Săli pline și proiecții cu casa închisă la TIFF Sibiu 2015

A noua ediție de la Sibiu a Festivalului Internațional de Film Transilvania a însemnat cinci zile cu peste 40 de filme, proiecții speciale, invitați de marcă și mii de spectatori. Cele mai așteptate, dar și cele mai premiate filme ale anului au fost proiectate pentru cinefilii sibieni în locuri deja tradiționale pentru TIFF, precum Piața Mare, Teatrul Gong și Librăria Habitus. Dar și în unele noi, ca Faust Cafe und Disko sau în spații neconvenționale, precum platoul de picnic de la Gura Râului.

Spectatorii au ocupat toate cele 2.000 de scaune puse la dispoziție de organizatori pentru proiecția filmului De ce eu? care a avut loc sâmbătă, în Piața Mare. Inspirat de povestea reală a tânărului procuror Cristian Panait, care s-a sinucis în mijlocul unei anchete despre un coleg mai în vârstă suspectat de fapte penale, filmul a umplut Piața în fața ecranului gigant din centrul orașului. Lungmetrajul a stârnit și multe curiozități, cărora le-au răspuns, la finalul proiecției, regizorul Tudor Giurgiu, producătorul Oana Giurgiu, actorul Mihai Constantin și directorul de imagine Marius Panduru.

Proiecțiile Comoara și Live s-au ținut cu casa închisă. Comoara, câştigătorul premiului Un Certain Talent la Cannes şi al Premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2015, a fost proiectat în prezenţa actorilor Adrian Purcărescu, Florin Kevorkian și Ciprian Mistreanu.

foto: Sebastian MARCOVICI

foto: Sebastian MARCOVICI

Publicul sibian i-a întâlnit la Teatrul Gong la proiecția filmului Live pe actorii Tudor Chirilă și Constantin Chiriac, pe regizorul Vlad Păunescu și pe realizatoarea costumelor doamna Oana Păunescu. Lungmetrajul spune povestea Emei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, care se trezește în mijlocul unei anchete complicate, cu politicieni corupți care intervin în politica editorială. Actorul Tudor Chirilă a fost prezent pentru a doua oară în doar o săptămână la Sibiu, în dublă calitate, de actor de teatru și de film, și a declarat la finalul proiecției LIVE: “Actoria este unită în ambele ei ipostaze, teatrală și cinematografică, de adevăr. Atâta vreme cât ești adevărat, funcționezi ca actor. Iar ăsta este un lucru pe care trebuie să-l ai și în fața unui public de 500 de oameni când joci pe scenă, și pe o peliculă. Adevărul rezistă în timp pe peliculă și creează vibrația în sală. Tot ceea ce califică un actor, pentru a fi un actor bun, este adevărul”.

Spectatorii sibieni au umplut sălile și la ambele proiecții ale filmului Despre oameni și oi/ Rams (r. Grimur Hakonarsson), câştigătorul trofeului Un Certain Regard la Cannes 2015 și laureat cu Premiul Publicului şi Premiul Special al Juriului la TIFF 2015.

Publicul sibian s-a întâlnit și cu un invitat special aproape de sufletul cinefililor din oraș. La 84 de ani, actorul Ion Besoiu, protagonist în pelicula Bucureşti Nonstop, a fost prezent la proiecţia de la Teatrul Gong. Lungmetrajul a avut premiera mondială la TIFF 2015. Cel mai premiat film românesc al anului, Aferim!, în regia lui Radu Jude, a fost proiectat în ultima zi a Festivalului în două săli, datorită numărului mare de cereri de bilete.

Sute de oameni s-au bucurat de un nou loc de proiecție în cadrul TIFF Sibiu 2015 pe platoul de la Gura Râului. În ciuda celor câţiva stropi de ploaie, formația Fabian Sanchez & Friends, care a cântat live înainte de proiecţie, a ridicat mulţimea în picioare. A fost mai bine de o oră de dans și bună dispoziție printre mesele de picnic, urmată de spumoasa comedie Wild Tales / Povești trăsnite, film nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin, în 2015.

Peste 150 de copii și părinți au avut intrarea liberă la proiecțiile din cadrul secțiunii EducaTIFF, de la Librăria Habitus. Proiecțiile Jeremias, Orășelul Alandala și Slăbănoaga de soră-mea au fost urmate de ateliere practice, la care au participat zeci de copii.

TIFF Sibiu 2015 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura