Mii de evenimente sportive, sute de evenimente culturale și academice, o singură sală. Sala Transilvania, care sâmbătă, 25 august, împlinește 20 de ani de existență. De-a lungul celor două decenii de activitate, Sala Transilvania a găzduit numeroase manifestări de talie națională, europeană și mondială, sportivi de renume și personalități marcante din diverse domenii trecându-i pragul.
Serviciul Public Sala Transilvania a fost înființat prin hotărârea cu numărul 27/25.08.1998 a Consiliului Județean Sibiu. În prezent, sala funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu în regim de autofinanțare parțială. Situată într-o zonă centrală, lângă Stadionul Municipal Sibiu și Parcul Sub Arini, Sala Transilvania este locul unde se desfășoară unele dintre cele mai importante evenimente sportive din oraș.
Capacitate de 1.850 de locuri
Sala Transilvania este cea mai mare sală și singura polivalentă din Sibiu, cu o capacitate de 1.850 de locuri pe scaune. Inaugurată în anul 1998, sala a fost destinată organizării de evenimente sportive, iar cu trecerea anilor spațiul a permis și organizarea de evenimente culturale, academice și religioase. În fiecare an, calendarul evenimentelor cuprinde cu preponderență evenimente din domeniul sportiv: baschet, handbal, karate, fotbal, volei, dans sportiv.
Templul suflării galben-albastre
Datorită apetitului suporterilor pentru sport, de multe ori sala se dovedește neîncăpătoare, iar atmosfera creată, mai ales la meciurile de baschet ale echipei BC CSU Sibiu, este una extraordinară. „De 20 de ani, Sala Transilvania a fost templul suflării galben-albastre, a fost locul în care am trăit cele mai înălțătoare momente: emoții, bucurii și satisfacții; în care am scris istorie în baschetul românesc alături de 2.000 de suflete ale căror inimi au bătut la unison pentru Sibiu! Noi, toți cei care reprezentăm CSU Sibiu, ne-am exprimat constant dorința de a avea o sală cu o capacitate mai mare. E un vis care sperăm să devină realitate, însă, indiferent de aspirațiile noastre și de ceea ce se va întâmpla, Sala Transilvania va rămâne în sufletul tuturor celor care au trăit clipe memorabile la meciurile de baschet, locul în care s-au descoperit și crescut cele mai importante performanțe ale sportului sibian!”, a declarat Horațiu Floca, director BC CSU Sibiu.
Sala Transilvania e „acasă”
Unii sportivi și-au început cariera în Sala Transilvania, mulți și-au desfășurat cea mai mare parte din activitate în această sală, iar alții au obținut rezultate notabile aici. Pentru mulți dintre ei, Sala Transilvania este „acasă”. În toamna acestui an, clubul Puma va organiza în Sala Transilvania unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale anului: Cupa Europei la Taekwondo. „Am început colaborarea cu Sala Transilvania în 2010, primul eveniment pe care l-am organizat aici fiind Campionatul Național de Taekwondo. Am avut mereu deschidere din partea conducerii, ne-am simțit tot timpul ca acasă aici, Sala Transilvania este percepută ca o casă a sportului. În fiecare an, am avut un eveniment sau chiar două, naționale sau internaționale, în această sală. Și noi facem parte din viața Sălii Transilvania, în ultimii opt ani, și îi dorim numai lucruri bune și de acum înainte”, a declarat Ciprian Banea, vicepreședinte al Federației Române de Taekwondo și secretar general al clubului Puma Sibiu.
Pol al sportului sibian
Pentru reprezentanții Handbal Club Sibiu, Sala Transilvania reprezintă un „adevărat pol al sportului sibian”. „Sala Sporturilor Transilvania e, încă de la inaugurarea ei, cel mai important spațiu destinat activității sportive din Sibiu. E locul în care, timp de două decenii, au crescut și performat generații de sportivi care alături de suporteri au făcut acest loc să devină un loc special în comunitate – un adevărat pol al sportului sibian. La mulți ani, Sala Transilvania!”, a declarat Matei Damian, antrenorul Handbal Club Sibiu.
DANIELA CÎMPEAN | președinte Consiliul Județean Sibiu: „Sala Transilvania este un loc special pentru toți cei care practică sau îndrăgesc sportul. Mă bucur că, an de an, au loc aici zeci de activități, de o amploare mai mare sau mai mică, care reușesc să adune laolaltă sportivi, suporteri, sibieni. La mulți ani, Sala Transilvania!”
Și Ionel Chiovianu, antrenor al CS Temerarul Sibiu, vorbește despre facilitățile Sălii Transilvania, unde a desfășurat numeroase competiții de judo. „Suntem încântați că avem o asemenea sală dotată, care are condițiile necesare pentru desfășurarea unei competiții de anvergură. Mulțumim conducerii Sălii Transilvania și Consiliului Județean Sibiu”, a declarat Ionel Chiovianu.
#Suntsuporter
Dăruirea jucătorilor, ambiția și dorința de a obține victorii și a oferi jocuri de calitate sunt completate, în Sala Transilvania, de suporteri mărinimoși și pasionați, datorită cărora sportul capătă o și mai mare frumusețe. În acest an aniversar, Sala Transilvania a desfășurat campania #Suntsuporter, prezentând la aproape fiecare meci un suporter model, care fie practică sport, fie are de-a face cu organizarea lui, fie este pur și simplu suporter înflăcărat al unei echipe. Daniel Natea, Daniela Cîrlan, Andreea Necșoiu, Alexandru Stupar, Ciprian Ciocan și David Răulea sunt doar câțiva dintre suporterii care au făcut parte din campania Sălii Transilvania.
Aspect modern la împlinirea a 20 de ani
În anul în care împlinește două decenii de existență, Sala Transilvania se bucură și de un nou aspect, odată cu pictura realizată de artistul Cornel Ortakovicu în timpul festivalului internațional Street Art Festival. Lucrarea a fost efectuată pe parcursul a șapte zile, se întinde pe o suprafață de 386 de metri pătrați, pe peretele din spatele sălii, și exprimă un mix de culori, sentimente și, mai ales, sporturi care au făcut performanță în Sala Transilvania de-a lungul anilor. Această lucrare reprezintă începutul noului aspect de care se va bucura cea mai mare sală din Sibiu. Până la finalul anului, o serie de noi lucrări de modernizare urmează să fie efectuate.