Sămânță de scandal

Programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019 nu înaintează așa cum și-au dorit autoritățile locale și județene, iar vina le aparține în totalitate. Punctele slabe ale proiectului sunt comunicarea și promovarea proiectului, dar și forma de organizare a consorțiului creat, care întâmpină dificultăți în ceea ce privește accesarea fondurilor de la Guvern. Primul care a atras atenția asupra acestui fapt este chiar primarul Astrid Fodor.

 

Consorțiul de organizare a programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019 lasă impresia că nu a pregătit nimic pentru anul viitor. „Comunicarea și promovarea lasă de dorit“, recunoaște Fodor.

Consorțiul reunește Consiliului Județean Sibiu, primăriile municipiilor Sibiu și Mediaș, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu (AJTS) și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.

Este nevoie de asociație

În lipsa unui program complet pe care să-l dea publicității, edilul-șef susține că singurele proiecte clare în perspectiva lui 2019, când județul Sibiu va avea statutul de Regiune Gastronomică Europeană, sunt cele finanțate pentru acest an de primăriile celor două municipii și Consiliul Județean, prin agendele culturale și comunitare ale acestor instituții, la care se adaugă evenimentele culturale organizate de primăriile din județ în acest an. Deocamdată, nu se întrevăd și nu au fost creionate marile evenimente din cursul anului 2019, iar timpul nu mai este de partea celor care conduc destinele programului. Mai mult, va apărea și o asociație a instituțiilor publice implicate în acest proiect, deoarece consorțiul creat pentru acest program, are ca unul dintre lideri Asociația Județeană de Turism, iar acesta reunește și parteneri privați. Acest fapt face imposibilă atragerea fondurilor de la Guvern pentru program. „Trebuie să creăm Asociația Sibiu Regiune Gastronomică, care va reuni doar instituții publice. Scopul este de a atrage fonduri guvernamentale, pentru că la acest moment nu putem. AJTS are și membri privați, iar acest lucru ne împiedică“, a declarat, marți, primarul Astrid Fodor. Fondurile guvernamentale ar trebui să vină de la Ministerul Turismului, condus de sibianul Bogdan Trif. Fodor afirmă că sunt promisiuni în acest sens, însă „de la promisiuni și până când acestea vor deveni realitate este cale lungă. Acum nu putem solicita fonduri“. Practic, autoritățile nu au garanția acestor finanțări, însă datoria lor este să încerce să le obțină.

Ca de obicei, la Consiliul Județean totul e roz

La o zi după conferința primarului Astrid Fodor, conducerea Consiliului Județean a trimis un comunicat de presă din care aflăm că lucrurile merg cum nu se poate mai bine. Nici un cuvânt despre declarațiile de la Primărie. Gastronomia va deveni parte din Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Sibiu, anunță Consiliul Județean. Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT) – instituția ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene – a anunțat finanțarea de către Comisia Europeană prin programul INTERREG a unui proiect ce implică mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, inclusiv Sibiul. Proiectul se intitulează „Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea și stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă și creștere economică – EUREGA” și va asigura includerea și recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale cum ar fi strategiile de dezvoltare.

Anunțul a fost făcut în Irlanda, la lansarea programului Galway-Vestul Irlandei Regiune Gastronomică Europeană 2018. „Este o oportunitate extraordinară, care va deschide noi căi de finanțare și ne va ajuta să realizăm evenimentele și inițiativele pe care ni le-am propus în regiunile gastronomice”, a declarat dr. Diane Dodd, președinta IGCAT. Proiectul va beneficia de un buget total de 1,8 milioane euro, din care 159.287 euro este bugetul aferent Consiliului Județean Sibiu, care reprezintă Regiunea Sibiu în cadrul proiectului.

Fostul consilier al lui Cîmpean, Maximilian Drăgan, a fost suspendat la cerere din funcția de coordonator al programului

Turiștii, dornici de experiențe gastronomice

Pentru județul Sibiu, proiectul va însemna integrarea gastronomiei în strategia de dezvoltare a județului Sibiu, astfel încât titlul pe care îl primim în 2019 să producă creștere economică pe termen lung. Obiectivele strategice ce vor fi influențate se regăsesc la mai multe capitole: turism, agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, educație, sănătate, cultură și tineret. „Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorțiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătății publice, alături de IMM-uri  și autorități publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în județ și cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial”, susține Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean. Nevoia la care răspunde proiectul ține de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creștere de care se bucură turismul gastronomic în Europa – aproape jumătate dintre turiști doresc în ziua de azi să aibă experiențe culinare în călătoriile lor. „Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăți serioase, cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural. Cei nouă parteneri ai proiectului au realizat că sprijinul din partea statului trebuie să se traducă prin politici publice locale și regionale adecvate. Prin cooperarea internațională a partenerilor, se vor produce șapte planuri de acțiune, fiecare partener îmbunătățindu-și instrumentele de politici publice, ceea ce va conduce la revigorarea economică a sectorului agroalimentar și gastronomic în regiunile participante în proiect, din Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria, Grecia și România“, se mai arată în comunicatul Consiliului Județean.

 

Se clarifică lucrurile?

Astăzi, 23 martie, are loc o ședință importantă pentru proiectul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019. Membrii consorțiului se întrunesc pentru a discuta pașii următori, schimbările administrative din cadrul consorțiului, dar și corelarea programului la nivel de județ. Totodată, vor fi discutate și problemele apărute până acum, una dintre ele fiind faptul că Maximilian Drăgan s-a autosuspendat din funcția de coordonator al programului, iar atribuțiile sale au fost preluate temporar de Alin Chipăilă, șeful AJTS. Primarul Fodor și-a exprimat speranța că toate nemulțumirile se vor rezolva cu această ocazie.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura