Distribuirea cardurilor electronice de sănătate naşte noi nemulţumiri în rândul medicilor de familie. La Sibiu, Colegiul Medicilor de Familie se întruneşte în această săptămână pentru a discuta problema.
Odată cu prima lună anului 2013 ar trebui să ajungă la populaţie şi cardurile electronice de sănătate. Conform Ministerului Sănătăţii, cei care asigură distribuirea acestuia la populaţie sunt medicii de familie, deşi aceştia au declarat că nu vor să facă acest lucru. „Suntem de acord să folosim cardul, dar nu să-l distribuim şi să-l inscripţionăm. Aceasta necesită mult timp în plus, nu noi trebuie să validăm date de identificare. Nu suntem evidenţa populaţiei, ci medici“, motivează Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România. Ea este susţinută şi de preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Sibiu, Loredana Piloff. „Este vorba de o activitate administrativă care nu ar trebui să încarce activitatea medicală. Nu suntem nici angajaţii Ministerului şi nici cei ai Casei. Dacă fiecare medic ar sta să piardă 5-10 minute, sau poate şi mai mult, din consultaţie pentru inscripţionarea cardului, atunci unde am ajunge?“, se întreabă Piloff.
Primele carduri au fost deja distribuite
Până la jumătatea anului, toţi sibienii ar trebui să primească cardul electronic de sănătate, care va conţine un cod unic de asigurat, dar şi date medicale despre posesor, precum şi numele persoanei de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, dacă este donator de organe sau dacă suferă de boli cronice. Toate aceste informaţii ar trebui încărcate de medicul de familie, cu ajutorul pacientului. Astfel, fiecare medic de familie va prelua de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate lotul de carduri aferente listei sale de asiguraţi, iar după ce pacientul va primi cardul va trebui să-şi personalizeze PIN-ul de acces format din patru cifre. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat deja primele carduri electronice active în Arad, ales drep centru-pilot de testare. Posesorii nu vor putea folosi, însă, cardurile, până când toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.