De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va crește la 4.050 de lei, scrie Monitorul de Cluj.
Salariul minim brut crește la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, cu menținerea măsurii de neimpozitare a sumei de 300 de lei, în urma acordului agreat, miercuri, de reprezentanții Guvernului cu Sindicatele și Patronatele.
Potrivit Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, pe care România s-a angajat să o aplice, valoarea venitului minim trebuie să se încadreze intre 47% și 52% din salariul minim european. România se va apropia astfel de limita de jos a salariului minim european (47%).
De la 1 iulie 2024, salariul minim brut din România a fost majorat de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună.
Prin creșterea la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, venitul minim brut va ajunge la 47% din salariul minim european.
Cum se calculează salariul minim european
În România sunt circa 1,6 milioane de angajați încadrați cu salariul minim pe economie. Țara noastră s-a angajat la aplicarea directivei europene ce presupune trecerea la salariul minim european, care va fi calculat în funcție de salariul mediu brut de la nivelul țării.
Noul salariu minim se va raporta la jumătate din salariul mediu și va fi influențat de inflație și de productivitatea muncii.
Potrivit Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, pe care România s-a angajat să o aplice, salariul minim european se calculează în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Fiecare țară ar avea astfel propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.