Salvamontiștii vor putea utiliza girofarul de pe autospeciale atunci când sunt în misiune. Deputații au decis astăzi!

După 8 ani de demersuri și campanii susținute ale salvatorilor montani, deputații au decis astăzi că salvamontiștii vor putea utiliza girofarul de pe mașinile de intervenție atunci când sunt în misiune. Actul normativ a trecut cu votul tuturor deputaților prezenți astăzi în plen, 249 la număr.

”Mulțumim celor 249 de deputați care au votat astăzi si tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul celor 8 ani acest demers și care au înțeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci și anomalia existenta în funcționarea Serviciilor Salvamont”, este mesajul transmis de salvatorii montani, după votul de astăzi.
Până acum, autospecialele de salvamont puteau fi dotate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, dar, paradoxal, acestea mijloace nu puteau fi folosite legal. În această situație, nu puține au fost cazurile în care salvatorii montani au întârziat mult la intervenții deoarece au rămas blocați în trafic. Și pentru ei, ca și pentru ceilalți salvatori aparținând serviciilor de pompieri sau ambulanță, fiecare minut contează atunci când vine vorba de salvarea unei vieți.
Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe – dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență.
In conformitate cu H.G. 77 din 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, serviciile Salvamont, sunt instituții publice, organizate ca servicii publice de interes local sau județean, și desfășoară activitate de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, salvare care, în conformitate cu art. 1 cuprinde căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Pentru aceasta, același act normativ, în anexa 1, pct. 3, ”Baremul minim de dotare al echipei Salvamont cu echipament și materiale pentru intervenție, salvare și transport al bolnavilor și turiștilor accidentați în zona montană”, acordă dreptul serviciilor Salvamont de a achiziționa și deține autospeciale de intervenție și ambulanțe, vehicule care sunt dotate din fabricație și omologare cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, acest lucru fiind deja realizat de structurile salvamont din țară, iar, în acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin care serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*