Salina Turda se deschide vizitatorilor virtuali pe Google Maps

Salina Turda a devenit unul dintre simbolurile României: un obiectiv turistic foarte popular, vizitat anual de sute de mii de turiști și recunoscut la nivel internațional ca una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din lume. Începând din această săptămână, Salina Turda poate fi vizitată virtual de către oricine din lume.


Google anunță publicarea pe Google Street View a imaginilor panoramice din interiorul Salinei Turda (www.goo.gl/yLIaCg). Turiștii din România și din oricare colț al lumii se pot plimba pe Street View prin galeriile, sălile și minele Salinei Turda. Pot fi explorate astfel Galeria Franz Josef, impresionanta mină Rudolf, cu cele 13 etaje ale ei sau lacul din Mina Terezia.  Imaginile din salina Turda au fost realizate în luna mai, cu un aparat de fotografiat cu trepied și prelucrate cu ajutorul unui software special în panorame Street View.

salina gmaps

Salina Turda este prima colecție de imagini Street View subterane din România și una dintre puținele de acest fel din Europa. În prezent, Salina este unul dintre cele mai atractive obiective turistice din România, cu vizitatori din toate colțurile lumii. Popularitatea ei a crescut constant, atingând recorduri de vizitatori în ultimul an.

Maria Simona Baciu – Director Salina Turda

„Salina Turda a devenit în ultimii ani o destinație preferată a turiștilor – un loc în care istoria și legenda se împletesc armonios, dând naștere unui spectaculos muzeu al mineritului în sare. În anul 2014, obiectivul a fost vizitat de peste 470.000 de turiști. Mai mult, de 1 Mai anul acesta am înregistrat încă o performanță: aproape 14.000 de persoane au vizitat Salina Turda în cele trei zile ale mini-vacanței. Ne dorim ca prezența noastră pe platforma Street View să facă Salina Turda accesibilă la nivel mondial și să contribuie la creșterea numărului de turiști. Varianta virtuală oferă o mostră fidelă a spațiului și experienței oferite de Salina Turda, de la galeria Franz Josef și până la lacul din Mina Terezia.”

Dan Bulucea – Country Manager Google România

„Salina Turda este prima coborâre în subteran a Google Street View în România. Ne bucurăm că am realizat această premieră într-unul dintre cele mai spectaculoase și populare locuri din România. Mina de sare din Turda este un obiectiv turistic recunoscut și vizitat de sute de mii de oameni din România și străinătate. Prin publicarea imaginilor panoramice pe Google Maps, Salina Turda se deschide vizitatorilor virtuali din toată lumea, care o pot descoperi și explora din fața calculatorului sau de pe smartphone.”

Street View este o aplicaţie foarte cunoscută a Google Maps, disponibilă deja în peste 65 de ţări, care s-a dovedit a fi populară şi utilă şi în România. Aceasta permite utilizatorilor să exploreze şi să navigheze virtual într-o zonă cu ajutorul imaginilor panoramice 360o, fiind varianta cea mai apropiată de experiența prezenței fizice în locul respectiv. Astfel, oricine poate vizita din fața calculatorului locuri memorabile din diferite colțuri ale lumii, de la apele din largul Insulelor Cook și Marele Canion din Statele Unite ale Americii, până la templul Angkor Wat din Cambogia sau Piramidele din Giza (Egipt).

În România, serviciul Street View a fost lansat în 2010, iar extinderea acoperirii la nivelul întregii țări s-a realizat în 2012, când mașinile Google, alături de bicicleta Trike, au străbătut țara în lung și în lat. În prezent, aproape întreaga rețea de drumuri accesibile cu mașina din România este acoperită de Street View. Acestora li se alătură zeci de obiective turistice, inaccesibile cu mașina. Te poți plimba astfel prin cetatea Sighișoarei, Biserica Fortificată din Biertan, Muzeul Satului din București, Castelul Bran sau Castelul Corvinilor din Hunedoara, iar de acum și prin Salina Turda. Mai mult, de la începutul anului acesta sunt disponibile și croaziere pe Dunăre în Street View, după publicarea imaginilor panoramice de pe cursul fluviului, de la Bratislava la Cernavodă.

