animalelor

O altă activitate importantă în ultima perioadă a fost asigurarea de hrană complementară animalelor.

Această prezentare necesită JavaScript.

„În urma ninsorilor din săptămâna aceasta, personalul silvic a dus hrană complementară în pădure pentru animalele sălbatice, stratul de zăpadă fiind destul de gros. Zăpada foarte umedă și grea face dificilă găsirea hranei de către căprioare”, adaugă reprezentanții Direcției Silvice Sibiu.

120.000 hectare de pădure, în administrarea Direcției Silvice Sibiu

Din totalul celor 199.000 hectare de fond forestier din județ, Direcția Silvică Sibiu administrează cele 61.101 hectare de fond forestier proprietate publică a statului, la care se adaugă 46.027 hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale și 12.750 hectare fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice, pentru care sunt încheiate contracte de administrare sau servicii silvice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura