Aproape 1.400 de copii cu vârste de până la un an mor în fiecare an, în România, din cauza dotării insuficiente, dar şi a lipsei de educaţie medicală a părinţilor, a declarat, ieri, la Sibiu, preşedintele executiv al asociaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
„În acest an, Salvaţi Copiii ajunge în 38 de maternităţi din ţară, investeşte 700.000 de euro în diferite echipamente. Cumulativ, în această perioadă, Salvaţi Copiii a dotat 77 de maternităţi din 39 de judeţe. (…) Investiţia în echipamente şi programele de educaţie contează foarte mult. (…) La începutul campaniei noastre, mortalitatea infantilă era de 10,1 la mie. Acum a ajuns undeva la 7,3 la mie. Este încă mare. Media europeană este 3,6 la mie. (…) Totuşi, pierdem aproape 1.400 de copii, până la împlinirea vârstei de un an, în fiecare an”, a spus Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.
Un procent de 13 % din maternităţile de nivel I din România nu au niciun incubator. „Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13 % din maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56 % dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14 % dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii”, a mai precizat Gabriela Alexandrescu.
Salvaţi Copiii România a donat ieri un incubator în valoare de 15.000 de euro Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. „Am revenit a patra oară la Sibiu, cu o donaţie constând într-un incubator pentru copiii cei mai mici născuţi prematur sau cu probleme la naştere, în valoare de 15.000 de euro. Chiar la începutul acestui an am mai adus o masă radiantă cu modul de resuscitare, în valoare de 17.000 de euro, în 2015, un ventilator de suport respirator, în valoare de 14.500 de euro şi în 2014, tot un incubator performant. În total am oferit patru echipamente în valoare de 62.000 de euro”, a arătat Gabriela Alexandrescu.
Potrivit preşedintelui Salvaţi Copiii România, la noi în ţară există 22 de maternităţi în care copiii prematuri sunt îngrijiţi în condiţii foarte bune. „Sunt 22 de maternităţi în ţară care pot îngriji prematurii în condiţii foarte bune. Una dintre acestea şi una de frunte este cea de la Sibiu, în care au loc 3.000 de naşteri pe an, din care aproape 13,5 % sunt naşteri premature”, a declarat Gabriela Alexandrescu.
Supravieţuirea prematurilor în mediul extrauterin nu este deloc simplă, arată dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. „Poate că e greu de înţeles privind din afară faptul că nu e ipostază mai cumplită pentru un medic sau pentru o asistentă decât să ştie că în alte condiţii ar putea face mai mult pentru pacienţii pe care îi au”, a declarat dr. Ognean, la conferinţa de presă.
Viaţile a aproape 400 de copii care ajung în fiecare an la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu depind de dotarea de la terapie intensivă neonatală. „Principala cauză de mortalitate în România este prematuritatea şi consecinţele sau complicaţiile legate de aceasta. (…) Cu cât nivelul de dezvoltare e mai mare, cu atât prematurii au şanse mai mari”, afirmă dr. Ognean.