panorame ro

Top 10 cele mai vizitate obiective turistice din România în Google Street View*

  1. Centrul Sibiului
  2. Castelul Bran
  3. Cetatea Sighișoara
  4. Castelul Peleș
  5. Centrul Brașovului
  6. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti
  7. Palatul Culturii și Piața Palatului din Iași
  8. Castelul Corvinilor din Hunedoara
  9. Parcul Cișmigiu
  10. Ateneul Român

* Obiectivele turistice disponibile pe Street View sunt locuri de importanță turistică, inaccesibile cu mașina, care au fost fotografiate cu dispozitivul Trike. Topul a fost realizat dintre cele câteva zeci de astfel de obiective din România, care au fost publicate pe Google Street View din 2012 și până în prezent.

Top 10 destinații turistice din România pe Google Maps*

  1. Castelul Bran
  2. Castelul Peleș
  3. Castelul Corvinilor
  4. Palatul Parlamentului
  5. Salina Turda
  6. Cascada Bigăr
  7. Peștera Urșilor
  8. Palatul Mogoşoaia
  9. Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș
  10. Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari

*Acestea sunt destinații introduse în Google Maps și pentru care s-au cerut indicații de deplasare. Perioada de referință: din 2013 și până în prezent.

Cinci ani de Google Maps în România

În 2015 se împlinesc 5 ani de la lansarea versiunii românești a Google Maps. Acestea sunt cele mai importante momente din evoluția de până acum a Google Maps în România.

Aprilie 2010 – se lansează versiunea locală a Google Maps, respectiv o hartă mult mai detaliată a României, apropiată de ce știm acum, disponibilă la noul domeniu maps.google.ro.

Decembrie 2010 – Serviciul Street View se lansează pentru prima dată în România, fiind primul serviciu localizat introdus după deschiderea reprezentanţei Google din România în noiembrie 2010. În această primă fază acoperea 8 oraşe din România, principalele staţiuni de schi de pe Valea Prahovei şi litoralul Mării Negre. În această fază, Street View acoperea peste 6.000 de kilometri din România.

Iunie 2011 – Google lansează serviciul de Navigare cu Google Maps pentru terminalele mobile cu Android – o aplicație gratuită integrată în Google Maps, care funcționează ca sistem de navigare prin GPS, oferind indicații de orientare cu ghidare vocală.

Iunie 2012 – Serviciul Trafic din Google Maps este disponibil și pentru România. În primă fază, a acoperit Bucureștiul și rețeaua de autostrăzi. În prezent Trafic acoperă numeroase orașe importante, drumuri europene și naționale.

Apilie 2013 – Acoperirea Street View este extinsă la nivelul întregii țări. În această etapă sunt adăugate imagini panoramice la 3600  de pe mai mult de 40.000 de kilometri de drumuri din România, plus zeci de locuri și atracții turistice din România, precum Ateneul Român, Piața Sfatului din Brașov, Centrul Sibiului, Muzeul Național al Satului, Biserica fortificată din Cisnădie, Cetatea Sighișoara sau Castelul Corvinilor din Hunedoara. Această amplă extindere a început în iulie 2012, când mașina și bicicleta Google au pornit la drum pentru a fotografia unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice din țară si cea mai mare parte a rețelei de drumuri din România.

Septembrie 2013 – Serviciul Google Maps Transit devine disponibil în 7 mari orașe – București, Ploiești, Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova, după o lansare inițială în Brașov în 2012. Transit oferă informații privind transportul public: linii de transport în comun recomandate – metrou, autobuz, tramvai sau troleibuz, cât și informații despre stații și rute.

Vara 2014 – Imaginile Street View în România primesc un update important. Sunt actualizate imaginile existente din mai multe orașe importante din România, precum București, Cluj Napoca, Timișoara, Constanța sau Sibiu.

Martie 2015Cursul Dunării, de la Bratislava la Cernavodă, este publicat pe Google Street View.

Iunie 2015 – Primele imagini subterane din România pe Google Street View: Salina Turda.


Despre Google Inc.

Google este un lider global in tehnologie, care are ca obiectiv îmbunătățirea modului în care oamenii accesează și utilizează informația. Inovațiile aduse în căutarea online și publicitate au făcut din Google un domeniu de referință pe Internet și una dintre cele mai cunoscute mărci din lume.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*