Singura polivalentă din Sibiu, care susține activitatea sportivă și culturală a județului, împlinește 20 de ani de activitate. Conducerea Sălii Transilvania se confruntă cu aprecieri, dar și nemulțumiri.
Cluburile sportive se plâng că nu petrec suficient timp în sală la antrenamente și critică târgurile și evenimentele economice care au loc aici și Piața Volantă Transilvania, însă stabilitatea financiară a sălii depinde în mare măsură de aceste manifestări. Mai mult, banii obținuți din aceste activități oferă posibilitatea gratuității pentru sportul sibian, în condițiile în care cluburile cu greu și-ar permite să plătească taxele de închiriere. Pentru a lămuri aceste lucruri, directorul Adrian Bibu și președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, au venit cu explicații și argumente clare, în condițiile în care Sala Transilvania se află sub autoritatea Consiliului Județean.
Situația reală
Sala Transilvania este la acest moment singura sală din Sibiu unde se pot desfășura acțiuni sportive si culturale de mare amploare, în lipsa altor săli de mare capacitate și în contextul închiderii Casei de Cultură a Sindicatelor. Acest fapt duce la presiuni crescute pentru închirierea Sălii Transilvania, ce funcționează conform hotărârii de Consiliul Județean nr. 138/2010 cu finanțare din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul judeţean. Potrivit regulamentului de organizare, în obiectul de activitate al sălii intră „organizarea şi desfăşurarea manifestărilor şi întâlnirilor sportive, educative, culturale, politice şi religioase, expoziţii şi spectacole”, afirmă Daniela Cîmpean. „Vorbim așadar de singura sală polivalentă din Sibiu, care trebuie să servească mai multor domenii într-un moment în care alte săli nu sunt disponibile. În ciuda bugetului de austeritate, vestea bună din partea Consiliului Județean Sibiu este că reușim să oferim mai departe gratuitate și să susținem în acest fel activități sportive, dar și activități culturale și educative ce fac cinste Sibiului. Vor beneficia în continuare gratuit de serviciile sălii Clubul Sportiv Universitar Sibiu, atât juniorii, cât și seniorii, pentru antrenamente și jocuri oficiale, Clubul Sportiv Școlar Sibiu, Ansamblul Folcloric Junii Sibiului – Festivalul Ioan Macrea”, a precizat Cîmpean. Doar pentru aceste evenimente, costurile suportate din bugetul județului se ridică la aproximativ 60.000 de euro anual. Printre instituțiile ce beneficiază adesea de gratuitate se mai numără Inspectoratul Școlar Județean, Universitatea „Lucian Blaga“, Federația Română de Culturism și Fitness.
Investiții pentru înfrumusețare și îmbunătățirea condițiilor
La două decenii de la darea în folosință a sălii, Consiliul Județean Sibiu a prevăzut în 2018 o serie de investiții, anunță administratorul public Sebastian Dotcoș: 2,8 milioane lei pentru amenajări necesare autorizării ISU, 580.000 lei pentru reabilitarea clădirii și parcării (holuri, vestiare, grupuri sanitare) și 700.000 lei pentru dotări, printre care un sistem de bariere automate și plată a parcării prin SMS.
ADRIAN BIBU | director Sala Transilvania: „Dorința noastră este ca această sală să înceapă să trăiască și să devină un nucleu pentru comunitatea sportivă și nu numai. Investițiile acordate de către Consiliul Județean ne vor ajuta să o transformăm într-o sală care respiră sport, cultură și evenimente alături de cei 420.000 de suporteri din întregul județ.“
Noul manager al Sălii Transilvania, Adrian Bibu, a identificat o serie de măsuri pentru a eficientiza cheltuielile, dar și pentru a crește și diversifica sursele de venit. „Am început, ca în orice gospodărie, cu prime măsuri: curățenie, analiza cheltuielilor și a contractelor, reducerea risipei. Ne-am așezat la masă, atât oameni de sport, cât și din administrația locală, și am discutat problemele și așteptările legate de acest serviciu. Sunt convins că de acum singura direcție de mers este înainte, avem toate premisele pentru a putea crește această sală, precum și serviciile pe care le oferă. Ca și surse noi de venit, luăm în considerare vânzarea de publicitare și imagine în sală, noi abonamente de parcare și scoaterea la licitație a unor spații noi în jurul sălii”, a detaliat Bibu.
Cosmin PAL